BMW 118d

Četrtek, 16 December 2004

BMW je kratica, ki v avtomobilski industriji veliko pomeni. Ne glede na vozilo, ki nosi znak vrtečega se propelerja, je od njega moč pričakovati užitek v vožnji, kar je tudi slogan te avtomobilske znamke. Užitek mnogim avtomobilistom veliko pomeni, čeprav ni poceni, kar gotovo velja tudi za najmanjšega BMW-ja – serijo 1. Preizkusili smo model 118d in ugotovili da je tako glede užitka, kot glede cene, tipičen BMW.Zunanjost


Jutranji sončni žarki so osvetljevali mišičasto karoserijo kompaktnega BMW-ja, ki je čvrsto stala na 17 palčnih kolesih in s hudim pogledom strašila okolico. Zaradi nizke silhuete, kratkih previsov, dolgega pokrova motorja in dokaj dolge kabine, se celotno težišče avtomobila optično prevesi proti zadku. Nad vsakim kolesom športne ambicije oznanjajo izrazito izbuljeni blatniki. Velike prednje luči potrjujejo razlago BMW-jevega vodje zunanjega oblikovanja Boyke Boyerja: "Mi gledamo na svet z odprtimi očmi!" Čeprav je ravno oblika prednjih luči za BMW vsaj toliko nenavadna kot guba na spodnjem delu boka, se pod gladkim steklom skrivajo štirje okrogli žarometi, ki že od nekdaj zaznamujejo BMW-jev prednji del. Značilna maska, ki jo radi označujemo kot "ledvičke", je postala zaradi zašiljenih zgornjih vogalov podobna krilom. Na zadnjem delu, ki se hitro zoži in poudari široka blatnika, je precej težje najti tipične poteze znamke. Majhno zadnje steklo, luči, ki se stikajo z njim in velik odbijač zaključujejo celoten vtis oblike, ki je v celoti originalna, precej izstopajoča in prepoznavna. Vsebuje vse BMW-jeve značilne elemente, vendar tokrat interpretirane na nov način. Kot takšna verjetno izpolnjuje svoje oblikovno poslanstvo–pripadnost znamki.

Notranjost

Pri BMW-ju so se precej bolj kot za izrabo prostora potrudili za dobro počutje. Pozitiven vtis pusti že odklepanje vozila, ko lučke pod kljukami na vratih za 20 sekund osvetlijo tla okoli avtomobila. V usnje odeto notranjost s prevladujočo črno barvo popestrijo  svetli vstavki aluminija. Materiali so na videz in otip prijetni. Glede na to, da bi naj testni avtomobil sodil v prototipno serijo, mu lahko oprostimo tudi kakšno pomanjkljivost pri izdelavi. Oranžna nočna osvetlitev merilnikov in stikal je v kombinaciji z dodanimi rdečimi lučkami na stropu pričarala precej bogatejši, toplejši in prijetnejši vtis notranjosti, kot bi sodili podnevi.

Prostornost

Že od nekdaj znana razlaga, zakaj v BMW-jih ni več prostora, se skriva v izrazu "intimna utesnjenost", ki naj bi povezala potnike in avtomobil v eno celoto. Temu se ni izneveril niti najmanjši član družine. Serija 1 ima na bokih štiri vrata, ki naj bi omogočala lagodnejši vstop v notranjost, čeprav je zadnji par precej krajši od prednjega, spodnji del vrat pa je že tako kratek, da pospravljanje nog v avtomobil ne poteka nemoteno. Znatno lažje je vstopanje v prednji del vozila skozi velika prednja vrata. Kompakten zvok zapiranja vrat vliva občutek varnosti, ki se nadaljuje tudi v notranjosti, saj potnike objamejo visoki boki in precej majhne steklene površine. Slednje so v kombinaciji z masivnim C-stebričkom krive tudi za precej slabo preglednost za vozilo. Voznik in sovoznik si zlahka nastavita dober položaj sedenja, slabše pa se godi potnikom na zadnji klopi. Ti sicer imajo žepke na hrbtiščih prednjih sedežev in majhne žepke celo v vratih, a nikar se ne nadejajte, da bodo z veseljem tiščali kolena v plastična hrbtišča prednjih sedežev. Da bi jim privoščili zračne reže na koncu sredinskega tunela ali naslon za roke? Naj se peljejo z golfom, če jim to veliko pomeni! To ni avtomobil, v katerem vas bodo navdušila odlagališča in praktične rešitve, saj morate doplačati celo za držala pločevink.

Prtljažnik

Skozi peta vrata se s pomočjo pritiska na znak BMW-ja, ki nadomešča klasično kljuko, dostopa v lepo obdelan prtljažni prostor z rahlo polkrožnim dnom. Prtljagi je na voljo 330 litrov praznine, ki jo je moč povečati z enostavnim podiranjem deljive zadnje klopi. Pod prtljažnim prostorom pa boste zaman iskali rezervno kolo, saj je BMW serije 1 je serijsko opremljen z "run-flat" pnevmatikami.

Ergonomija

Oblikovno prečiščena notranjost se lahko pohvali s preglednostjo nad upravljalnimi elementi. Ergonomija je brez pripomb! Voznikove roke se oprimejo dobrega, pokončno nameščenega in v usnje odetega volanskega obroča, za katerim se nahajajo trije merilniki z znano BMW-jevo grafiko številk. Pedali in prestavna ročica postrežejo z občutkom, ki je voznikom BMW-jev znan kot lastni žep. Sredinska konzola je ponovno nekoliko obrnjena proti vozniku in zapolnjena z logičnimi komandami dvokanalne klime in kakovostnega avdio sistema.

Mehanika in zmogljivosti

Srce avtomobila, ki se zažene s pritiskom na gumb, predstavlja vzdolžno vgrajeni štirivaljni turbodizel, ki iz dveh litrov prostornine razvije 122 KM in 280 Nm navora. Motor, razen pri povsem hladnem delovanju, postreže z mirnim tekom in se živahno zavrti. Preko celega območja deluje zvezno, prepričljivo in zvočno dobro izolirano. Moč in navor se preko ročnega šeststopenjskega menjalnika prenašata na zadnji kolesni par. Delovanje menjalnika je sicer hitro in natančno, a vedno ne gre brez zatikanj. Kot nekoč tako tudi danes ostaja na vrhunskem nivoju podvozje. Čvrsto vzmetenje preprečuje nihanja karoserije in nagibanje v ovinkih. Blaženje neravnin in cestnih lukenj je udobno, brez stresanja karoserije, poskakovanja ali izrazitih udarcev do hrbtenic potnikov. Zaradi zadnjega pogona so izničeni vplivi pogonskih koles na krmilni mehanizem, ki je zelo neposreden in gotovo eden izmed najboljših delov avtomobila.

Vožnja

Mehanika je v celoti na zavidljivo visokem nivoju in vozniku omogoča uživaško in natančno vodenje po zavitih podeželskih cestah. Enakomerna obtežitev prednje in zadnje osi, dobra obutev in odlično podvozje postavijo mejo zdrsa v ovinkih zelo visoko. Ob dodatku elektronike za uravnavanje stabilnosti je na suhi podlagi drsenje avtomobila zelo redek dogodek, če ga namerno ne izzovete sami. Čeprav avtomobilu najbolj pristaja igranje med ovinki, kjer poleg čutnega volana pridejo do izraza dober navor in zanesljive zavore, serija 1 tudi na avtocesti mirno reže zrak. Z najvišjo hitrostjo 201 km/h in pospeškom do 100 km/h v desetih sekundah se lahko pohvali precejšen odstotek avtomobilov tega razreda. A takšno vozno dinamiko lahko med konkurenco iščete s povečevalnim steklom. V dinamiki vožnje se odraža tudi poraba, ki je s povprečnih 8,1 litra segala do minimalnih 6,9 in maksimalnih 10,5.

Zaključek

V tednu preizkušanja si je testni BMW 118d prislužil veliko pohval. A zgodba se vedno zaključi pri ceni, ki žal zakoliči odločitev nakupa. Osnovno opremljeni BMW 118d stane 6,140.000 SIT. Res da že v serijsko opremo za naš trg sodi dvokanalna samodejna klimatska naprava, vsa za varnost potrebna elektronika ter osnovna elektrika z radiem s predvajalnikom zgoščenk. A že osnovna cena ni nizka. V testnem primeru pa je avto nadgradilo za preko 2,3 milijona tolarjev dodatne opreme. Tako se je končna cena povzpela na zavidljivo visokih 8,477.000 SIT, kar pomeni, da si ga ne more privoščiti vsak. A tisti, ki si ga lahko, bodo gotovo kupili dober avtomobil.


Besedilo in fotografije: Aleksander Praper