Volvo razvija sistem za preprečevanje trka z živalmi

Sobota, 18 Junij 2011
Volvo je naredil naslednji korak na področju aktivne varnosti, z razvojem sistema, ki opozori in samodejno zavira pred živalmi na cesti. Novi sistem bo na voljo na v Volvovih modelih v roku nekaj let.  Projekt za razvoj varnostnega sistema, ki zmanjšuje tveganje za trčenja z divjimi živalmi, je del vizije podjetja Volvo za leto 2020- da nihče ne bi utrpel hujših poškodb v novem volvu.Kamera in infrardeča svetloba

"Sistem je sestavljen iz dveh delov- radarskega senzorja in infrardeče kamere," je povedal Andreas Eidehall, tehnični strokovnjak na področju aktivnih varnostnih sistemov pri Volvu. "Cilj je delovanje sistema pri normalni hitrosti na podeželskih cestah. V primerih, ko sistem ne more več pomagati vozniku, da bi se v celoti izognil trčenju, bo upočasnil avto dovolj, da bo zmanjšal moč udarca in s tem ublažil poškodbe," nadaljuje Andreas Eidehall.Nov sistem temelji na tehnologiji zaznavanja pešcev s polnim zaviranjem (Pedestrian Detection with Full Auto Brake), uvedenim leta 2010. Bistveno je, da sistem deluje tudi v temi, saj do večine trčenj z divjimi živalmi pride ob zori in mraku ter v temnih zimskih mesecih. Kamera spremlja cesto pred vozilom in, če je žival v dosegu, sistem opozori voznika z zvočnim signalom. V primeru, da se voznik ne odzove, se začne samodejno zaviranje avtomobila. Izziv za inženirje je bil, naučiti sistem prepoznavanja različnih živali. V prvi fazi se bo sistem odzival na velike živali, ki ogrožajo voznika ali ostale potnike kot so los, jelen in severni jelen.

Neizmerno tveganje zaradi trčenja z divjimi živalmi

Mnogi vozniki so zelo zaskrbljeni zaradi nevarnosti trčenja z divjimi živalmi. Na Švedskem vsako leto več kot 40.000 nesreč vključuje prosto živeče živali. Največja je nevarnost trka z losi. Andreas Eidehall še ne more natančneje opisovati sistema in njegovih različnih funkcij, saj je projekt v teku nekaj več ko leto dni in potrebnega je še veliko dela.

Dejstva, prometne nesreče z divjimi živalmi

Število prometnih nesreč, ki vključujejo divje živali, Švedska: v letu 2010 nekaj več kot 47.000. Zavod za varnost na avtocestah ZDA je zbiral statistične podatke za obdobje od 1993 do 2007. 2.499 ljudi je umrlo v prometnih nesrečah, ki so vključujevale živali. Poročilo navaja tudi, da se je število prometnih nesreč, ki vključujejo prosto živeče živali, povečalo za skoraj 30 odstotkov v novembru. Največja zavarovalnica v ZDA, State Farm poroča, da se je število odškodninskih zahtevkov za prometne nesreče, ki vključujejo prosto živeče živali povečala za 14,9 odstotka med letoma 2003 in 2008.