Bosch pospešuje razvoj litij-ionskih baterij in sistemov

Torek, 05 Februar 2013

Bosch je začel reorganizirati obrate za proizvodnjo litij-ionskih akumulatorjev. Obratovalne enote podjetij SB LiMotive Germany GmbH iz Stuttgarta in Cobasys LLC iz Oriona, Michigan, bodo prešle pod okrilje skupine Bosch Group, in sicer kot podružnica pod imenom Robert Bosch Battery Systems.

V okviru nadaljnjega pospeševanja aktivnosti na področju akumulatorjev je Bosch prevzel vse obstoječe projekte, povezane z akumulatorskimi sistemi. Načrtujejo, da bo celice dobavljalo podjetje Samsung SDI, vendar pa bo Bosch lahko uporabljal tudi celice drugih proizvajalcev. Fiat 500e, ki je bil nedavno predstavljen na avtomobilskem sejmu v Los Angelesu in ga bodo začeli serijsko izdelovati leta 2013, je prvo popolnoma električno vozilo, opremljeno z Boschevim akumulatorskim paketom.

Pozornost usmerjena v akumulatorski sistem
Pri Boschu se trenutno osredotočajo na akumulatorske sisteme, zlasti na upravljanje z akumulatorjem in hranjenje energije z vidika avtomobila kot celote. To vključuje vse vidike mehanske in elektronske integracije. Podjetje z bogatim strokovnim znanjem bo svoje dejavnosti osredotočalo prav na to področje. Učinkovitost in zmogljivost vozil na električni pogon sta konec koncev odvisni od optimalnega sodelovanja vseh električnih in elektronskih komponent ter od upravljanja poglavitnih spremenljivk, kot sta temperatura in napolnjenost akumulatorja, ki morajo v različnih situacijah dosegati določene vrednosti.

Razvoj na omenjenem področju lahko pripelje do občutnih izboljšav z vidika časa in kakovosti polnjenja, ki sta odločilna dejavnika za uspeh vozil na električni pogon. To je eden od razlogov, da se je Daimer odločil za uporabo Boschevih sistemov za upravljanje z akumulatorjem v avtomobilu Smart EV.

Zmogljivejše celice za litij-ionske akumulatorje so v razvoju
V luči nadaljnjega sodelovanja so se nekdanji partnerji skupnega podjetja dogovorili, da bodo drug drugemu omogočili dostop do patentov. Na podlagi tega dogovora bo lahko Bosch razvijal nove generacije celic in proizvodnih metod za učinkovitejše in bolj gospodarno hranjenje energije. Razvojne aktivnosti vključujejo Boscheve raziskovalne delavce, razvojne dosežke na področju pomorskih aplikacij in Boschevo tehnologijo ter proizvodne strokovnjake, ki tesno sodelujejo z izbranimi partnerji.

Neodvisna evropska mreža strokovnjakov za akumulatorje
Potreba po avtomobilih na električni pogon in električnih hibridih se bo po letu 2020 predvidoma močno povečala. Bosch s pridom izkorišča čas in širi svoje razvojne dejavnosti ter izdeluje učinkovitejše litij-ionske akumulatorske sisteme. Želi si tudi tesnega sodelovanja s strokovnimi partnerji s področja industrije in visokega šolstva, saj želi v Nemčiji ustanoviti razvojno-raziskovalno središče za visokozmogljive akumulatorske celice in vzpostaviti evropsko mrežo strokovnjakov za akumulatorje. Tako se bo nadgrajevalo in kopičilo strokovno znanje, koristno za akumulatorje v dobi t. i. elektromobilnosti pa tudi za stacionarne naprave za shranjevanje energije v prihodnosti.

Bosch kot eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev delov in opreme za motorna vozila na trgu akumulatorske tehnologije za hibridna in električna vozila zaseda najboljši položaj. Za to skupina Bosch Group vsako leto 400 milijonov evrov nameni le sektorju elektromobilnosti. Bosch na omenjenem področju trenutno zaposluje več kot 1.100 ljudi, med njimi tudi približno 500 strokovnjakov za akumulatorje v Nemčiji, ZDA in na Kitajskem. Prisotnost po vsem svetu za Bosch pomeni tesen stik z odjemalci na najpomembnejših svetovnih trgih e-mobilnosti.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper