BMW 320d limuzina sport line

Nedelja, 21 September 2014

Test BMW-ja 320d sodi v obvezen repertoar, saj ta oznaka zaznamuje skoraj polovico prodanih BMW-jevih trojk in predstavlja odlično kombinacijo zmogljivosti ter varčnosti. Dinamika, privlačnost in (pre)visoka cena vozila ter dodatne opreme, so samoumevno vključeni ob znaku vrtečega se propelerja. A v primerjavi z vpadljivim testnim 325d, z M-paketom, tokratni 320d deluje krepko bolj umirjeno – primerno tako za družinski kot poslovni avto.


BMW 320d je na 18-palčnih kolesih lepo dinamična limuzina. Zaradi temno modre barve deluje uglajen in diskreten


Zunanjost

Zamolklo temno modri testni BMW 320d limuzina bi bil videti diskretno in nič kaj vpadljivo, če ga ne bi posadili na doplačilna 18-palčna kolesa, ki so bila potisnjena povsem proti robu blatnikov in so pomagala ustvarjati vtis širokega stabilnega vozila. Nič kaj poudarjanja agresivnosti, kot jo je izražal nedavno preizkušeni 325d, z M-paketom in živo modro barvo. A obema je skupna skladna, nizka in široka karoserija, z izrazito kratkim prednjim previsom, dolgim pokrovom motorja in nazaj potisnjeno kabino. Ob tej barvi bi osebno izbral kromirane okenske obrobe, da bi vsaj malo popestrile stranski pogled. Na prednjem delu BMW-ja 320d sport line za to poskrbijo obroba ledvičk in dve letvici v prednjem odbijaču, na zadku pa je celo izpušna cev obarvana v črnino in tako komaj opazna.


Notranjost

Tako kot smo zunanjost testnega BMW 320d označili za »diskretno«, bi to isto besedo lahko uporabili tudi v notranjosti, kjer sivino popestri le nekaj svetlih šivov na dokaj običajnem oblazinjenju. S sivinske barvne lestvice so vzeti tudi dekorativni elementi z videzom krtačenega aluminija. Tudi v tem pogledu je prejšnji testni BMW 325d, z modrino in alkantaro na M športnih sedežih, deloval dražji in bolj barvno usklajen. A če sprejmemo, da nam za fotografiranje notranjosti zadošča črno-beli spekter, nam ostane ugotovitev, da se nad uravnoteženostjo linij, izbiro materialov in odlično izdelavo ne moremo pritožiti. Res ni opaziti posebnih fines in presežkov pri detajlih, a videz je funkcionalen in dinamičen – še posebej po zaslugi zelo dobrega usnjenega M volana ter sedežev s poudarjenim stranskim delom in podaljšljivo sedalno površino.


Prostornost

Glede na zunanje dimenzije prostornost notranjosti v BMW-jih težko postane pomemben argument nakupa, saj je praviloma podpovprečna. Tudi v primeru BMW 320d sport line ni bilo drugače. Prostora je povsem dovolj za štiri povprečne odrasle osebe, a nikakor ga ni v izobilju. Tako spredaj kot zadaj se je možno udobno peljati tudi na dolgi poti, brez tiščanja glav v strop ali kolen v hrbtišča sedežev. Sicer pa predvidoma nihče serije 3 ne kupuje racionalno, z metrom v roki, saj BMW že od nekdaj uporablja izraz »intimna utesnjenost«, ki naj bi voznika in potnike »povezala« z vozilom. K dobremu počutju, v testnem BMW 320d, je pripomogel tudi avdio sistem z realnim zvokom.


Notranjost serije 3 je videti značilno urejena in ergonomsko premišljena. Pohvala gre dobremu športnemu volanu.


Prtljažnik in odlagališča

Če bi vam pokazali le prtljažni prostor, bi hitro ugotovili, da ne gledate poceni avtomobila. Prtljažnik v limuzinski seriji 3 je namreč zelo lepo obdelan, obloge so kompaktne, delujejo trpežne in natančno sestavljene. Na straneh sta dva predala in elastika za pritrditev. Na (žal ne popolnoma ravnem) dnu so še kovinski obročki za pritrditev mreže, pod njim pa najdete precejšen odlagalni prostor. Pri tem je potrebno pohvaliti všečno podrobnost – pokrov dna se v dvignjenem položaju zaskoči s pomočjo magneta. V primeru, da vam 480 litrov volumna ni dovolj, potegnete ročici v prtljažniku (pod okensko polico), s katerima sprostite zaklop zadnje klopi. Po podiranju naslonov (v razmerju 40:20:40) nastane skoraj povsem ravno dno, prostornina pa naraste do maksimalnih 1500 litrov. Tudi po notranjosti testnega BMW 320d sport line je razporejenih nekaj uporabnih odlagališč – v vratih, na hrbtiščih sedežev, pred sovoznikom (oblazinjeno), ter na sredinskem grebenu.


Ergonomija

Ureditev voznikovega delovnega mesta je v BMW-jih že dolgo let zelo logična in tradicionalno zasnovana. Položaj za volanom je pestro nastavljiv in prijeten tudi na dolgih poteh, čeprav se sedi nizko. Vstop in izstop zato zahtevata nekaj več dela nožnih in trebušnih mišic. Volanski obroč je zelo dober - majhen, debel, dobro sede v roke in je povrh skoraj povsem navpičen! Celotna ergonomija v 320d je naštudirana in že znana, novost pa je bil write pad – okrogla na dotik občutljiva površina na vrhu okroglega gumba za iDrive. Omogočal je vnos ukazov z risanjem po površini, a kljub dobrem prepoznavanju gibov je to početje med vožnjo zelo težko – vsaj na luknjastih slovenskih cestah in ob hkratnem spremljanju izpisa na zaslonu. K boljšem pregledu za limuzinski zadek trojke pripomore vzvratna kamera.


Široke pnevmatike so potisnjene povsem do robov blatnikov, kar je testnega 320d naredilo optično zelo stabilnega.


Pogonski sklop in poraba

Tudi tokrat je bil v dolgem prednjem delu serije 3 vzdolžno vgrajen dizelski štirivaljnik, z enako 2-litrsko prostornino kot v 325d. A največja moč v 320d znaša 135 kW (184 KM), največji navor 380 Nm pa je na voljo med 1750 in 2750 vrtljaji. Številke so obetajoče, še posebej, ko dodamo podatek o največji hitrosti 235 km/h in pospešku do 100 km/h, ki naj bi minil v 7,4 sekunde. Vse skupaj vrhunski rezultat za že skoraj stereotipno oznako 320d! Čeprav njegov zvok in nivo glasnosti nista med najbolj prijetnimi ali najtišjimi, se ta dvolitrski dizel lahko pohvali z dobrimi zmogljivostmi, linearnim pospeševanjem in odličnim sodelovanjem 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Glede na izbran režim delovanja eco pro, comfort, sport in sport + se tudi občutno razlikuje sam občutek zmogljivosti avtomobila in način prestavljanja. To je v večini primerov zelo hitro, v pravem času in skoraj nečutno, le športni režim povzroči bolj izrazito občutne prehode med prestavami. Glavna pohvala pa gre motorju glede porabe – na našem varčnem krogu je znašala 4,9, na dinamičnem pa 9,3, kar je za tako velik in zelo zmogljiv avtomobil izredno dober rezultat. Na precej dolgi relaciji, ki nas je peljala preko Dolomitov in švicarskih prelazov ter po avtocestah, je povprečna poraba BMW 320d, otovorjenega s štirimi osebami in prtljago, znašala le 5,6 litra! Po dodatnih lokalnih vožnjah in naših standardnih trasah se je na koncu testa dvignila na še vedno pohvalno povprečje 6,3 l/100 km.


Vožnja

Glede vožnje BMW težko preseneti, saj so pričakovanja od znamke, ki izrazito stavi na dinamiko, vedno visoka. Tudi na testu limuzine 320d se je izkazal uravnotežen kompromis podvozja med vozno dinamiko in udobjem. Doplačilne 18-palčne pnevmatike so kompaktno in brez stresanj prebavile cestne luknje in neravnine, obenem pa omogočale dobre povratne informacije s podlage. Nekoliko moteč pri otovorjenem avtomobilu je bil le občutek pozibavanja na valoviti cesti. Ob dinamični vožnji se je 320d zelo dobro izkazal tako glede vodljivosti kot odlične lege na cesti in zmogljivosti zavor. Tudi zvočna izolacija je dobra. Pri približno 100 km/h se sicer že pojavi slišen šum vetra, ki pa ne naraste bistveno ob precej višjih hitrostih. Za doplačilo je imel 320d vgrajen še uporaben tempomat z zavorno funkcijo.


Zaključek

Iskanje slabosti na 320d se lahko sliši pikolovsko, saj je dobrih in celo odličnih strani precej več. A od avtomobila v takšnem cenovnem rangu upravičeno pričakujemo veliko. Tudi primerjava z BMW 325d gre skozi podobno sito – vrednost glede na ceno. Ni dvoma o odličnosti mehanike, dizajna in močnem ugledu, a že ob nakupu nekaj dodatkov - da postane BMW 320d solidno opremljen avtomobil - boste iz denarnice stresli 15.000 tisočakov. Prej bi sosedje za ta denar na vašem dvorišču opazili še en tri leta star BMW z enakim motorjem. Res je v ceno 320d vključen BMW Service Inklusive 5 let/100.000 km, a skoraj 53.000 evrov, brez kančka luksuza ali naprednih varnostnih sistemov, je racionalno težko upravičiti. Odličnost ima visoko ceno, ime pa očitno še višjo.


Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiji: Jure Merkač

Galerija


 

BMW 325d limuzina M paketlimuzina, 4 vrata, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4642 x 1811 x 1429 mm
Medosna razdalja2810 mm
Dimenzija pnevmatik (spredaj/zadaj)225/45 R 18
Prostornina prtljažnega prostora480 l
Masa praznega vozila1505 kg
Dovoljena masa vozila1990 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja1995 ccm
Največja moč135 kW (184 KM) pri 4000/min
Največji navor380 Nm 1750 - 2750/min
Menjalnik8-stopenjski samodejni
Pogonzadnji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost235 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h7,4 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje6,2/4,2/4,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje11,2/5,1/6,8 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo57 l
Izpust CO2117 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaABS, DSC, DTC,
6
x zračne blazine, Isofix,
Cena:
BMW 316i limuzina (osnovni model)30.400 € (brez popusta)
BMW 325d limuzina (testni model)37.400 (brez popusta)
Testni model z dodatno opremo:52.712 € (brez popusta)
Napake med testiranjem:brez napak