Dacia logan MCV Laureate 1,5 dCi

Petek, 25 September 2009

Renaultova odločitev, da ponovno oživi romunsko Dacio se je očitno izplačala. Cenovno dostopni in trpežni avtomobili na preizkušeni mehaniki namreč povsem zadovoljujejo potrebo po cenovno ugodni mobilnosti in ponujajo tudi dosti prostora za malo denarja. Še posebej je to izrazito pri modelu MCV, kakršnega smo dobili na test. Čeprav je šlo imensko za enako izvedbo, kot smo jo že preizkusili kmalu po lansiranju, je tokratni MCV že prestal prvo lepotno operacijo in vseboval pet sedežev namesto sedmih.

 


Zunanjost

Logan MCV je ob nedavni prenovi pridobil drugačno prednjo masko, nov znak in spremenjene luči ter odbijače, a še vedno je ohranil očitno preprost in robusten videz zadnjega dela, skupaj z asimetričnimi krilnimi vrati. S strani deluje logan MCV nekako nenavadno raztegnjen, saj ima pri 4,45 metra dolžine kar 2,9 metra medosne razdalje, oziroma krepkih 27 centimetrov več kot limuzinski model. V želji po povečanju potniškega prostora je za13 centimetrov zrasla tudi višina potniške kabine, kar skupaj pomeni, da  je oblikovno nekje med družinskim karavanom in dostavnikom. Skratka – ciljno praktično naravnan.


Notranjost

Bolj kot zunanjost je s prenovo pridobila notranjost, ki je določene elemente povzela po mlajšem modelu Sandero. Armaturna plošča ima sedaj mehkejše poteze, a še vedno preproste materiale, oziroma zgolj trdo plastiko. Opazno lepši je iz renaultov preneseni volanski obroč, novi vratni paneli pa so prijetnejši do komolcev in dosti bolj praktični pri odpiranju ali zapiranju vrat. Vse skupaj je čvrsto sestavljeno in popestreno z velikimi površinami imitacij aluminija, kar omili preprostost videza, a ne uspe skriti enostavne izvedbe, vključno z vijaki na vidnih mestih in neenakomerno osvetlitvijo merilnikov.


Prostornost

Medtem, ko smo pred prenovo že preizkusili sedemsedežno izvedbo, se je tokratna odrekla tretji sedežni vrsti. A to ni spremenilo dejstva, da je zlata točka dacie logan MCV vsekakor njena praktičnost in prostornost. Čeprav je zadnja klop nameščena višje od prednjih sedežev, kar potnikom omogoča dober pregled, je prostora za noge in glave spredaj ter zadaj v izobilju. Potnike res ne razvajajo kakšne posebej sodobne domislice za prijetno bivanje, a mersko gledano se ne morejo pritoževati.


Prtljažnik

Prtljažnik v petsedežni izvedbi že v osnovi ponuja ogromnih 700 litrov prostornine. Po zlaganju zadnje klopi lahko ta doseže celo rekordnih 2350 litrov. Ob tem ponuja nizek nakladalni rob, žepek in predal v vratih ter tri stopnje odpiranja. Ob takšni razsežnosti prostora mu je potrebno oprostiti nerodno nameščeno notranjo kljuko na desnem vratnem krilu in neravno dno za zadnjimi sedeži, kot posledico opcijske vgradnje tretje vrste.


Ergonomija

Ob pogledu na merilnike se varčevanje opazi na merilniku vrtljajev, saj je prenesen iz bencinskega modela in ima rdečo polje od oznake 4750 do 7000. Med slabosti sodi nenastavljiv in precej položno nameščen volanski obroč, ki pa v kombinaciji s primerno pomičnim voznikovim sedežem vseeno ne povzroči slabega sedežnega položaja. Škoda, da ob prenovi niso zamenjali nerodno nameščenega stikala za pomik ogledal in tudi tem malo povečali vidnega polja. Na srečo je preglednost okoli avtomobila dobra, če odmislimo krilna prtljažna vrata, s stebričkom po sredini.


Mehanika in zmogljivosti

Motor v testni dacii logan MCV je z oznako 1,5 dCi sporočal Renaultove gene, ki so poskrbeli za skromnih 68 KM in lepo razporejenih 160 Nm največjega navora. Kot takšen pomeni racionalno izbiro brez temperamentnih ambicij, saj 150 km/h najvišje hitrosti in kar 17,7 sekunde za pospeševanje do stotice pač niso razveseljujoči podatki. Ob 5-stopenjskem ročnem menjalniku, ki nima želja po vzorni natančnosti, a presenetljivo lepo pade v vzvratno, pa je bila vožnja po vsakodnevnih opravkih povsem prijetna. Motorček namreč mirno teče in deluje spodobno tih dokler ga ne začnete izrazito priganjati. Njegovo bistvo ni v drvenju ampak v varčevanju, saj so najnižje porabe na testu segale do 4,5 litra, najvišje pa do 7,6. Testno povprečje je znašalo 6,3.

Vožnja

Dacia logan MCV je poleg podaljšanja in povišanja karoserije tudi višje odmaknjena od tal in na slabših cestah presenetljivo udobna ter trpežna. V hitreje odpeljanih ovinkih se zato bolj nagiba in preko volana slabo sporoča o dogajanju pod kolesi. Po drugi strani, zaradi dolge medosne razdalje, zagotavlja dobro smerno stabilnost. Kot takšen lahko MCV izpolnjuje večino pričakovanj kupca, ki si je že v osnovi avtomobil izbral iz praktičnih, ekonomskih razlogov, z željo po trpežnosti, uporabnosti in prostornosti.

Zaključek

Nakup logana MCV je torej najverjetneje premišljena odločitev. Zato tudi ne razočara, saj je glede razmerja prostor-cena brez konkurence. Osnovno izvedbo namreč dobite že za 8200 €, medtem, ko z motorjem 1,5 DCi in opremo Laureate stane 11.920 €. Tudi, če obkljukate vsa doplačila, ne prilezete do 14 tisočakov. Pri tem pa se lahko pojavi precejšnja zamera - serijski sta le dve zračni blazini, razen bočnih pa ni moč doplačati niti za zračne zavese niti za ESP.