Land Rover razvija tehnologijo za avtonomno vožnjo po brezpotjih

Aleksander Praper Četrtek, 07 Junij 2018

Ne le, da nam “grozi” doba samovozečih avtomobilov, pri čemer se marsikateri ljubitelj vrtenja volana kar malo zdrzne, očitno za avtonomno vožnjo niti ne bomo potrebovali odlično označenih cest, kar je za enkrat precej očitna potreba teh sistemov. Land Rover namreč v projektu CORTEX razvija prve samovozeče terenske avtomobile za vožnjo po brezpotjih.

Land Rover je v projekt CORTEX vložil kar 3,7 milijona angleških funtov, da bi razvili sistem ki omogoča avtonomno vožnjo avtomobila ne glede na teren in vremenske razmere. Sistem naj bi s pomočjo prve 5D tehnologije omogočal četrti in peti nivo samodejne vožnje, torej popolnoma samodejno vožnjo v mestih in na cestah izven mest ter popolnoma samodejno vožnjo avtomobila, ki lahko brez posegov človeka opravi celotno pot(ovanje).

Projekt CORTEX naj bi land roverjem omogočil samodejno vožnjo tudi v najzahtevnejših situacijah – po dežju, snegu, blatu in v megli. Zato Land Rover razvija 5D tehnologijo, ki v realnem času združuje podatke akustičnega zaznavanja, radarja, kamere, zaznavanja svetlobe in merjenja razdalje (LiDAR). Skupek podatkov avtomobilu predstavi okolje v katerem se nahaja in avtomobil se je sposoben spopasti z vsakršnimi voznimi razmerami.

Projekt CORTEX

V 30 milijonov funtov vrednem projektu CORTEX, ki ga financirajo podjetja in angleška vlada, so se letos marca združila podjetja Jaguar Land Rover, Myrite AI ter Univerza v Birminghamu, z namenom, da razvijejo visoko sposobna samovozeča vozila. Razvijali bodo algoritme, optimizirali zaznavanje senzorjev in sistemov ter izvajali testiranja na off-road poligonih v Veliki Britaniji.

Aleksander Praper