SARTRE – samodejna vožnja avtomobila prvič na javnih cestah

Nedelja, 03 Junij 2012

O projektu SARTRE smo že precej napisali v preteklih mesecih, ko so v javnost pričeli kapljati prvi podatki o tem zanimivem razvojnem projektu samodejne vožnje avtomobila, ki sledi vozilu s poklicnim voznikom. Tokrat pa se je cestni vlak, ki so ga sestavljali volvo XC60, V60, S60 in tovornjak, prvič zapeljal na javni avtocesti med drugimi cestnimi uporabniki. Zgodovinska preizkušnja v Španiji je bila izjemno uspešna.Projekt SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) je projekt, ki združuje podjetja Ricardo UK Ltd, Applus + Idiada, Tecnalia Research & Innovation, Institut für Kraftfahrzeuge Aachen (IKA), SP Technical Research Institute, Volvo Technology in Volvo Car Corporation. Pomemben korak naprej je bil narejen v prejšnjem tednu na avtocesti v bližini Barcelone –prva testna vožnja cestnega vlaka med ostalimi cestnimi uporabniki. Vodeče vozilo in 4 sledeča – volvo S60, V60, XC60 in tovornjak so v Španiji naredili zgodovinski cestni vlak.

»V enem dnevu smo prevozili 200 km in preizkušnja je potekala brez zapletov. Vožnja med ostalimi cestnimi uporabniki je velik mejnik v našem projektu,« pravi Linda Wahlström, projektna vodja projekta SARTRE pri Volvo Car Corporation. Vozila so imela hitrost 85 km/h, razmik med vozili pa je bil samo šest metrov. Popolno zaupanje v tehnologijo pri takšni hitrosti in tako malem razmaku med vozili je lahko malce strašljivo. Vendar izkušnje kažejo, da se ljudje zelo hitro aklimatizirajo. »Preizkušali smo različne razmike, od 5 do 15 metrov. Bilo je zares navdušujoče!« doda Linda.

Cestni vlak sestavlja vodeče vozilo, ki ga upravlja profesionalni voznik, in sledeča vozila. Deluje na že obstoječih varnostnih sistemih podjetij Volvo Car Corporation in Volvo Technology, vključno s kamerami, radarjem in laserskimi senzorji – tako vozilo spremlja vodeče in ostala vozila v svoji neposredni bližini. S pomočjo brezžične komunikacije sledijo vozila vodečemu vozilu. Z Ricardo samodejnim nadzorom je pospeševanje, zaviranje in obračanje povsem isto kot pri vodečemu.

Udobno voznikovo okolje

Namen projekta je izboljšanje voznikovega udobja. Sedaj lahko vozniki preživijo svoj čas med vožnjo drugače; delajo na svojem prenosniku, berejo knjigo ali pa se usedejo na zadnje sedeže in uživajo v dobrem kosilu. Seveda si projekt prizadeva tudi k izboljšanju prometne varnosti in zmanjšanju okoljskega vpliva z nižjo porabo goriva.

Tri leta razvoja in 10.000 kilometrov testiran

Projekt SARTRE je v izdelavi že od leta 2009. Vozila so prevozila že okoli 10.000 km. Po preizkušnji v Španiji na javnih cestah vstopa projekt v novo fazo, kjer bo osredotočenje usmerjeno na analize porabe goriva.

»V tem obdobju smo naučili ogromno. Ljudje mislijo, da je samostojna vožnja znanstvena fantastika, vendar je dejstvo, da je tehnologija že tukaj. Deluje odlično in cestni vlaki bodo zagotovo del prihodnosti,« pravi Linda Wahlström. Ter nadaljuje: »Osredotočeni smo bili, da smo zamenjali kar se da malo obstoječih sistemov. Vse bi moralo delovati brez sprememb infrastrukture cest ali dragih dodatnih komponent v vozilu. Poleg programske opreme, razvite kot del projekta, je samo brezžično omrežje tisto, ki loči te avtomobile od avtomobilov danes v salonih.«
 

Po sporočilu za javnost povzel: Jure Merkač