Volvo pomaga razvijati koncept pametnega polnjenja električnih vozil

Sobota, 25 Februar 2012

Volvo je svoj fokus usmeril v razvoj pametnih rešitev za polnjenje električnih vozil. Zato se je pridružil raziskovalnem projektu ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure), ki razvija pametni koncept za nadzor, merjenje ter plačevanje elektrike pri polnjenju električnega vozila.  ELVIIS je konzorcij, ki vključuje sledeča podjetja: Volvo Car Corporation, Ericsson, Göteborg Energi ter Viktoria Institute. Ta inovativen raziskovalni projekt si prizadeva vpeljati mobilno povezanost v električne avtomobile ter identificirati ter odstraniti ovire za vsakodnevno uporabo električnih vozil.

Koncept deluje na sledeč način:

  • Voznik lahko izbere za polnjenje baterije katerokoli običajno električno vtičnico.
  • GPS identificira vtičnico.
  • Voznik predhodno nastavi časovno obdobje ter količino polnjenja na zaslonu na dotik ali  daljinsko s pametnim telefonom oz. tabličnim računalnikom.
  • Z uporabo mobilnega omrežja se vozilo poveže na mrežo in nastavi shemo polnjenja in tako optimizira uporabo mreže in stroške energije.
  • Kakršnakoli motnja med polnjenjem je sporočena vozniku na mobilni telefon.
  • Sistem usmeri strošek vsakega polnjenja na osebni račun voznika.Električna vožnja brez kompromisov

Testno vozilo pri projektu je električni Volvo C30, opremljen s 7'' barvnim zaslonom na dotik, kar omogoča popoln koncept polnjenja, ki je dostopen na dosegu voznika. Pet vozil Volvo C30 Electric bo skozi leto uporabljenih za testiranje ter ocenjevanje tehnologije.

»Naša vizija je, da se ni potrebno vozniku električnega avtomobila odreči prav nobeni lastnosti, ki jo pričakuje od luksuznega vozila,« pravi Lennart Stegland, podpredsednik Electric Propulsion Systems, Volvo Car Corporation. »Ta pametna tehnologija za polnjenje na vsaki vtičnici ter plačevanje samodejno preko vašega računa elektrike je izjemen primer, kako želimo vsakodnevno uporabo narediti stranki kar se da enostavno

Koncept je razvit na generični komunikacijski platformi, da bo tehnologija lahko globalno uporabna. ELVISS tehnologija je popolnoma prilagojena Volvovem razvoju tehnologije Sensus, ki vozniku omogoča občutek popolne kontrole ter popolne povezanosti.

»Sensus je vmesnik, ko omogoča intuitivno komunikacijo z avtomobilom, s povezavo v voznikov digitalni svet. Nadaljevali bomo s širitvijo ponudbe inteligentne vsebine, ki prinaša enostaven dostop ter podporo, informacije in zabavo,« doda Lennart Stegland.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper