Mitsubishi MiEV hiša

Torek, 03 April 2012

V skladu s svojo pionirsko vlogo na področju električne mobilnosti od leta 1966, Mitsubishi Motors Corporation gleda širše, in v svoje prihodne dosežke vključuje vprašanja infrastrukture. Iz tega razloga je Mitsubishi postal eden od ustanovitvenih članov združenja CHAdeMO, katerega cilj je pospeševati razvoj električnih vozil s tehničnimi izboljšavami hitrih polnilnikov. To je bil tudi razlog, da so se odločili razviti inovativno konceptno hišo MiEV.MiEV hiša je bila prvič prikazana na tokijskem avtomobilskem salonu 2009 in nadalje razvita za isto prireditev leta 2011.  MiEV hiša je študijska različica pametne hiše, ki se loteva problemov energije in globalnega segrevanja s spremljanjem porabe energije med samo hišo, pametnimi napravami, električnimi (EV)/hibridnimi vozili s polnilnim priključkom (P-HEV) in pametnimi omrežji - vse hkrati preko sistema EMS za spremljanje porabe energije (Energy Management System) in Mitsubishijevega lastnega sistema EIS za integracijo električnega vozila (Electric Vehicle Integration System).

Sistem EIS je v osnovi napreden vmesnik, ki prispeva k optimiziranju porabe energije, tako da električno energijo, shranjeno v visoko zmogljivi pogonski bateriji EV/P-HEV vozila po potrebi namenja za zunanjo uporabo hišam in drugim stavbam, s čimer skupno porabo električne energije s koničnih dnevnih ur premakne na nočne, ko je povpraševanje mnogo nižje, in s tem zmanjšuje konično porabo. To bo omogočalo, da bo baterija EV/P-HEV vedno polna in vozilo pripravljeno za vožnjo, kar bo ne le praktična pridobitev za voznika, temveč bo prineslo tudi znižanje stroškov za elektriko v celoti.

Ker EIS vedno zagotavlja zadostno polnjenje baterije, da je avtomobil mogoče voziti, je v pogonski bateriji vedno tudi energija, ki se lahko uporabi tudi v druge namene.Dolgoročneje in v povezavi z ameriško družbo WiTricity Corporation ter japonsko družbo IHI Corporation se je Mitsubishi Motors lotil tudi raziskav in razvoja enostavno uporabljivih brezžičnih polnilnih sistemov za EV. Brezžični polnilni sistemi uporabljajo električni oddajnik na cestišču za prenos električne energije v vozilo, opremljeno z napravo za njen zajem. Prenos te tehnologije na trg bo omogočil naglo brezžično polnjenje ob kratkih postankih na semaforju ali na parkiriščih nakupovalnih središč in drugod - morda celo v lastni pametni hiši kot je npr. MiEV hiša.


Po sporočilu za javnost povzel Jože Novak