Karoserija volva prihodnosti bo sluzila kot baterija

Ponedeljek, 11 Oktober 2010
Predstavljajte si avtomobil, čigar karoserija služi kot polnljive baterije. Baterije, ki shranijo energijo od zaviranja med vožnjo ter seveda, ko avtomobil polnite skozi noč. Trenutno je to zgolj fascinantna ideja, kljub vsemu pa se že izvajajo testiranja, s katerimi poskušajo ugotoviti, če se vizija zna preobraziti v resničnost. Volvo je eden izmed devetih udeležencev mednarodnega projekta za razvoj materialov.

Med največjimi izzivi v razvoju hibridnih in električnih avtomobilov je velikost, teža in cena baterij. Da bi bila kapaciteta z današnjo tehnologijo zadostna, so tako potrebne velike baterije, ki vplivajo posledično na težo avtomobila.

V začetku leta se je pričel projekt razvoja materialov v Londonu, pod vodstvom Imperial College-a, ki združuje 9 evropksih podjetij in inštitutov. Volvo je edini proizvajalec avtomobilov, ki sodeluje v projektu.  S pomočjo cca 3.5 milijona evrov, ki jih je prispevala Evropska unija, je bila razvita mešanica karbonski vlaken in polimera smole, ki lahko energijo skladišči učinkoviteje kot običajne, trenutne baterije. Material je zelo močan in fleksibilen, kar pomeni, da je lahko oblikovan v karoserijsko površino avtomobila. Glede na izračune, bi lahko s tem materialom tako zmanjšali samo težo avtomobila za kar 15%.

Sam projekt razvoja inovativnega material bo v teku še tri leta. V prvi fazi se bo delo usmerilo v razvoj materiala, ki lahko shrani več energije in na preučevanje načinov produkcije materiala. Zgolj v zadnji, finalni fazi bodo baterije vstavljene v vozilo.  Mnogo ljudi je že obiskalo stran Imperial College-a, ki vsebuje informacije o projektu in je hkrati videlo tudi video na YouTube-u. Per-Ivar, razvojni strokovnjak pri Volvu, dnevno bere komentarje obiskovalcev in tako dobiva nove ideje in zamisli za nadaljni razvoj.

Če bo sam projekt uspel, je vgradnja baterij možna tudi v mobilne telefone, ki bi bila tako tanka kot kreditna kartica, prenosni računalniki pa bi lahko zdržali več časa brez polnjenja.