BMW 320d touring

Petek, 12 December 2008
Znak vrtečega propelerja na modrem nebu že dolga desetletja zaznamuje dinamične avtomobile z odlično mehaniko in sloganom »veselje v vožnji«. Čeprav bi s tem sloganom še kakšnih 15 let nazaj povezovali predvsem bencinske motorje, danes BMW kraljuje tudi z odličnimi dizelskimi agregati. Tokratni testni Bavarec je predstavljal »družinski izbor« med prenovljenimi vozili serije 3 – karavanski zadek je obljubljal praktičnost, turbodizelski motor pa varčnost.Zunanjost

Medtem ko sta Audi in Mercedes letos na tržišče poslala povsem nove karavanske različice A4 in C razreda, je BMW-jeva serija 3 touring skupaj z limuzino doživela le manjšo prenovo. Ta je sicer obsegala okoli 60 sprememb, a vsaj kar se videza tiče te niso tako zelo očitne, da bi jih opazili nepoznavalci. Prednji del je videti širok in markanten tudi po zaslugi drugačnega pokrova motorja, spremenjenih ledvičk in odbijača ter novih svetilnih elementov v lučeh. S strani se že poznajo leta, sploh, če je karoserija postavljena na zgolj 16-palčna kolesa. Zadek se je končno znebil zastarelega videza luči, saj so te pridobile prevladujoče rdeče steklo in spremenjene svetilne elemente. Kljub pregovorni športnosti pa je testni model deloval predvsem kot uglajen družinski karavan.


Notranjost

Značilno BMW-jeva urejenost notranjosti, brezhibna izdelava in kakovostne plastike, so dajali vtis avtomobila višjega cenovnega razreda. Prečiščeno skladne linije niso izkazovale bujne fantazije, pač pa nemško umirjenost. Kar pa se tiče sivega tekstila na sedežih, videza merilnikov, gumbkov na sredinski konzoli ter aluminijastih dekoracij, pa je bil vtis kar nekoliko preveč enostaven. Videz testne trojke ni ravno razmetaval z občutkom prestiža. Logika je namreč podobna kot pri Audiju – šele doplačila prinesejo pravo plemenitost.


Prostornost

Čeprav danes BMW-jeva trojka ponuja več prostora kot nekoč, je skupna lastnost premium karavanov, da so to bolj stilska izbira kot pa avtomobili, ki se jih kupuje zaradi prostora. Medtem, ko se spredaj sedi dobro, dolgonogi potniki ne bodo srečni, če jih boste stišali na zadnjo klop. Daleč najslabše se bo godilo tistemu, ki ga boste posadili na sredino, saj se mu bo med nogami znašel velik greben, pod katerem je speljan pogon k zadnjim kolesom. A to so že stara dejstva trojk. Bosta pa zato dva povprečno visoka potnika povsem zadovoljna nad prostorom in dejstvom, da so jima namenili zračne reže na koncu medsedežne konzole ter precej enostavno oblikovan sredinski naslon za roke.Prtljažnik

4,5 metra dolžine je dimenzija, ki jo je presegla večina konkurentov. Zato se ne gre čuditi, če je v karavanskem zadku zgolj 460 litrov osnovne prostornine. Je pa ta zelo lepo obdelana in veliko primernejša za prevažanje kakšnih dragih športnih rekvizitov kot pa vreč cementa. Sicer takoj po odpiranju prtljažnih vrat razočara plastičen prag namesto kovinskega, razveseli pa vse ostalo. Opaziti je zanimivo izveden sistem roloja, številna pritrdišča, uporaben predal v boku, še boljši predal v dnu ter navsezadnje tudi bogato osvetlitev prtljažnika. Enostavno podiranje zadnjih sedežev pomeni povečanje prostornine do 1385 litrov, kar pa ne omili občutka, da je v notranjosti zelo malo odlagališč. Nenavadno se zdi tudi, da imajo zadnji potniki držali za pijačo, prednji pa ne. Ampak ponovno lahko dodam, da je pomanjkanje praktičnosti pač skupna lastnost premium avtomobilov.


Ergonomija

Odlična stran BMW-jeve trojke je ergonomija. Volanski obroč in sedež sta izdatno nastavljiva, kar omogoča zelo raznolikim voznikom, da si priskrbijo primeren položaj za vožnjo. Sedež dobro poskrbi za primerno količino bočnega oprijema, nima pa nastavljive ledvene opore. Multifunkcijski športen volanski obroč je bil lepe oblike in prijeten za držanje, za njim pa sta se nahajala pregledna in dobro znana merilnika. Podobno znana in zlahka dosegljiva so bila tudi vsa stikala na sredinski konzoli. Kar se uporabe tiče torej trojka ne preseneča. Vse je dovolj poenostavljeno in logično, brez zakompliciranih multifunkcijskih sistemov. Nekoliko nepotrebna komplikacija se zazdi kvečjemu prednji naslon za roke, ki je precepljen v dva dela, pri čemer je moj komolec vedno pristal nekje na precepu. A tudi upoštevaje kakšno izmed omenjenih pomanjkljivosti so pri BMW-ju znali poskrbeti, da voznik ne bo imel težave z uresničevanjem gesla »veselje v vožnji«.Mehanika in zmogljivosti

Testni BMW 320d je imel vgrajen sodoben 2-litrski turbodizelski motor, ki je pridelal 177 KM in 350 Nm največjega navora. Po podatkih je to zadoščalo za najvišjo hitrost 228 km/h ter pospešek do 100 km/h v 8,1 sekunde. Poudariti velja, da sta obe številki, za dizel takšne prostornine in avtomobil z maso skoraj 1,6 tone, prav odličen dosežek! Še boljši so občutki pri uporabi. Motor se obnaša pohvalno kultivirano. Mirno in tiho teče ter v notranjosti komaj oznanja, da gre za dizelski pogonski agregat. V kombinaciji z odlično preračunanim šeststopenjskim ročnim menjalnikom lahko omogoča zelo živahno ali pač umirjeno varčno vožnjo. Čeprav poseganje po prijetno kratki, hitri in natančni prestavni ročici načeloma ni pogosto potrebno, pa je igranje z njo, kljub nekoliko trdim gibom, prijetno opravilo. Pospeševanje motorja je zvezno vse do rdečega polja, edino v območju pod 2000 vrtljaji  deluje nekoliko len. Omembe vredna je zelo prijetna voznost in občutek, da je motorju prestavljanje trojke »mala malica«. Daje namreč vtis lahkotnosti in zato tudi opazno skriva hitrosti, ki jih zlahka dosega. Poleg zelo dobrih zmogljivosti in kultiviranosti je še posebej pohvalna stran ekonomičnost. Po zaslugi vgrajenih varčevalnih ukrepov z oznako Efficient Dynamics, ki vsebujejo tudi sistem start – stop (samodejno ugašanje in zagon motorja, ko se vozilo ustavi), je moč z BMW-jevo trojko voziti zelo varčno. Medtem, ko je umirjena vožnja prinesla povprečje odličnih 5,1 litra, je temperamentno premagovanje pomenilo maksimalno porabo 9,5. Kljub temu, da je veselje v vožnji prineslo več hitrih kot počasnih kilometrov pa je bilo končno testno povprečje s 7,5 litra res dober rezultat!


Vožnja

Primerno motorju je tudi podvozje, ki je zgledno naravnano na odličen kompromis udobja in športnosti. Čeprav so 16-palčna kolesa videti nekoliko podcenjujoče za takšen avtomobil, pa prispevajo k odličnem dušenju udarcev s podlage. Kljub temu se karoserija ne nagiba ali plava po cesti, pač pa daje občutek čvrstosti in brezhibne zanesljivosti. Neposreden in ravno primerno trd krmilni mehanizem je večini lahko za zgled. Povratne informacije v voznikove dlani so zelo dobre in občutek dogajanja pod kolesi omogoča varno hitro vožnjo. Strah pred zadnjim pogonom je pri tem odveč. Podvozje trojke je namreč naravnano tako, da se v ovinkih obnaša kot avtomobil s prednjim pogonom, saj začne sprva plužiti z nosom navzven, šele izrazito pospeševanje iz ovinka, ob izklopljeni elektroniki, prinese odnašanje zadka, ob vklopljenimi električnih pomagalih pa boste stabilnost le stežka omajali. Zadnji pogon ima prednost tudi zaradi dobre okretnosti, oziroma ugodnega kroga obračanja, kar pride prav v mestu. Na avtocesti pa BMW serije 3 navduši z zgledno tišino potniški kabini.


Zaključek

Omenjena prijetnost vožnje ima skupaj z ugledom znamke BMW in uvrščanjem med prestižna vozila pač svojo ceno. Že v osnovi je BMW 320d touring stal kar 36.250 €, nekaj malega doplačil pa mu je končno ceno vzdignilo  preko 40 tisočakov, pri čemer res nič pomembnega ni manjkalo. A hkrati oprema, z izjemo biksenonskih žarometov, ni vsebovala nič prestižnega. Kam bi šele prišli s ceno, ko si bi omislili, kakšna primerno velika platišča, navigacijo, usnje ali kaj bolj eksotičnega. Za navadne smrtnike, tudi, če upoštevamo, da gre za dober avto, se zdi cena enostavno pretirana. Sploh, če pomislijo na prostornost in opremo, ki jo dobijo pri kakšnem manj zvenečem imenu za opazno manj denarja. Ampak BMW je pač BMW – z dobrimi in slabimi lastnostmi vred..