BMW 118i sport line

Torek, 08 Maj 2012

Pred dvema desetletjema, ko sem si z BMW-jevim dizajnom izmenjeval pisma, so vztrajno trdili, da manjšega avtomobila od serije 3 pri njih ne bo. A zarečenega kruha se očitno kar precej poje. Sprva je prišel compact, od leta 2004 pa spodnji del BMW-jeve palete sestavljajo kompaktni modeli Serije 1. Oblikovno tudi v drugi generaciji BMW serija 1 odstopa od ostalih bratov, ima prisilno polnjene motorje in na srečo ostaja zvesta zadnjemu pogonu ter v gene zapisani športnosti.
Zunanjost

BMW-jev dizajn sestavlja nekaj značilnih elementov – kratek prednji previs, velike navpične ledvičke (z lepo prisekanimi prečkami), štirje »okrogli« prednji žarometi, izrazito dolg pokrov motorja, ozka bočna stekla in njihov prelom na zadnjem stebričku. Poleg te dedne zasnove ima BMW serija 1 še značilno oster pogled, napihnjene blatnike in za današnji čas nenavadno navpična stekla ter precej ravno streho. Zato tega BMW-ja praktično ne morete zamenjati, razen ob pogledu na zadnji del, ki je videti podoben nemškemu malčku iz volčjega mesta. Čeprav je svetlobni podpis BMW serije 1 prepoznaven, sama oblika luči ne sodi med oblikovne presežke. Na srečo so se v drugo znebili povešene bočne gube na pragovih, s podaljšanjem in razširjanjem karoserije pa dosegli še bolj mišičast nastop. Tega podkrepi izvedba Sport line (1937 € doplačila), ki vsebuje 15 posebnih elementov na zunanjosti in v notranjosti.


Notranjost

Tudi oblika potniškega prostora je oblikovno naredila le nov evolucijski korak. Videti je značilno nemška – resna, urejena, skladna, a nič kaj izstopajoče domiselna. Še najlažje bi jo opisali kot tipično BMW-jevo športno klasiko, ki jo želi pomladiti lepo oblikovan sistem i-Drive, z vpadljivim 8,8 palčnim zaslonom »zataknjenim« za zračne reže. Oprema Sport line je črnini dodala še nekaj enostavnih dekoracij rdeče barve, v obliki letvic in natančnih šivov na usnju. Če naj bi ti pričarali poživitev, ravno obratno stori moreče črn strop, ki prispeva k utesnjenem občutku. Kljub vrhunski kakovosti materialov in izdelave je bilo doplačilno usnjeno oblazinjenje, zaradi velikih površin, videti kar preveč enostavno, nedefinirano. Nasprotje temu so privlačno tekoče linije prednjega (doplačilnega) naslona za roke in navidezno nad aluminijastimi obrobami lebdeči stranski gumbki radia in klime.


Prostornost

Ob tako dolgem prednjem delu je težko pričakovati, da bo notranjost serije 1 postavljala prostorske rekorde. Navsezadnje BMW že dolgo časa zagovarja »intimno utesnjenost« in povezanost z vozilom. Pa čeprav je nova serija 1 zrasla ter v notranjosti pridobila dodatna dva dolžinska centimetra, še vedno nudi manj »zračnosti« okoli teles kot večina  primerljivo velikih  kombilimuzinskih primerkov, ki ne nosijo oznake »premium«. Za prednja potnika je zelo dobro poskrbljeno, zadaj sedeči pa noge še vedno približajo vdolbenim plastičnim hrbtiščem prednjih sedežev, ki so neprijazna (trda) za dotike kolen. Po drugi strani gre BMW-ju pohvala za ušesom prijazen, poln in definiran zvok avdio sistema, ki je sposoben pričarati prijetno vzdušje.


Prtljažnik in odlagališča


BMW serija 1 je napredovala glede praktičnosti potniškega prostora, saj ponuja več bolje premišljenih odlagališč. Za 30 litrov je večji tudi prtljažni prostor, ki je nadpovprečno lepo obdelan, pravilne oblike in izboljšan s pritrdilnimi kaveljčki ter z mrežastim predalom na desni strani. Kljuko za odpiranje prtljažnih vrat elegantno nadomesti BMW-jev znak, odprtina pa je enako široka kot notranjost 360-litrskega prtljažnika. S podiranjem deljivih naslonov ga lahko povečamo do največ 1200 litrov, ravno dno pa se v tem primeru razteza do prednjih sedežev.


Ergonomija

Zasnova ergonomije v BMW-jih je že dolga leta premišljena. Sedežni položaj si je moč temeljito nastaviti, sedalno površino podaljšati, v ovinkih pa telo prepustiti čvrsti bočni opori. Športni volan v BMW seriji 1 lepo sede v roke, prestavna ročica je na svojem mestu in značilno kratka. Nekoliko nenavadno naprej pomaknjen pa se zdi B-stebriček, ki je v napoto pri preglednosti levo-nazaj. Merilniki (ki so posebni za izvedbo Sport line) so v osnovi puristično pregledni, a posajeni na podlago (zaslon), ki na lep način v ozadju izpisuje vse potrebne podatke. Testni model je nudil malo morje konfiguracij in nastavitev, ki so se upravljale preko sistema i-Drive in prikazovale na velikem osrednjem zaslonu. Upravljanje sistema i-Drive je logično, izpis na zaslonu pa privlačno in pregledno zasnovan. Med drugim si lahko pogledate tudi, koliko navora in moči trenutno porabljate. Tisti, ki cenijo udobje, si utegnejo zaželeti, da bi BMW serija 1 prepoznala ključ v žepu in se samodejno odklenila, saj se tudi motor lahko zažene le s pritiskom na gumb.
Pogonski sklop in poraba


Pod dolgim prednjim delom testnega BMW-ja 118i je vzdolžno vgrajen motor, ki ga poznamo že iz Minija in tudi nekaterih drugih modelov, v tem primeru pa poganja zadnji kolesni par. Kljub oznaki, ki bi nekoč pomenila 1,8 litra, gre za 1,6-litrski bencinski štirivaljnik, ki diha s pomočjo dvojnega prisilnega polnjenja BMW TwinPower Turbo. Skupaj z neposrednim vbrizgom goriva in variabilnim krmiljenjem ventilov to pripomore, da razvije največjo moč 125 kW (170 KM) ter največji navor 250 Nm, ki je na razpolago kar med 1500 in 4500 vrtljaji. Na kratko bi lahko motor opisali kot – odličen! Le ob mrzelem zagonu deluje nekoliko robat in nemiren, a sicer je lepo kultiviran, odziven, zmogljiv, zvezno pospešuje praktično iz prostega teka in pri tem oddaja ušesom prijetne, športne tone. S pomočjo kratke prestavne ročice 6-stopenjskega ročnega menjalnika, ki omogoča natančne, hitre in značilno trde gibe, je BMW serija 1 s tem motorjem vedno suverena, pripravljena na pospeševanja. Pospešek do 100 km/h znaša 7,4 sekunde, najvišja hitrost pa je 225 km/h. Po drugi strani je tudi tiha in prijazna na daljših avtocestnih potovanjih. Pohvalno je tudi minimalno povprečje, ki smo ga dosegli na standardni relaciji, saj je znašalo le 5,7 litra. Maksimalno povprečje, ko je BMW 118i drvel po ovinkastih cestah, je preseglo 13 litrov. Realno, vsakodnevno, se je moč prijetno suvereno voziti z dobrimi sedmimi litri, oziroma – odvisno kateri vozni režim si izberete. A o tem več v naslednjem poglavju. Glede motorja, menjalnika in tudi prenosa, gredo BMW-ju 118i le pohvale, edina črna pika testa je bil sistem start-stop, ki se v celem (mrzlem) tednu ni vklopil niti enkrat, da bi pomagal pri varčevanju.


Vožnja


Kljub temu, da je BMW serija 1 optično izrazito naslonjen na zadnja kolesa, je dejansko težišče enakomerno razporejeno med obe osi, kar prispeva k odlični legi na cesti. Kot smo lahko preizkusili tudi na spolzki cesti, so očitno daleč časi, ko bi se morali bati zadnjega pogona. M podvozje (doplačilo 347 €) si zasluži pohvale! Kljub športni naravnanosti ni neudobno in tudi luknje presenetljivo lepo prefiltrira. Čeprav poznamo že kar nekaj avtomobilov, ki nudijo elektronsko prilagajanje komponent različnim slogom vožnje, je testni BMW 118i  ponujal možnost izbire kar štirih različnih režimov – comfort, sport, sport plus in eco pro. Medtem, ko je prvi ponujal mehko upravljanje vozila in zelo lahkoten občutek na volanu, je z izbiro režima sport krmilni mehanizem postal manj mehek, pedal za plin pa bolj odziven. Sport plus je skušal zadovoljiti najbolj zahtevne voznike, saj je delno izklopil delovanje stabilizacijskih sistemov, a ti so v skrajnih primerih še vedno čakali v pripravljenosti. Zanimiv režim je Eco Pro, ki si prizadeva k čim varčnejši vožnji (tudi mi smo ga skupaj z indikatorjem prestav uporabili za minimalno povprečje), saj delovanje motorja in nekaterih porabnikov prilagodi varčevanju, hkrati pa podaja nasvete za varčno vožnjo in izpisuje prihranke. A pravi BMW je vendarle tisti v režimu sport ali sport plus, saj glede vozne dinamike sodi v sam vrh segmenta. Tega pa ne upošteva navigacija, katera se je za 130 kilometrov poti med Koroško in Ljubljano uštela za celo uro.


Zaključek

BMW serija 1 je poseben avtomobil. Oblikovno ni zmagovalka svojega segmenta, ni rekordno prostorna, ni najbolj udobna, najbolj bivalna, najbolje serijsko opremljena, … je pa kakovostna, ima vrhunski pogonski sklop, odlično podvozje in celostno usklajenost do takšne mere, da želji po ugledu in užitku premagata bolečino ob izpraznitvi bančnega računa. Pri ceni se namreč zaključi veselje za večino racionalnih smrtnikov. Medtem, ko je testni BMW 118i v osnovi stal 27.400 € in med drugim vključeval BMW Service Inclusive (5 let oziroma 100.000 km), ga je spisek dodatne opreme podražil za 16.171 evrov! Nekatere postavke je bilo res pričakovati na seznamu doplačil (usnjeno oblazinjenje, M podvozje, 17-palčna lita platišča, bi-ksenonske luči, kovinsko barvo, navigacijo, HiFi ozvočenje, ogrevanje prednjih sedežev, tempomat z zavorno funkcijo, paket BMW Sport Line, parkirno asistenco, …) nekatere pa bi od vozila tega kova pričakovali v serijski opremi - recimo samodejno klimo, meglenke, multifunkcijski volan, pomičen prednji naslon za roke, senzor za dež in ledveno oporo za prednja sedeža. Nekoč so rekli, da je sinonim za BMW – veselje v vožnji, danes so to stopnjevali kar do enačenja - BMW je užitek. Verjetno ste za užitke pripravljeni plačevati več kot le za veselje?

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Peter Mavrič

Galerija

BMW 118i Sport linekombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4324 x 1860 x 1479 mm
Medosna razdalja2690 mm
Dimenzija pnevmatik225/45 R 17
Prostornina prtljažnega prostora360 - 1200 l
Masa praznega vozila 1270 kg
Dovoljena masa vozila1825 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbobencinski, Euro 5
Prostornina motorja1598 ccm
Največja moč125 kW (170 KM) pri 4800/min
Največji navor250 Nm pri 1500 - 4500/min
Menjalnik 6-stopenjski ročni
Pogonzadaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost 225 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h7,4 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje7,5/4,8/5,8 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 13,4/5,7/8,8 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo52 l
Izpust CO2134 g/km
Varnost:
Serijska  varnostna oprema testnega modelaABS z EBD in BA, DSC, DTC,
6x zračne blazine, ISOFIX
Cena:
BMW 116i (osnovni model)24.800 €
BMW 118i (testni model)27.500 €
Testni model z dodatno opremo:43.571 €
Napake med testiranjem:ni vklapljalo sistema start-stop