BMW 325d limuzina M-paket

Četrtek, 27 Marec 2014

Videz vara, oznake pa tudi. Če bi kakšnega 50 let starega ljubitelja BMW-jev leta 1993 zamrznili in ga potem postavili pred naš testni avtomobil, bi cel zažarel. Prepoznal bi ga kot M3. Potem, ko bi mu razložili, da je to dizel, bi gotovo skeptično gledal. A ob oznaki 325d bi vendarle pomislil na vrstnega šestvaljnika. Pa tudi pri tem se bi zmotil. Testni BMW 325d je bil v bistvu nališpan in bolj zmogljiv 320d. Časi se spreminjajo, logika poimenovanja pa tudi. Na srečo se pri BMW-ju ni spremenilo dejstvo, da znajo razviti odlično mehaniko in vozniku pričarati vozne užitke.

Limuzinsko BMW serijo 3 naredita M-paket in modra barva Estoril zelo atraktivno - zlepa je nihče ne spregleda.


Zunanjost

Ko sem ga zagledal na parkirišču, sem se lahko le nasmehnil. Vedel sem, kaj bom odpeljal, a z videzom me je presenetil. Hitro bi lahko pomislil, da je to novi M3. Za doplačilo so mu vgradili M elemente zunanjega videza (odbijači, pragovi, platišča) in notranjosti ter celo zavore. Povrh pa še barva Estoril Blau, ki je spominjala na nekdanje M odtenke ali na Alpinine športne modele ali pa vsaj na meni nekoč všečno barvo Mauritius Blau. Kot takšen se je testni model vsem po vrsti lagal, da je večja zverina kot je bil v resnici, a učinek na mimoidoče je bil močan. Še posebej ko je bil avto parkiran in ga ni izdal zvok dizelskega štirivaljnika. V tem smislu lahko BMW pohvalimo, da zna izdelati zelo atraktivno športno-elegantno limuzino, pa čeprav z njo hodi v zelje sam svojim M modelom z razvrednotenjem oznake M.


Notranjost

Potniški prostor je bil slogovno brezhibno usklajen z zunanjostjo. Sedeže in vratne panele so odeli v kombinacija tekstila in alcantare. Celostno podobo je zaznamovala izbira sive, črne in modre barve, plastike in aluminija. Oblikovno nam je videz trojke že dobro znan, v tem primeru so ga iz povprečja povzdignili elementi M-paketa – prednja športna sedeža, lep športen volan, letvice na pragovih, specifično oblazinjenje ter opora za levo nogo, z vgraviranim znakom M. Tako izbor materialov kot izdelava so delovali na kakovostno pričakovanem visokem nivoju, negativno (kakovostno) presenečenje pa je pripravil sicer odličen, a žal škripajoč voznikov sedež, katerega bočna opora je zaškripala v vsakem levem ovinku. Problem je v električno nastavljivi stranski opori, saj to ni edini BMW s to težavo. Zelo suhi vozniki, ki bodo imeli oporo nastavljeno na skrajni položaj, tega ne bodo opazili.


Prostornost

Razmetavanje s prostornostjo nikoli ni bila vrlina BMW-jev, razen novodobnih modelov z oznako GT. K osnovni filozofiji namreč sodi tudi pojem »intimna utesnjenost«. To pomeni, da se bodo v seriji 3 povsem lepo udobno peljali štirje odrasli potniki. Zaradi možnosti zelo nizke nastavitve prednjih sedežev lahko tja posadite dvometraše, na zadnjo klop pa bolj povprečno rasle. Sedenje zadaj na sredini pa je namenjeno manjšim otrokom ali zelo potrpežljivim, drobcenim osebkom. Navsezadnje bodo med nogami imeli zajeten greben zaradi kardanskega prenosa pogona na zadnji kolesni par. BMW tudi še vedno vztraja s plastičnimi hrbtišči prednjih sedežev, ki so morda res trpežna, a za stike s koleni vsekakor manj prijetna kot tekstil ali usnje. Veliko pa lahko glede subjektivnega dojemanja prostornosti naredite z izbiro barv (primerjajte svetlo in temno notranjost BMW 3 GT), saj v primeru temnega stropa morda to komu deluje »športno«, a vsaj toliko daje tudi občutek klavstrofobičnosti.


Tudi notranjost je bila zelo lepo usklajena z zunanjostjo - tako glede barv kot športnega značaja 


Prtljažnik in odlagališča

Prtljažni prostor serije 3 je zelo lepo obdelan, a s 480 litri prostorninsko zgolj povprečen. Prag je visok, limuzinska odprtina omejuje nakladanje velikih predmetov (za takšne namene imajo touringa ali GT), podaljševanje prtljažnika s pomočjo deljive zadnje klopi, v razmerju 40:20:40 pa je uporabniško omejeno zaradi ozkega prehoda v potniški prostor in neravnega dna, ki ga tvorijo nasloni zadnje klopi. Odlagališč je precej več, kot jih je bilo nekoč, najbolje se med njimi izkažeta predala v prednjih vratih. Poleg teh sta na voljo še predala v zadnjih, dve vdolbini v zadnjem naslonu za roke, mrežice na hrbtiščih prednjih sedežev, dva odlagališča pred prestavno ročico, predal pred sovoznikom in predal pod sprednjim sredinskim naslonom. Precej boljši vtis kot testni 328 je testni 325d naredil glede občutka kakovosti pri odpiranju in zapiranju predalov, saj tokrat ni bilo več zaznati »plastik-fantastik« zvokov.


Ergonomija

Ergonomija je pri BMW-ju izjemno dobro premišljena in dodelana. Pri odklepanju vozila se osvetlijo vratne kljuke, žal pa testni model ni postregel z odklepanjem vozila na dotik, čeprav je zagon motorja deloval preko gumba. Položaj za volanom je bogato nastavljiv in zadosti številnim različnim profilom voznikov. Še posebej ugaja vozniku in sovozniku zaradi nastavljivosti športnih sedežev, ki imajo podaljšljive podpore sedalnega dela in nastavljive bočne opore naslonov. Volanski obroč z oznako M je majhen, lepo oblikovan, nadpovprečno debel in odet v zelo prijetno usnje. Izpis podatkov merilnikov je pregleden, rokovanje z zadnjo stopnjo sistema iDrive pa logično, kljub številnim nastavitvam. Med omembe vrednimi pripomočki 325d je izpostavimo doplačilno samodejno zatemnjevanje vseh treh vzvratnih ogledal. Ne bi se pa branili smernih luči ali kakšnega sodobnega varnostnega pomagala.


Pod dolgim prednjim delom se skriva 4-valjni dizel s specifično močjo preko 100 KM/liter!


Pogonski sklop in poraba

Čeprav so si nekateri ob imenu 325d pod dolgim prednjim delom predstavljali šestvaljni motor, je tam v resnici brnela nova stopnja razvoja 2-litrskega štirivaljnega turbodizla, ki doseže v tej najmočnejši izvedbi 160 kW (218 KM) in 450 Nm navora. Ravno navor voznika najbolj razveseljuje, saj rabi le redko posegati po prestavni ročici, da bi pospešil iz ovinka ali prehitel počasnejše vozilo. Dejansko pa je za živahno vožnjo vseeno potrebno prilesti preko 2500 vrtljajev. Motor je večino časa zelo lepo kultiviran, le pri zagonu deluje robat, krepko se strese tudi prestavna ročica, ki sicer voznika razveseljuje s kratkimi, hitrimi in natančnimi gibi. Tovarna obljublja najvišjo hitrost 245 km/h in pospešek do 100 km/h v 6,8 sekunde, kar za štirivaljnega dizla pomeni izjemne zmogljivosti. Voznik lahko s pomočjo gumba pri prestavni ročici izbira štiri režime delovanja mehanike, kar vpliva na delovanje motorja, krmilnega mehanizma in stopalke plina. V najbolj varčnem režimu ECO pro, ob upoštevanju indikatorja prestav, smo na standardni relaciji dosegli minimalno porabo 5,1 litra. Režim comfort smo uporabljali večino časa testiranja, sport in sport + pa smo vklopili za doseganje maksimalne povprečne porabe 11,3 litra, na našem športnem ciklusu. V seštevku celotnega testa smo namerili povprečno porabo 6,8 litra, kar je glede na zmogljivosti mehanike odličen rezultat, pa čeprav daleč od uradnih NEDC podatkov.

Vožnja

BMW 325d nas je prepričal z zelo dobro lego in vodljivostjo ter pohvalnim udobjem. Še posebej, če upoštevamo, da so ga postavili na 19-palčna kolesa. Še v prejšnji generaciji je športno podvozje pomenilo neprijetno poskakovanje na cestnih valovih, tokrat pa jih je testni model premagal zelo
suvereno in prijetno. Podvozje je delovalo kompaktno, a udobno, nagibanja v ovinkih komaj zaznavna, lega na cesti ter vodljivost pa odlični. Svoje prave prednosti je 325d izkazal na ovinkasti cesti, kjer se je z lahkoto spopadal z ovinki, slabša stran njegovega vedenja pa so bila nihanja na precej ravnih cestah z valovito podlago, kjer je bilo ves čas potrebno popravljanje smeri. Z izjemo takšnih okoliščin si podvozje in krmilni mehanizem zaslužita samo pohvale. Občutek na volanskem obroču je zelo dober, športne M zavore pa svoje delo tudi pri ostri vožnji preko gorskega prelaza opravijo z odliko. Avtoceste 325d premaguje tiho in udobno, ob mestnih manevriranjih pa mu je v pomoč majhen krog obračanja in zelo dobra pomoč kamer s prikazom ptičjega pogleda na vozilo ter pogledom levo in desno pri izvozu iz nepreglednih dovozov.


Zaključek

Testni BMW 325d je glede videza prepričal (pritegnil) praktično vsakega opazovalca. Skladna, elegantno-športna karoserija je dosegla povsem drug nivo občudovanja zaradi privlačne barve in M-paketa. Tudi notranji videz je nadaljeval v enakem slogu. Gledano v celoti je testni avto marsikoga zavajal. Ni bil M, niti ni bil šestvaljnik (kar bi kdo sklepal po oznaki). A če izvzamem to optično prevaro, je motor sam po sebi odličen, podvozje pa ravno tako. Takšne trojke nihče ne bo kupoval zaradi prostornosti (izbere lahko 3 GT), verjetno tudi ne zaradi varčevanja, saj bo v osnovi moral pripraviti 40 tisočakov (vključuje BMW Service Inclusive). Še težje je razumsko opravičiti 17 tisočakov dodatne opreme! Ravno pri tej se pojavi zamera: škripajoč voznikov sedež nismo doživeli niti pri najcenejših testnih primerkih, povrh pa bi za takšen denar pričakovali vsaj en napredni varnostni sistem (če ne dva, tri ...). To ne pomeni, da avto ni odličen. Le logika opremljenosti je bolj naklonjena (nepotrebni) digitalizaciji in individualizaciji kot (aktivni) varnosti. Za 57.618 € bi med 36 doplačilnimi postavkami upravičeno pričakovali več pozornosti na tem področju. A na koncu je vaša izbira, kakšne dodatke boste obkljukali. V osnovi je ta avto odličen.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Asistenca pri fotografiji: Peter Mavrič

Galerija


 

BMW 325d limuzina M paketlimuzina, 4 vrata, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4642 x 1811 x 1429 mm
Medosna razdalja2810 mm
Dimenzija pnevmatik (spredaj/zadaj)225/40 R 19 / 255/35 R 19
Prostornina prtljažnega prostora480 l
Masa praznega vozila1550 kg
Dovoljena masa vozila2025 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja1995 ccm
Največja moč160 kW (218 KM) pri 4400/min
Največji navor450 Nm 1400 - 2500/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonzadnji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost245 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h6,8 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje6,2/4,2/4,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje11,2/5,1/6,8 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo57 l
Izpust CO2129 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaABS, DSC, DTC,
6
x zračne blazine, Isofix,
Cena:
BMW 316i limuzina (osnovni model)30.200 € (brez popusta)
BMW 325d limuzina (testni model)40.350 (brez popusta)
Testni model z dodatno opremo:57.618 € (brez popusta)
Napake med testiranjem:brez napak