Raziskava je pokazala - za dobro počutje si kupite športni avtomobil

Nedelja, 11 Februar 2018

Rezultati nove raziskave kažejo, da je vsakodnevna vožnja s športnim avtom eden najboljših načinov za znatno izboljšanje dobrega počutja in čustvenega zadovoljstva. Pozabite romantično prefinjeno večerjo, gledanje televizije ali ples – vožnja športnega avtomobila se po vznemirjenju približa vlakcu smrti, a tistega ne morete obiskovati vsak dan.

Med raziskavo so merili ‘trenutke kurje polti’ – vrhunske osupljivosti, ki ima pomembno vlogo pri našem celovitem občutku dobrega počutja: prostovoljci so navijali za svoje najljubše nogometno moštvo, gledali pretresljivo epizodo Igre prestolov, uživali v strastnem poljubu z ljubljeno osebo ali se udeležili intenzivnega plesnega tečaja salse. Samo občasni vrhunci pri vožnji z vlakcem smrti pa so se uvrstili više od dnevne vznemirljivosti vožnje v športnem avtomobilu.

Vlakec smrti je morda odličen za hitro vznemirjenje, a se malce slabše obnese za vsakodnevne vožnje v službo,” je povedal dr. Harry Witchel, vodja oddelka za fiziologijo. “Ta študija kaže, da je vožnja s športnim avtom veliko več kot prevoz od točke A do točke B – lahko je dragocen del vaše vsakdanje rutine za dobro počutje.

Udeleženci v raziskavi, ki so sedeli za volanom forda focusa RS, focusa ST ali mustanga, so v povprečju doživeli 2,1 vznemirljiva trenutka visoke intenzivnosti med tipično vožnjo v službo ali iz nje; pri vožnji z vlakcem smrti so v povprečju zabeležili 3 vznemirljive trenutke, pri nakupovanju 1,7, med ogledom epizode Igre prestolov ali nogometne tekme 1,5, medtem ko ples salse, prefinjena večerja in strasten poljub očitno niso bili preveč vznemirljivi.

V sodelovanju z nevroznanstveniki in oblikovalci ekipe Designworks so pri Fordu raziskavam dali še stvarno obliko z edinstvenim športnim vznemirljivim avtom: prilagojenim fordom focusom RS, opremljenim s prenosnimi napravami in tehnologijo za umetno inteligenco, s pomočjo katere so sproti animirali voznikova čustva na zunanjosti ‘avtomobila vznemirjenja’.


Od zasnove, oblikovanja, razvoja programske opreme in programiranja, do namestitve, so za ‘avto vznemirjenja’ porabili 1400 posameznikovih ur. S pomočjo podjetja Sensum -vodilnega podjetja za empatične tehnologije - so vgradili sistem za ‘čustveno umetno inteligenco’, ki sproti analizira vsak trenutek voznikovega vznemirjenja in na zunanjosti vozila sproži osupljivo animacijo. Za to potrebuje visoko zmogljiv igralniški računalnik Zotac VR GO, svetlobne proge s svetilnostjo 110 x 500 lumnov in kar 82 prikaznih ploskev s 188.416 svetili LED, ki jih je možno individualno upravljati.

Raziskovanje stanja voznika
Raziskovalci v Fordovem centru za raziskave in inovacije v Aachnu že proučujejo možnosti, kako bi lahko vozila bolje razumela voznikova čustva in se odzivala nanje. V sklopu ..., ki ga sofinancira EU, Fordovi strokovnjaki preverjajo, kako bi lahko v vozilo vgrajeni sistemi nekega dne upoštevali naša čustva – pa tudi stopnjo stresa, motenj in utrujenosti – ter poskrbeli za ustrezne napotke in opozorila, v nujnih primerih pa bi lahko celo prevzeli nadzor nad vozilom.

Vožnja bi morala biti prijetna, čustvena izkušnja, v kateri uživamo,” pravi dr. Marcel Mathissen, raziskovalec pri Fordu Evropa. “Raziskovanje stanja voznika, ki ga Ford izvaja skupaj s partnerji, nam pomaga na poti k večji varnosti na cestah in kar se da popolni vožnji v vseh vidikih.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija