Dacia duster laureate 1,5 dCi 110 4X4

Četrtek, 24 Julij 2014

Duster ni le model, ki Dacii prinasa dober ugled in prodajo, pri objavi poslovnih rezultatov je bilo razvidno, da je to najbolje prodajan model celotne skupine Renault! Že ob prvem testu se nam je zdel zanimiva alternativa robustnega terenca, po pomladitvi pa je postal optično bolj atraktiven, bolj zapolnjen z opremo in posledično nič več tako zelo poceni.


Dacia duster je po prenovi dobila bolj resen, odločen "obraz". Paket opreme Look pa to le še potencira.


Zunanjost

Po prenovi je duster opazno privlačnejši, saj je pridobil bolj dodelan dizajn maske in luči. Testni primerek je z opremo Laureate sodil v vrh ponudbe, poleg tega pa je bil še dodatno polepšan s paketom Look. Ta za 650 € doda kovinski videz zunanjih ogledal, okrasni prag, zaščito odbijača spredaj in zadaj, satinirana vzdolžna strešna nosilca, kromiran zaključek izpušne cevi in 16 palčna lita platišča. Ko doplačate še 410 € za olivno kovinsko barvo, je seštevek že prav atraktiven terenec. Barva namiguje na safari, lovce, vojake... pač takšna, da sodi v naravo. Tudi barva platišč se lepo sklada, povrh pa je še hvaležna glede umazanije, saj jo dolgo prikriva. Kopica olepšav torej naredi vtis, da to ni najbolj poceni »resni terenec« na cesti.


Notranjost

Notranjost je po prenovi osvežena, a še vedno povsod sestavljena iz trdih plastik. Ročaji na vratih so sedaj novi in lepši, žal pa so v testnem dusterju ob vsakem prijemu so zaškripali, česar pri prejšnjem dizajnu nismo opazili. Tako zunaj kot znotraj je bilo opaziti, da se z dusterjem tistih 20.000 kilometrov preizkušanja pred našim testom ni lepo ravnalo in morda od tu izvira tudi škripanje ročajev. A vrnimo se k videzu. Dusterjevi merilniki so znani iz renaultov, prav tako prestavna ročica in večina stikal. Všečen je karirast vzorec oblazinjenja, izvezen napis na naslonu sedežev in beli šivi pa namignejo na nekaj pozornosti do detajlov. Žal tega ni videti marsikje drugje, kjer se preveč očitno vidijo vijaki, namesto, da bi jim privoščili plastične pokrovčke (na primer na dnu odlagališč). K sodobnemu videzu močno prispeva spremenjena armaturna plošča in še posebej sredinska konzola, z doplačilnim sistemom Media Nav (410 €), oziroma pripadajočim zaslonom na dotik. Ob tej barvi karoserije bi bilo zanimivo tudi v notranjosti videti kaj olivnega.


Prostornost

Prostora je v dusterju je za potnike dovolj v vse smeri. Seveda ob upoštevanju, da govorimo o avtomobilu velikosti megana, pa čeprav je videti precej večji. Zadaj je skoraj dobesedno klop, saj je zelo ravna in nima sredinskega naslona, pa tudi nič kaj bočnega oprijema. Sedi se visoko in vstopanje je prijazno do tistih z bolečinami v hrbtenici. Žal naslonov za roke ni niti spredaj niti zadaj. Tudi reže ventilacije za zadnje potnike niso predvideli, kar lahko pripišemo ugodnemu cenovnemu pozicioniranju dusterja, podobno kot trde sive plastike in skromen zvok avdio sistema, ki ne doprinesejo nadpovprečnem počutju.

 
Precej izboljšan je tudi videz dusterjeve notranjosti, a trde plastike in varčevalne podrobnosti so še vedno vidne
 

Prtljažnik in odlagališča


V prtljažnik se dostopa s pomočjo robatega gumba na zadnji okrasni letvi, nakar se odpre široka luknja, saj so zadnje luči nameščene povsem na vogala. Prostornina prtljažnika v osnovi meri 408 litrov. Z enostavnim podiranjem naslonov nastane skoraj ravna površina in prostor namenjen tovoru se poveča do 1570 litrov. Obdelava je povprečna, nakladalni rob pa visoko dvignjen od tal, a raven z notranjo površino prtljažnika. Trda polica ima vdolbine, ki lahko služijo kot odlagališča. Slednjih je tudi v notranjosti kar dovolj, a skoraj vsa so namenjena vozniku ter sovozniku, z izjemo žepkov na prednjih sedežih in vdolbin na sredinskem grebenu. Ne bi škodila recimo predala v zadnjih vratih. Predvsem je problematično odlaganje mobilnih telefonov, saj nobeno odlagalno mesto ni oblazinjeno ali gumirano.
 

Ergonomija

Voznikov položaj ni optimalen, oziroma dovolj nastavljiv. Zgolj po višini pomičen obroč je precej oddaljen od voznika ter bolj položen, kot bi si želel. Hiba pride do izraza predvsem pri poskusih hitrejšega drvenja skozi ovinke, ko piko na i doda slab bočni oprijem sedežev. Še vedno ostaja nerodno nameščeno stikalo za električno nastavljanje zunanjih ogledal (pod ročico parkirne zavore), zračne reže pa tudi po prenovi nimajo kolesc za nastavljanje pretoka. Na srečo je duster nekaj hib izboljšal – stikala za električni pomik prednjih in zadnjih stekel (slednja za doplačilo 105 €) so se iz sredinske konzole preselila na vrata. Tudi že omenjeni Renojevski merilniki so pregledni, upravljanje s sistemom Media Nav pa je resnično enostavno. Kritiko si zasluži delovanje bluetooth telefonije, saj so se nad slabim zvokom pritožili prav vsi klicani, čeprav voznik govorjenje sliši dovolj dobro. Za 205 € so parkiranja z dusterjem olajšali zadnji parkirni senzorji, dodatnih 155 € pa je prineslo še tempomat in omejevalnik hitrosti.


Duster zgleda kompakten in večji kot je v resnici. Luči na vogalih omogočajo široko prtljažno odprtino


Pogonski sklop in poraba

Ob dvigu motornega pokrova preseneti pomoč teleskopskih blažilcev, kar ni samoumevno niti pri vseh dražjih avtomobilih. Manj preseneti pogled na dobro znan Renaultov 1,5-litrski dizel. Če ga primerjamo z renaulti, se v dusterju pozna povečana glasnost, bolj izrazit dizelski zvok in bolj robat zagon. A v celoti gledano gre za dober, spodobno zmogljiv in varčen motor. Zanimiva rešitev je ročni menjalnik s šestimi stopnjami. Namesto vgradnje reduktorja so mu skrajšali prestavna razmerja in pri pospeševanju z mesta je dovolj, če uporabljate le lihe ali sode prestave, sicer boste imeli precej dela s pretikanji že do 50 km/h. Ko je menjalnik hladen so gibi prestavne ročice malo »trši«, ogret pa omogoči mehkejša prestavljanja, a nekoliko »plastičen« občutek gibov. Prestavljanje je solidno natančno i dovolj hitro. Omenjena kratka prestavna razmerja se izkažejo pri vožnji po hribih navzgor in navzdol, saj lahko peljete zelo počasi. Slaba stran, poleg pogostih pretikanj po speljevanju, je predvsem hrup na avtocesti in posledično višja poraba pri višjih hitrostih (avtoceste). S pritiskom na gumb ECO omejimo moč in na ta način smo dosegli minimalno povprečje 5,3 litra, medtem, ko je maksimalno znašalo 8,8. Kljub temu, da je suster videl kar nekaj makadamskih cest in gorskih prelazov, je bila izmerjena povprečna poraba na koncu testa okroglih 7 litrov.


Vožnja

Dacia duster daje zelo kompakten, skoraj nekoliko trd občutek. V bistvu bi na asfaltu pomislil, da se bo na makadamu peljal trdo, v resnici pa mu slaba podlaga ne dela težav in je povsem lepo udoben preko lukenj in neravnin. Tudi med ovinki podvozje dolgo ohrani stabilnost z zmernim siljenjem preko prednjih koles. Hitra vožnja skozi po ovinkastih cestah je možna, a ni lahkotna. Krmilni mehanizem je namreč zelo posreden in potrebnega je kar nekaj vrtenja. Povrh se ob mestnih manevriranjih zdi premalo servo podprt. Omenjeni slabši položaj za volanom ter slaba bočna podpora sedežev nakazujejo, da hitra vožnja ni dusterjev namen. Bistveno bolj doma je na slabih terenih. Tam se izkaže z že znanim Nissanovim štirikolesnim pogonom, ki se ga upravlja s pomočjo vrtljivega stikala. Kar 21-centimetrska oddaljenost od tal in ugodni terenski podatki (prevozni kot spredaj: 29,3°, prevozni kot zadaj: 34,9 °, prevozni kot na sredini: 23°) pripomorejo, da duster večinoma zmore več kot njegovi lastniki, kar smo s točno tem avtomobilom dokazovali tudi ob predstavitvi na Vranskem.


Duster zmore več kot bi si večina lastnikov želela početi s svojim avtomobilom


Zaključek

Testni model Dacia Duster je sodil v vrhu ponudbe in se je z doplačili približal ceni 20 tisočakov. Za dacio se to ne sliši več ravno poceni. Predstavljam si, da bi lažje upravičil nakup manj opremljenega dusterja, ki je resnično ugoden in uporaben – tako za kmete, gozdarje, vse skromne planince in še marsikoga. A s stališča obljubljene trpežnosti, kakovosti štirikolesnega pogona in serijske ter doplačilne opreme, je seštevek testnega modela vendarle logičen, saj primerljivega terence za takšen denar ne najdete. Pošteno pa je povedati, da vseh stvari niti ne bi mogli primerjati, ker pri dusterju številni elementi ne skrivajo varčevalnih ukrepov.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Jure Merkač

Galerija

Dacia dister laureate 1,5 dCi 110 4x4terenec, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4315 x 1820 x 1695 mm
Medosna razdalja2674 mm
Dimenzija pnevmatik215/65 R 16
Prostornina prtljažnega prostora419-1754 l
Masa praznega vozila1320 kg
Dovoljena masa vozila1900 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbo dizelski, Euro 5
Prostornina motorja1451 ccm
Največja moč80 kW (110 KM) pri 4000 /min
Največji navor240 Nm 1750/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonštirikolesni, vklopljiv
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost168 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h12,9 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje5,7/5,0/5,2 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje8,8/5,3/7,0 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo50 l
Izpust CO2135 g/km
Varnost:3 zvezdice euro NCAP
Serijska  varnostna oprema testnega modela

ABS, EBD, AFU, ESP, ASR, 
ISOFIX, 4x zračne blazine

Cena:
Dacia duster base 1,6 16v (osnovni model)10.300 €
Dacia duster laureate 1,5 cDi 110 4x4 (testni model)17.500 €
Testni model z dodatno opremo:19.535 €
Napake med testiranjem:brez napak