BMW Z4 sDrive 28i

Sreda, 16 Oktober 2013

Roadsterji so ena najbolj klasičnih form uživaških avtomobilov. Sami po sebi so v svojem bistvu dovolj specifični in atraktivni, da ne rabijo promocijskih tekstov z namigovanji na to ali ono trendovsko lastnost, kar nemški tržniki še posebej radi počnejo. Roadsterji so pač klasika, ki je vedno dobrodošla, še posebej, če ima za sabo nekaj tradicije, zmogljivo mehaniko in estetsko obliko. BMW Z4 sDrive 28i vse to ima. A še največ klasike predstavlja videz, vse ostalo je prilagojeno današnjemu času – vključno z oznako, ki ne pomeni več to, kar je pred leti.


BMW Z4 je eden najbolj skladno oblikovanih roadsterjev in hkrati eden najlepših BMW-jev zadnje dobe.

Zunanjost

BMW Z4 sledi karoserijskim razmerjem, ki jih je v novi BMW-jevi dobi uvedel model Z3. V Bondovem filmu ekskluzivno predstavljen mali roadster se je optično navezoval na klasične primerke te vrste, kot je bil denimo večji in bolj ekskluziven BMW 507.  Naslednik BMW Z3, torej model Z4, se je manj oziral v preteklost, a še vedno je ohranil klasična roadsterska razmerja – nizko in široko karoserijo, dolg pokrov motorja, kratek zadek in kabino potisnjeno daleč nazaj. V drugi izdaji Z4 je ta postal še krepko lepši in bolj odrasel. Testni primerek sem zato z občudovanjem gledal vsak dan testa. Dolg pokrov motorja izraža moč, bočna linija (ki se prične ob maski) pa tvori klasično eleganten dvojni lok, ki se pne nad prednjim in zadnjim blatnikom. Linije na BMW-ju Z4 so ene najbolj tekočih, logičnih in skladnih. Navpično odsekani »ledvički« tvorita na pokrovu motorja pregibe pločevine, ki se estetsko zlijejo proti zadnjima blatnikoma. Tam se prične nova mišičasta guba in se dvigne nad kolesi ter elegantno zapelje nad lučmi do odbijača. Omembe vredna so tudi 18-palčna doplačilna platišča, ki podkrepijo klasičen videz modela BMW Z4.

Streha

Aktualni BMW Z4 je po dveh platneno pokritih predhodnikih uvedel pomično trdo streho. Sicer je BMW serije 3 kabrio to storil že malo prej, a od Z4 tega nismo pričakovali, saj načeloma nemške znamke klasiko in prestiž izrazito enačijo s platneno izvedbo. Ta je povrh še lažja, omogoča nižje težišče in zavzame manj prostora. A trda streha prinese celoletno uporabnost, več varnosti, boljšo zvočno izolacijo in lepši videz – če je le kabina dovolj kratka.


Streha za celoten električen pomik potrebuje 19 sekund, odpirate ali zapirate pa jo lahko do hitrosti 40 km/h

Za odpiranje ali zapiranje, ki traja 19 sekund, zadošča le pritisk na gumb, ostalo opravi elektrika, in sicer vse do hitrosti 40 km/h. Telovadba ogrodja je atraktivna za opazovalce,vozniku pa pri zapiranju daje občutek, da je kompaktno zapolnil varnostno kletko vozila. Ob odprti strehi in dvignjenih bočnih steklih piš vetra ni moteč pri hitrostih v okviru naših omejitev. Potrpeti se da tudi, ko zunaj že ni več toplo, kar smo preizkusili na enem naših bolj znanih gorskih prelazov. Najlažje pa se je seveda pokriti s streho in živeti kot v kupeju. Ali je pri tem nad glavami platno ali kovina, je bolj kot ne stvar okusa in kriterijev. Pri Z4 izbire nimate. Niti je ne rabite - z nameščeno ali pospravljeno streho je vedno atraktiven in privlačen avtomobil.

Notranjost

S klasično športnimi avtomobili povezujemo klasično oblikovanje notranjosti, ki se pogosto nagiba k minimalizmu in navidezno špartanski preprostosti. Tudi Z4 je videti na prvi pogled precej poenostavljeno, a nedvomno estetsko. Potniški prostor objemajo lepo tekoče, skladne linije, ki nadgradijo uspešno oblikovanje zunanjosti. Razveselijo majhne podrobnosti – natančna izdelava, odlični materiali, lepi šivi in rdeče-črna barvna kombinacija. Izrazito horizontalne linije armaturne plošče navidezno povečujejo notranjo širino. Športen vtis podkrepijo navpičen in debel volanski obroč, visok in širok greben med sedežema ter zanimiva »retro« okrogla stikala klime. O novi multimedijski dobi pa pričata sistem iDrive in velik osrednji zaslon. Žal so pri tem pozabili, da je koristno imeti Bluetooth.

Prostornost

O prostoru je pri avtomobilu, katerega namen so užitek, zmogljivosti in videz nehvaležno govoriti. Še posebej pri roadsterjih, ki lastniku zagotovijo le dva sedeža in odlagališče za njima ter neskončno prostora nad glavami, kadar odprete streho. Tudi kadar je streha zaprta imata oba potnika povsem dovolj prostora za svoji telesi tako navpično kot vzdolžno. A ne pozabite – BMW je znamka, ki povezanost voznika z avtomobilom nekako enači tudi s pojmom »intimna utesnjenost«in ta pojem je v Z4 še posebej očiten.


Privlačen potniški prostor BMW Z4 je so sestavljali rdeče usnje, črna plastika in dekoracije v barvi aluminija

Prtljažnik in odlagališča

To drugo poglavje uporabnosti, ki nadgradi notranjo prostornost, je ravno tako obsojeno na omejitve oblike in namembnosti roadsterjev. Tudi pri BMW Z4. Prtljažnik se odpre s pritiskom na BMW-jev znak, prostornina pri zloženi strehi pa znaša 180 litrov, saj morate takrat vso prtljago zložiti pod nekakšen plastičen koš, ki omeji velikost prtljažnika tako, da ima streha pri zlaganju dovolj prostora. V tem primeru je tudi težko kakršen koli malo večji predmet vzeti ali dodati pod zloženo streho, saj je luknja majhna. Ko pa imate streho nameščeno nad kabino, pa je prostora opazno več, in sicer 310 litrov. Največje odlagališče v notranjosti je polica za sedežema, poleg te pa lahko drobnarije razkropite še po sredinski konzoli, v predal pred sovoznikom ali v predala v vratih, ki na srečo nista tako majhna kot zgledata, saj nista klasična odprta predala temveč pol-zaprta.

Ergonomija

Preprostost klasične zasnove avtomobila se zrcali tudi v preprosto uporabni ergonomiji. Ob prvem srečanju z Z4 se boste zavedli, da vam na stara leta ne bo dovoljeval trebuščka, saj te mišice kar konkretno delajo, kadar se spuščate na sedež ali dvigujete iz njega – še posebej, ko je streha zaprta in je to že podobno enostavni obliki telovadbe. Še posebej zabavno je to na parkiriščih, ko vstop ali izstop povrh otežijo še velika vrata. Sedi se namreč zelo nizko, preveč za dobro preglednost nad okolico ali dobro voljo trtice pri dolgih potovanjih. Na srečo ali nesrečo sedeža nimata posebej trde bočne opore, kar olajša izstopanje, v ovinkih pa bi se hitro odločili za več oprijema. Sicer pa je zasnova ergonomije v BMW Z4 zelo podobna ostalim sorodnikom znotraj znamke. Vsa stikala in funkcije so logično zasnovana. Sistem iDrive je že stari znanec, merilniki so pregledni, osrednji ekran ravno tako. Nič vam torej ne preprečuje, da ne bi že nekaj minut po srečanju z vozilom pričeli uživati.


BMW je v Z4 28i vgradil 2-litrski turbomotor - močnejši, varčnejši in zmogljivejši, a manj karizmatičen od šestvaljnika

Pogonski sklop in poraba

Pred slabima dvema desetletjema se je v Sloveniji registriral prvi BMW Z3 2,8i. Imel sem se srečo voziti z njim, saj je bil njegov kupec prijatelj, velik ljubitelj BMW-jev. Takrat je Z3 2,8i pomenil vrhunec tega modela, saj je imel vgrajen 2,8-litrski vrstni šestvaljnik s 192 KM in svileno mehkim tekom ter značilno pojočim zvokom. Danes se lahko kupci Z4 sDrive 28i, ki premore 180 kW (245 KM) le nasmehnejo takratnim podatkom o moči in še bolj navoru, ki ga ima aktualni model zaradi dvojnega prisilnega polnjenja bistveno več – kar 350 Nm. Čeprav je Z4 s primerljivo oznako danes več kot 100 kilogramov težji in ima dva valja manj ter le 2 litra gibne prostornine, je bistveno hitrejši (najvišja hitrost 250 km/h) in tudi veliko odločneje pospešuje praktično v katerem koli območju vrtljajev (0-100 km/h v 5,7 sekunde). Menjalnik je tudi tokrat odličen – gibi prestavne ročice so kompaktni, hitri in kratki. Motornega navora je toliko, da zlahka lenarite tudi v šesti prestavi. Po drugi strani lahko ostro hitro pretikate in motor vrtite proti rdečem polju. Pri takšni vožnji z gumbom ob prestavni ročici nastavite režim Sport, saj je takrat pedal plina še bolj odziven, krmilni mehanizem »trši«, Z4 pa postane športno oster. A kljub temu sem pogrešal tisto neverjetno lahkotnost vrtenja do omejevalnika, ki so jo imeli šestvaljniki. Čeprav so se inženirji lepo potrudili glede ustvarjanja impresivnega grgrajoče-sikajočega zvoka, ta ne dosega šarma šestvaljnikov ali svileno mirnega teka le teh. Tovarniško zapisane porabe v realnosti nikoli ne dosegamo, pri takšnem avtu pa še manj, saj ga nihče ne kupi, da bi se vozil po laboratorijsko konstantno. Minimalno povprečje na standardni poti je bilo za takšno konjenico pohvalnih 6,6 litra, naš hitri krog pa je to številko krepko podvojil! Skupno izmerjeno povprečje testa se je seštelo na 9,4 kar je dober rezultat, pa čeprav daleč od obljub. No, pogonski sklop v celoti je odličen glede razmerja poraba/zmogljivosti, le čara klasike nima več.

Vožnja

Že nekaj desetletij znamka BMW svojo filozofijo opisuje z uživanjem v vožnji. Ena izmed osnov za to so že opisane zmogljivosti, drugi del pa je tipična razporeditev pogona s spredaj nameščenim motorjem in pogonom na zadnja kolesa. To dopolnjuje še skrb za nizko težišče in čim bolj enakomerno razporeditev mase med prednjo in zadnjo osjo ter neposreden krmilni mehanizem. Piko na i doda pohvalno vzvojno toga karoserija, brez občutnih zvijanj. Na vseh naštetih elementih BMW Z4 sDrive 28i izkaže odličnost zasnove, saj je vožnja z njim zelo pristno, neposredno doživetje. Pogled na dolg prednji del, sedenje tik pred zadnjo osjo, krepka zaloga navora, ki potiska avtomobil po cesti in podvozje, ki vse to uspešno kroti. To je avtomobil, pri katerem raje kot avtocesto izberete navadno ovinkasto cesto preko hribov in pri tem uživate. Ne nujno v divji vožnji, ampak v občutku, kako avtomobil sledi vašim ukazom. Res pri tem ne morete spregledati trdote podvozja, povečanega nivoja hrupa (proti običajnim avtomobilom), a požiranje kilometrov kljub temu ni neudobno.


Vožnja BMW Z4 je užitek tudi pri odprti strehi, če le hitrosti ne presežejo omejitev. Lega in zmogljivosti so odlične.

Zaključek

Ni dolgo tega, ko smo pisali o zmogljivem japonskem roadsterju, ki je imel precej podobno oznako glede črk in cifer – nissan 370 Z. Poleg tega na trgu najdete še druge predstavnike klasičnih roadsterjev – za bistveno več in tudi za bistveno manj denarja kot je cena takšnega testnega Z4, ki je z dodatno opremo (cca. 7300 € ) vred stal 55.821 €. Pri tem je bilo v avto vgrajene večino smiselnih in potrebnih elementov, razen meni samoumevnega sistema Bluetooth, ki bi v takšnem cenovnem rangu moral biti serijski! A tudi to človek nekako pozabi med samo vožnjo. Razumeti je treba, da gre pri BMW Z4 za čustven nakup, pri katerem ne odloča udobje, prostornost, poraba niti razmerje med ceno in vrednostjo. To je namreč večinoma drugi ali tretji avtomobil pri hiši tistih, ki imajo dovolj globoke žepe. Zato je pomembna znamka, pomembna sta videz in užitek. BMW Z 4 vse to ima. Če bi imel 28i tudi šestvalnika in bi pri tem ne rabil kupovati nepotrebno zmogljivega 11 tisočakov dražjega Z4 sDrive 35i, bi ga z veseljem dodal na spisek mojih sanjskih avtomobilov.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiji: Peter Mavrič, Jure Merkač


Galerija

BMW Z4 sDrive 28i
roadster, 2 vrat, 2 sedeža
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4240 x 1790 x 1290 mm
Medosna razdalja2495 mm
Dimenzija pnevmatik225/40 R 18 / 255/35 R 18
Prostornina prtljažnega prostora180 - 310 l
Masa praznega vozila 1400 kg
Dovoljena masa vozila2730 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbo-bencinski
Prostornina motorja1997 ccm
Največja moč180 kW (245 KM) pri 5000/min
Največji navor350 Nm med 1250/min do 4800/min
Menjalnik 6-stopenjski ročni
Pogonzadaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost 250 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h5,7 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje8,9/5,6/6,8 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 16,1/6,6,/9,4 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo55 l
Izpust CO2159 g/km
Varnost:
Serijska  varnostna oprema testnega modelaABS, DSC, DTC, 4x zračne blazine,
sistem zaščite pri prevračanju
Cena:
BMW Z4 sDrive 18i (osnovni model)38.750 € (brez popustov)
BMW Z4 sDrive 28i (testni model)48.500 € (brez popustov)
Testni model z dodatno opremo:55.821 € (brez popustov)
Napake med testiranjem: