Izbran je standardiziran sistem za polnjenje električnih vozil

Sobota, 05 Maj 2012

Očitno se bliža čas, ko ne bo več vprašanje, po katerem standardu naj bodo izdelana polnilna mesta za električne avtomobile. Osem globalnih avtomobilskih proizvajalcev se je odločilo podpreti enotni kombinirani polnilni sistem, ki bo prinesel enostavno uporabo, znižanje stroškov in hitrejši razmah polnilne infrastrukture. Preko novega priklopa bo večino električnih vozil moč napolniti v 15 – 20 minutah. Polnilci pa bodo na voljo že konec leta.


Osem avtomobilskih proizvajalcev bo med 6. in 9. majem sodelovalo na Electric Vehicle Symposium 26 (EVS26), kjer bodo demonstrirali tehnologijo hitrega polnjenja električnih vozil. Znamke Audi, BMW, Chrysler, Daimler, Ford, General Motors, Porsche in Volkswagen so se odločile, da bodo podprle enotni standard, ki se bo uporabljal tako v Evropi kot v Ameriki. Temu se je pridružila tudi mednarodna organizacija inženirjev (SAE), isti standard pa je podprlo še evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Sistem kombinira možnosti različnih polnjenj – enofazno AC polnjenje, hitro 3-fazno AC polnjenje, domače DC polnjenje ter ultra hitro DC polnjenje na javnih polnilnih mestih. Vse možnosti bodo zajete v enotnem priklopu, kar bo lastnikom električnih vozil omogočilo, da bodo svoj avtomobil polnili na praktično vseh polnilnih mestih. S tem pa se bo tudi pospešila izgradnja cenovno dostopne infrastrukture. Standard bo uradno objavljen letošnjo poletje, ACEA pa ga bo uporabila za vsa nova vozila v Evropi po letu 2017.

Nov polnilni sistem so zasnovali na podlagi raziskav in analiz obstoječih sistemov, ergonomije in želja evropskih ter ameriških uporabnikov. Kombinirani polnilni sistem je bil razvit za vsa mednarodna tržišča, z namenom, da se ustvari enoten standard, z identičnimi električnimi sistemi, nadzori polnjenja, dimenzijami in varnostnimi mehanizmi. Sistem že upošteva možnosti nadaljnjega razvoja za pametna električna omrežja in komunikacijske metode. Kombinirani polnilni sistem naj bi poenostavil razvoj in kompleksnost infrastrukture, izboljšal zanesljivost polnjenja, zmanjšal stroške in pocenil vzdrževanje naprav.

Nov polnilni sistem bo komercialno na voljo že konec letošnjega leta, v prva serijska vozila pa bo vdelan v prihodnjem letu.

Jure Merkač