Kako pomembne so v resnici zimske pnevmatike?

Petek, 31 Januar 2014

Verjetno se ob spreminjajočem podnebju marsikdo sprašuje, če je sploh še smiselno kupovati zimske pnevmatike? Zadnji dnevi sneženja so te dvome sicer izničili. A nekateri pač pustijo avto doma, uporabijo javni prevoz in preostanek zime še vseeno prevozijo z letnimi pnevmatikami ter verigami v prtljažniku. Še posebej samozavestni so vozniki avtomobilov s štirikolesnim pogonom. Kako pomembne so v resnici zimske pnevmatike, so pokazali testi britanske avtomobilske revije Auto Express, v sodelovanjem s proizvajalcema pnevmatik Goodyear in Continental.

Priporočljive povezave:

Zanimiv primerjali test so izvedli na pokritem smučišču Tamworth Snowdome v Veliki Britaniji. Za namene testiranja sta bili uporabljeni terenski športni vozili Ford Kuga z dvolitrskim dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom, le da je imelo eno vozilo sprednji pogon drugi pa štirikolesni pogon. Test je bil sestavljen iz treh posameznih sklopov in je zajemal preizkus vožnje po 136 metrov dolgem zasneženem klancu.

Test 1: Vozilo s sprednjim pogonom in letnimi pnevmatikami

Prvi sklop je zajemal preizkus vožnje na zasneženi podlagi z avtomobilom Ford Kuga na sprednji pogon in z nameščenimi letnimi pnevmatikami. Preizkus je pokazal, da se z omenjeno kombinacijo ne bi pripeljali ravno daleč, saj se je ob vzponu v klanec avtomobil premaknil le za 7 metrov, nato pa je obtičal na mestu. Rezultati preizkusa seveda niso presenetljivi, saj letne pnevmatike v zimskih razmerah zaradi mraza izgubijo svojo prožnost, posledica slednjega pa je slabši oprijem vozišča. Medtem ko so zimske pnevmatike narejene iz mehkejših materialov, odlikuje pa jih tudi poseben dezen, kar zagotavlja odličen oprijem v ostrih zimskih pogojih.

Test 2: Vozilo na sprednji pogon in z nameščenimi zimskimi pnevmatikami ali vozilo na štirikolesni pogon in letnimi pnevmatikami?

V drugem sklopu sta se pri vožnji v klanec na zasneženi podlagi istočasno pomerili obe ford kugi, le da je bila tista s sprednjim pogonom opremljena z Goodyearovimi zimskimi pnevmatikami, tista s štirikolesnim pogonom pa je bila opremljena z letnimi pnevmatikami.

Rezultati drugega sklopa testiranja vas bodo morda osupnili, saj je model Ford Kuga na sprednji pogon in z nameščenimi zimskimi pnevmatikami prevozil kar 110 metrov v klanec in se tako ustavil le malo pod vrhom klanca. Največje presenečenje pa je predstavljal vzpon modela Ford Kuga s štirikolesnim pogonom in z nameščenimi letnimi pnevmatikami, saj je vozilo po kratki vožnji obstalo na mestu - po prevoženih 13 metrih je vozilo namreč naprej obstalo, nato pa zdrsnilo navzdol po klancu za 9 metrov. Končna prevožena razdalja vozila s štirikolesnim pogonom in letnimi pnevmatikami je bila tako zelo podobna rezultatu vožnje Ford Kuge s sprednjim pogonom in nameščenimi letnimi pnevmatikami.


Test 3: Vozilo s štirikolesnim pogonom in zimskimi pnevmatikami

V zadnjem sklopu testiranja je sledil še preizkus ford kuge s štirikolesnim pogonom in nameščenimi Goodyearovimi zimskimi pnevamtikami. Vozilo se je brez težav vzpelo po 136 metrov strmem klancu smučarske proge vse do vrha.

Rezultati testiranja so tako dokazali, da tudi štiripogonska športna terenska vozila za dober oprijem v zimskih razmerah potrebujejo zimske pnevmatike, saj zagotavljajo optimalno oprijemanje, boljše zaviralne sposobnosti in posledično tudi bolj varno vožnjo.

Video:

 

 

Kaj pa manevriranje in zaviranje?

Večja varnostna težava, kot je plezanje v klanec, je problem manevriranja in ustavljanja na zasneženi podlagi. Marsikdo se pač pozimi ne loti terenskih podvigov, temveč uporablja običajne ceste ter se zanaša na svoje vozniške izkušnje. A pri tem se verjetno ne zaveda ogromne razlike v sposobnosti letnih pnevmatik, če jih primerjamo z zimskimi. Auto Expres je zato izvedel tudi test manevrskih in zavornih sposobnosti. Uporabili so dve enaki vozili in ugotovili drastične razlike tako pri zaviranju, pospeševanju kot manevriranju. Pri zaviranju s hitrosti 48 km/h, je avtomobil na letnih pnevmatikah za ustavljanje porabil 3-krat daljšo pot.

Zaskrbljujoč podatek - ko je avto z zimskimi pnevmatikami že stal, je tisti na letnih drvel še s 40 km/h. Predstavljate si, da trešči v zadnji del vašega avtomobila? Podobno slabe rezultate so dosegli tudi pri pospeševanju in manevriranju, kjer je bil avto na letnih pnevmatikah neubogljiv.

Video:

 

 

Ali je razlika tudi, če ni snega?

Navsezadnje, tudi, če zima ne postreže s snegom, je pomembna prednost zimskih pnevmatik že pri temperaturah pod 7 stopinjami Celzija, kar je v nadaljevanju video posnetka izkazal test zaviranja na mokri površini.

Sklep vseh prikazanih primerjav je logičen - vsaj v predpisanem obdobju, po potrebi še dlje (glede na to, kako so letni časi postali nepredvidljivi) uporabljajte zimske pnevmatike!
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper