Dacia duster laureate 1,5 dCi 4x4

Torek, 09 Avgust 2011
Dacia je že od predstavitve logana, prvega novodobnega modela te znamke, navduševala s preprostostjo, trpežnostjo in udobjem na slabih cestah. Že takrat smo v našem uredništvu namigovali, da bi ta znamka znala narediti preprostega terenca ali vsaj višje od tal dvignjeno štirikolesno izvedbo modela MCV. Ni bilo treba čakati dolgo, da je Dacia predstavila izjemno atraktiven, drzno oblikovan koncept z imenom  Duster. Ime, ki je namigovalo na prašenje, je edina skupna stvar, ki jo je s konceptom ohranil serijski model. Ta je res daleč od futurizma, a ravno njegova prizemljena preprostost je lahko velik adut.Zunanjost

Testna dacia duster je sodila v vrh ponudbe tega modela. Postavljena na lita platišča, obarvana s črno kovinsko barvo in popestrena z imitacijami aluminija na strešnih letvah ter zaščitah odbijačev, je delovala privlačno in nič kaj ceneno. Videz karoserije je preprost, izrazito masiven in zlahka prepoznaven. Kolesa so potisnjena daleč narazen in nameščena pod izrazito napihnjene blatnike. Prednji del z nenavadno masko in (pre)velikimi lučmi deluje kot prijazen medvedek. S strani je Daciin duster najbolj skladen, a precej dolgočasen. Zadek pa ima (pre)majhne luči, a spretno rešeno monotonost z zanimivo izvedenimi prelomi pločevine in obliko zadnjega stekla. Predvidevam, da bo redesign doletel luči ter masko, a dusterjevi zunanjosti kljub temu nikakor ne moremo očitati pomanjkanja karakterja.

Notranjost

Potniški prostor dacie duster je zasnovan po zgledu drugih modelov znamke. Gre torej za zelo preprosto oblikovanje, rabo trdih plastik, poenostavljeno izdelavo, zelo čvrsto montažo in uporabo komponent drugih Daciinih in Renaultovih modelov. Videz ni nič kaj eleganten, fin ali dekorativen, pač pa poenostavljen, »bikast« in enostavno urejen. Kot takšen sicer  ustreza značaju tovrstnega vozila, a brez dvoma zaostaja za specifično zunanjo podobo. Monotonijo želijo razbliniti imitacije aluminija in površine lakirane v temno rjav barvni odtenek, a slednje se v kombinaciji s sivo plastiko ne zdi najbolj estetska rešitev.

Prostornost

Dacia duster je zaradi poudarjanja mišičastih karoserijskih potez videti večja, kot je dejansko. 4,32metra dolžine in 1,82 širine sta dimenziji kompaktnih kombilimuzin in toliko prostora gre pričakovati v notranjosti. Vanjo se vstopa skozi štiri vrata, katerih kot odpiranja je pohvalno velik. Sedi se seveda visoko, a prostora je še vedno dosti tudi za pet potnikov, če se le tisti zadaj ne razbohotijo preveč v širino. Skromnost zasnove se pozna pri obliki sicer udobnih sedežev, njihovem slabem bočnem oprijemu in neizraziti podpori ledvenega dela. V zakup je potrebno vzeti skopo osvetlitev prostora in trdo nastavljanje rež ventilacije, ki pa jih seveda niso privoščili zadaj sedečim.Prtljažnik in odlagališča

Kar 21-centimetrska oddaljenost dusterjevega dna od tal pomeni visoko dno prtljažnega prostora. Vanj se dostopa skozi velika prtljažna vrata, ki so odrezana ravno tako široko in globoko, kot je  osnovna oblika prtljažnika. Žal se ta prtljažna vrata odpirajo s trdo mehansko ključavnico – v času, ko smo vajeni skoraj že na dotik delujočih stikal. Izdelava prtljažnika nadaljuje zgodbo o preprostosti, odveč je pričakovati predalčke in uporabne detajle. Uporabna je predvsem osnovna prostornina, ki meri 408 litrov in po podiranju deljivih naslonov zadnje klopi doseže največ 1570 litrov. V kolikor ne zložite tudi sedal je podiranje dovolj hitro, a  dno ni povsem ravno. Po zlaganju sedal pa pridobite tudi ravno površino. Če kaj izrazito namiguje na varčevanje (poleg ključavnice) je to mehka zastarela ponjava za prekrivanje prtljažnega prostora. Odlagališč v dusterju je dovolj, da boste pospravili tudi večino vsakodnevnih osebnih predmetov.

Ergonomija

Omenjeno visoko sedenje omogoči dobro preglednost naprej in na strani, medtem, ko masivni zadnji stebriček okrne pogled nazaj. Ergonomija je poenostavljena in spominja na vozila izpred 20 let. To ni nič slabega, saj se večina stvari nahaja tam, kjer ste jih vajeni že od nekdaj in lahko dusterja pričnete uporabljati brez prebiranja navodil. Že od nekdaj, oziroma pri vseh aktualnih modelih, pa Dacia ponavlja cenovno ugodno, a zastarelo, namestitev stikal za električni pomik stekel (na greben med sedežema) ter še bolj nerodno pozicijo gumba za nastavljanje ogledal (pod ročico parkirne zavore). Višinsko nastavljiv sedež in le višinsko nastavljiv volanski obroč omejita prilagajanje voznikovega delovnega mesta. Dusterjeva novodobna dodatka - daljinec za avdio sistem (s cenenim zvokom) in stikalo za upravljanje potovalnega računalnika (brez prikaza zunanje temperature?!) - ročici izvirata iz renaultov. Iz preteklosti te znamke pa prihaja še stikalo troblje v levi ročici.Pogonski sklop

Testno dacio duster je poganjal mnogokrat preizkušeni 1,5-litrski dizelski štirivaljnik, z največjo močjo 81 kW (110 KM) ter največjim navorom 240 Nm, ki ga motor razvije pri 1750 vrtljajih. Kljub majhni prostornini ta dizel zadošča za umirjene, nezahtevne voznike, saj z njim duster doseže najvišjo hitrost 168 km/h oziroma do 100 km/h pospeši v 12,5 sekunde. Motor je povezan s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki odsotnost reduktorja nadoknadi z izrazito kratkimi prestavnimi razmerji. Takšna logika se dobro obnese pri plezanju po zahtevnejših terenih, slabše pa pri siceršnji uporabi v mestu, oziroma v situacijah, kjer morate pogosto speljevati in pospeševati, saj je potrebno pogosteje posegati po prestavni ročici. Pri hitrostih, ki bi jih v večini avtomobilov vozili še v tretji prestavi, duster že kliče po peti. A tudi tega se je moč privaditi, saj so gibi prestavne ročice solidno natančni. Negativno se takšna prestavna razmerja izkažejo predvsem na avtocesti, kjer poraba opazno poraste. Naša standardna varčna relacija je izkazala minimalno porabo 5,3, maksimalno pa 10,2. Povprečje 1600 kilometrov dolgega in razgibanega testa je znašalo 7,6, pri čemer smo »prašno dacio« prašili po raznolikih neprijaznih cestah. Ob točenjih goriva pa smo opazili še nenavadno podrobnost – tako velikih vratc nad pokrovom rezervoarja poprej še nismo srečali.

Vožnja

Dusterjevo podvozje je prilagojeno uporabi na slabših podlagah, zato uspešno požira udarce lukenj in neravnin. Zlahka premaguje makadamske hribovske ceste in pri tem ne oddaja neprijetnih čričkastih zvokov. Opazi pa je posledice slabše izolacije karoserije, saj je slišati zvoke iz podlage, oziroma kamenčke, ki s ceste poletijo ob karoserijo. Mehko nastavljeno vzmetenje in dolgi hodi pomenijo več nagibanja v ovinkih in slabši občutek na volanu. Vodljivost res ni za zgled, a Renault je z dusterjem imel drugačne namene,kot drvenje skozi ovinke. Zato ji je namenil Nissanov štirikolesni pogon, z znanim okroglim stikalom za preklapljanje med prednjim pogonom (2WD), samodejnim delovanjem štirikolesnega pogona (auto) ali zaklenitvijo razmerja prenosa na vsa štiri kolesa (lock). Slednji je seveda namenjen zahtevnejšim vožnjam pri nižjih hitrostih, zato se samodejno izklopi, ko postanete prehitri. Velika oddaljenost od tal in kratka previsa omogočajo srečevanja strmih klančin in previsov brez praskanja dna ali odbijačev.

Zaključek

V današnjem času se zdi, da se več SUV-jev vozi po mestih kot po makadamu. Pogosto pa so SUV-ji višjega cenovnega razreda v kot »reklamni panoji« za svoje lastnike, saj izražajo moč, neodvisnost, dimenzijsko vpadljivost… A duster ni skoraj nič od tega. Ni bahav, ni lepotec, ne pripada prestižni znamki in ne kriči o bogastvu lastnika. Duster je preprost, trpežen in cenovno dostopen avtomobil. Prepričuje s preizkušenim pogonskim sklopom, solidnim udobjem in simpatičnim  videzom. Pričakovanja pa omeji s skromnim naborom serijske in doplačilne opreme, poenostavljeno ergonomijo ter cenenostjo nekaterih komponent in materialov. Poceni je sploh v osnovni izvedbi s prednjim pogonom, saj ne doseže cene 10.000 €. Dizelski motor, štirikolesni pogon in paket opreme Laureate ga krepko podražijo. Ko dodate še ESP, paket Look, radio CD/mp3, kovinsko barvo in volanski obroč v usnju, ceno osnovnega modela skoraj podvojite. Po prodajnih rezultatih sodeč je preprostost še vedno pozitivna lastnost.

Galerija


Dacia duster laureate 1,5 dCi 4x4.športni terenec, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4316 x 1822 x 1630 mm
Medosna razdalja2671 mm
Dimenzija pnevmatik215/65 R 15
Prostornina prtljažnega prostora408-1570 l
Masa praznega vozila 1294 kg
Dovoljena masa vozila1844 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja1461ccm
Največja moč81 kW (110 KM) pri 4000 /min
Največji navor240 Nm 1750/min
Menjalnik 6-stopenjski ročni
Pogonštirikolesni
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost 168 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h12,5 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje6,5/5,3/5,6 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 10,2/5,3/7,6 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo50 l
Izpust CO2145 g/km
Varnost:3 zvezdice euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaABS, AFU, 4x zračne blazine, 2x ISOFIX
Cena:
Dacia duster 1,6 16V (osnovni model) 9.990 €
Dacia duster laureate 1,5 dCi 4x4 (testni model)17.630 €
Testni model z dodatno opremo:19.280 €
Napake med testiranjem: