Mercedes-Benz preizkuša GLC na gorivne celice

Petek, 02 Marec 2018

Že na avtomobilskem salonu v Frankfurtu je Mercedes-Benz predstavil predserijsko različico modela GLC F-cell, prvega vozila s pogonskim sklopom, ki združuje gorivne celice in baterijo s polnjenjem preko omrežja. V letu 2019 lahko pričakujemo tudi serijski električni model EQC, ki je prvi popolnoma električen model Mercedesove znamke EQ. Oba modela sta pred kratikim uspešno prestala zimske teste na severu Švedske.

Tako kot za običajne mercedese tudi za električne ali elektrificirane modele velja, da jih pred serijsko proizvodnjo temeljito preizkusijo v ekstremih razmerah. Bodisi so to zimska testiranja na severu Švedske ali poletna na jugu Evrope in v Ameriki ali vztrajnostna testiranja po celem svetu. Mercedes-Benz preizkuša vsak nov model blizu arktičnega kroga že več desetletij. Pri temperaturah do -35 stopinj se podajo na zasnežene ceste in poledenela jezera.

Mercedes-Benz je postavil tudi testni center v majhnem mestecu Arjeplog, na severu Švedske. Tam imajo urejene poseben testne proge, ki vključujejo tudi zahtevne vzpone, z nakloni do 20 odstotkov, trase z različnimi koeficienti trenja, drsne plošče ter preizkuse vodljivosti na skoraj povsem zglajenem ledu.

Za nove mercedesove modele imajo pripravljen program , ki obsega več kot 500 posamičnih testov, v primeru elektrificiranih vozil pa so nekatere standardne postopke nadomestili s posebnimi preizkusi električnih pogonskih tehnologij. Novi izzivi za električna vozila vključujejo zmogljivosti elektromotorja med hladnim zagonom in s hladno baterijo, hladni zagon vozila z gorivnimi celicami, doseg vozila v mrzlih okoliščinah, rokovanje s polnilnimi kabli, klimatiziranje parkiranega vozila in rekuperacija energije. Med testiranji preverijo posebne nastavitve vozne dinamike in sistema ESP in tudi različne možnosti polnjenja. Zato ima Arjeplog celotno paleto različnih polnilnih mest, vključno z dobavo vodika.

Oba mercedesa naj bi bila mehansko razvita že zelo daleč in trenutno pridobivata še fine nastavitve.

Aleksander Praper