Toyota bo skupaj s partnerji reciklirala baterije

Sreda, 03 November 2010
Toyota je konec oktobra skupaj s partnerji objavila lansiranje prve svetovne reciklaže niklja in rabljenih nikelj-metal-hidridnih baterij za proizvodnjo novih nikelj-metal-hidridnih baterij.


Motor Corporation, Toyota Chemical Engineering Co., Ltd., Sumitomo Metal Mining Co., Ltd. in Primearth EV Energy Co., Ltd. bodo v procesu zbiranja, predelave in ponovne izdelave nikelj-metal-hidridnih baterij izoblikovali reciklažni proces "baterija-v-baterijo". Novi zelo natančni procesi sortiranja in predelave omogočajo, da se lahko materiali iz baterij neposredno uporabijo za novve, medtem, ko so doslej nikelj in ostale sestavine, ki vsebujejo nikelj pretvorili v surovi meaterial za izdelavo nerjavečih jekel (INOX).

Toyota je ustanovila zbirni center Toyota HV Call Center, ki pomaga pri zbiranju baterij, skupaj s Toyota Chemical Engineering so postavili napredne reciklažne obrate, Sumitomo Metal Mining pa nudi podporo pri predelavi niklja za uporabo v baterijah. Pri izdelavi nikelj-metal-hidridnih baterij pa podporo nudi še Primearth EV Energy. Konec koncev pa emisije znižujejo tudi s pametno logistiko – za transport baterij bodo namreč porabili tovornjake, ki se vračajo iz dostave delov. Reciklažni sistem bo torej sprva uveden na Japonskem, TMC pa že raziskuje možnosti tudi izven domače države.