Dacia logan van 1,6 ambience

Ponedeljek, 22 Februar 2010

Praktično vedno, kadar preizkušamo Daciina vozila, začnemo uvod v smislu cenovne ugodnosti, robustnosti, dobre vrednosti glede na volumen. Predstavljajte si, da smo začeli enako. Ker danes govorimo o dostavnem vozilu, mu je takšen uvod pisan na kožo – to so namreč lastnosti, ki se od tovrstnih modelov pričakujejo.


Zunanjost

Dacia logan van je do drugega stebrička enak MCV-ju, naprej pa so opazne razlike. Pri izdelavi bočnih panelov in zadnjih vrat preša ni izbila kovinskih ploskev, ki jih bi zamenjali s stekli. Enake kot pri MCV-ju so tudi dimenzije vozila. No, pri podrobnejšem pogledu boste opazili še eno razliko– MCV je že doživel prenovo in dobil drugačne prednje luči in masko. V beli barvi, ki je tipična za dostavnike – da jih kasneje še polepit z reklamnimi napisi – in s črnimi odbijači, je testni van zgledal robustno in zelo razpotegnjeno – ne smemo namreč pozabiti, da ima pri 4,45 metra dolžine kar 2,9 metra dolgo medosno razdaljo, kar je recimo 22 cm več kot pri Volkswagnovem caddyu.


Notranjost

Notranjost dostavnika vsebuje le dva sedeža, preostali del, ločen s predelno steno, je namenjen prtljagi. Tudi tule opazimo, da gre za zelo preprost, robusten izdelek. Medtem, ko so logani že doživeli prenovo in pridobili nekaj okrasnih elementov ter drugačne vratne panele, je dostavnik ohranil prvotno izvedbo. Ta pomeni velike panele iz trde in trpežne plastike, ki jo je moč enostavno čistiti, je čvrsto sestavljena ter niti na slabih podlagah ne gosti čričkov. Seveda pa stara notranjost ohranja manj simpatičen videz, z nerodnimi predali na vratih in nepriročnimi ročaji.


Prtljažnik

Vsekakor pa bo voznik vedel, kakšen tovor vam je pripeljal, ker bo ves čas vožnje dobro slišal kaj se z njim dogaja v velikem neizoliranem tovornem prostoru, ki sprejme do 2,5 kubika prostornine, oziroma v dolžino meri 1,94, v širino pa 1,25 metra. Vanj se dostopa skozi krilna bočna vrata ali asimetrična zadnja vrata, s koti odpiranja 40-90 in 180 stopinj. Ob skupni nosilnosti 800 kilogramov lahko prevaža kar konkretne tovore, ki pa ne rabijo biti posebej lepi, saj je tudi notranjost povsem kovinska. Uporabnost okrne le polkrožna predelna stena, a tako so pridobili največji volumen, ki pa je bistvo tovrstnega delovnega vozila.


Ergonomija

Preprostost se nadaljuje pri upravljanju, kjer bolj »trotl-ziher« avta na trgu ne boste našli. Čeprav tanek volanski obroč ni nastavljiv, je položaj za vožnjo soliden, sedenje pa dovolj udobno. Ob tam, da ste posajeni v kletko, iz katere lahko vidite le naprej in na strani, bi pričakoval večja bočna ogledala, saj je preglednost otežena. Lahko pa si omislite gitrasto predelno steno in zadnja vrata z okni. Predstavljajte si, da so vam pripeljali dostavo. Voznika nekaj časa ni iz avta. Zakaj? Ker je predal neosvetljen verjetno nekje išče dobavnico, ker nima obešalnika, pa s tal ali sovoznikovega sedeža pobira kakšno oblačilo. Ko že izstopi ni najbolj urejen, a dobili ste pošiljko, ne voznika. On za svoj videz pač ne ve, saj v svojem senčniku nima ogledala, sredinskega pa tako ali tako ni - zaradi pregradne stene. Če bo imel desni čevelj odtaljen, levega pa ne, je to zato, ker je reža za dotok zraka k nogam nameščena na dnu sredinske konzole, a načeloma ogrevanje in hlajenje dovolj dobro delujeta.


Mehanika in zmogljivosti

V dacio logan van je bil vgrajen preizkušeni Renaultov 1,6-litrski bencinec, z 90 KM največje moči in 128 Nm navora pri 3000 vrtljajih. Gre za soliden agregat, ki obljublja poceni vzdrževanje in dovolj dobre lastnosti. Povezan s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom loganu van omogoči največ 167 km/h in pospešek do 100 km/h v 13,7 sekunde. Skrajšana prestavna razmerja povzročijo zdrsavanje koles pri speljevanju, hkrati pa lepo prekrivajo območje največjega navora in omogočajo povsem solidne zmogljivosti, ob precejšnji meri hrupa. Slabša stran pogonskega sklopa je rokovanje s prestavno ročico, ki ima dolge in nenatančne hode ter občasno otežen prehod v vzvratno prestavo. Pomembno je omeniti še en zanimiv faktor – logan van je namreč na testu dosegel testno povprečje 8,1, kar je enako kot navajajo v prospektnem gradivu! Je pa res, da vas tudi nežnost en bo spravila pod 7, medtem ko boste polno otovorjeni in pri hitrih dostavah lezli tudi proti 10.

Vožnja

Podvozje v dostavniški izvedb je napram modelu MCV še malenkostno ojačano, zavore zmogljivejše. Avtomobil se tako pelje zelo kompaktno na vseh podlagah. Zaradi dolge medosne razdalje ostaja logan van stabilen v dolgih ovinkih in smerno ubogljiv na avtocesti. Klasičen, precej posreden hidravličen servo krmilni mehanizem, je pri nizkih hitrostih nenavadno težak za sukanje, rajdni krog pa velik. A predvidevajmo, da bodo dostavna dela vendarle opravljale moške roke. K uporabnosti avta na raznovrstnih cestah prispeva16-centimetrska oddaljenost od tal.

Zaključek

Celoten paket avtomobila je izrazito namensko usmerjen. V povezavi z močnejšim bencinskim motorjem je dacia logan van 1,6 ambience na voljo za 8.880 €, pri čemer dobite serijsko ABS, servo volan, osrednje zaklepanje in eno zračno blazino, paket Ambiance plus pa prispeva še klimo, električna stekla, daljinsko centralno zaklepanje in meglenki, ter skupno ceno poviša na 9.630€. Glede razmerja "cena-volumen-nosilnost" konkurence med novimi vozili preprosto nima.