Dacia logan MCV blackline dCi 85

Sobota, 01 Januar 2011
Tokratna testna dacia logan MCV je zasedala vrh ponudbe tega modela. Z oznako »blackline« je namigovala na prestiž, čeprav ta ni pod nujno povezan s črnino. Tretja pripadnica modelske vrste MCV, ki je zapeljala na naš test, je hkrati druga po prenovi. Tokrat je bil pod prednji del vgrajen najmočnejši dizelski motor, ki pa ga še vedno ni razganjalo od moči. Logan MCV blackline želi kupce pritegniti predvsem z boljšo opremo in lepšim videzom, a še vedno v mejah preprostosti in cenovne ugodnosti.Zunanjost

Kot smo zapisali že v preteklih testih je MCV tista izvedba logana, ki na prvi pogled še najmanj oznanja skromnost romunskega porekla. A hkrati  se navzven nič kaj izrazito ne loči od naše predhodne testne različice. Opazno razliko bi recimo prinesla lita platišča ali kromirane strešne letve, morda tudi kljuke, ki ne bi imele zastarelo ločenih ključavnic. Oblika logana MCV je še vedno videti skladna, precej razpotegnjena in v temno sivi kovinski barvi tudi dovolj resna, da ne deluje ceneno. Šele podrobni pogled odkrije široke karoserijske spoje, poenostavitve nekaterih elementov in kakšno površnost pri izdelavi. Tudi z oznako blackline ta avtomobil nima namena osvajati estetov in pikolovcev. Te bi namreč motila že uporaba treh različnih pisav na zadku avtomobila.

Notranjost

Oprema Blackline v notranjosti prinese posebno tkanino na sedežih in volan sešit iz materiala, ki naj bi spominjal na usnje. Ob značilno enostavnem, skladnem oblikovanju, so plastike še vedno preprostega videza, trde in enake kot pri ostalih izvedbah. Poenostavitve pomenijo manj detajlov, večje dele, cenejšo izdelavo in manj čričkov. Izdelava ni biser natančnosti, a kompaktna pritrditev vseh delov vliva zaupanje. Pri marsikaterih veliko dražjih modelih znanih znamk si človek kar ne upa potrkati na plastike, ker je slišati votlo »zračnost«. Pri loganu MCV s tem ni težav. Konkretno so jo »zategnili«, a pri tem pozabili na estetiko - kakšen čepek nad vijaki bi prispeval k manj industrijskem videzu. Tega ne uspejo povsem prikriti niti veliki okrasni elementi na vratih, okoli zračnih rež in na sredinski konzoli.

Prostornost

Smisel logana MCV z oznako Blackline ni v izražanju prestiža. Tega še zdaleč ne dosega. Njegov namen je uresničiti že skoraj pozabljeno in preveč zakomplicirano bistvo avtomobila – ponuditi prevoz osebam. V tem primeru celo sedmim! In če smo zapisali sedmim, pri tem ne mislimo na zasilne sedeže, ki jih ponuja večina podobno velikih sedemsedežnikov. Logan MCV svojo obljubo uresniči, saj na vseh sedmih sedežih nudi dovolj prostora za odrasle osebe. Streha je namreč visoko vzdignjena nad glave, prostora za kolena je dovolj, koti odpiranja vrat široki. V tem pogledu, glede na zunanje dimenzije, še bolj pa glede na ceno, ta model enostavno nima konkurence.

Sedeži so udobni, a skoraj povsem brez bočnega oprijema. V drugi sedežni vrsti se je za sedenje na sredinskem sedežu potrebno po varnostni pas stegovati daleč nazaj, stranska pasova pa se po podiranju naslonov (za dostop k tretji vrsti) rada zatakneta med bok sedežev  in avtomobila. Tretja vrsta ima le eno bistveno hibo – dostop do nje. Prvo morate namreč prepogniti naslonjalo stranskega sedeža v drugi vrsti nato še cel sedež. Sledi nekaj malega gimnastike, a nagrada je sedenje na vzdignjeni klopci, ki nudi visok sedežni položaj ter dober pregled na strani in naprej. Med testom je sedenje tam zadaj vzbujalo največ veselja in komentarje v slogu: »Super je! Kot bi sedeli v kinu«.Prtljažnik in odlagališča

Čudeži so mogoči, a žal zelo, zelo redki. Tako pri postavljenih sedmih sedežih ne pričakujte, da vam bo ostalo še veliko prtljažnika. Prostora za prtljago je pri sedmih sedežih le za 198 litrov. Zadnji klopi lahko ločeno zložite naslona, sedalo pa je enodelno. Celotna klop se zelo hitro in enostavno zloži za drugo sedežno vrsto, pri čemer je škoda, da se v zloženem položaju ne zaskoči. Dovolj enostavno jo je odstraniti iz vozila, skoraj enak postopek pa velja še za drugo sedežno vrsto. V primeru prevoza zgolj petih oseb, bo prtljažnega prostora za 700 litrov. Ob le dveh osebah in tovorjenju do strehe pa celo 2350 litrov. Dobre strani prtljažnika so nizek nakladalni rob in tri stopnje odpiranja asimetričnih krilnih vrat, ki žal pri zapiranju delujejo preveč dostavniško. Za manjše predmete poskrbijo odlagališča v potniškem prostoru in velika polica nad drugo sedežno vrsto. Uporabna je tudi možnost 100-kilogramske nosilnosti strešnih letev.

Ergonomija

Dostikrat omenjena preprostost Daciinih modelov pomeni enostavno ergonomsko ureditev ter rabo aktualnih ali starejših Renaultovih elementov. Branje debelih knjižic z navodili je odveč. Poenostavitve pri razvajenih uporabnikih, ki so vajeni novodobne »prijaznosti« avtomobilov, ne bodo vedno izzvale navdušenja. Položaj za volanom je visok in pregleden, preveč položen volanski obroč pa je nastavljiv le po višini. Preglednost naprej in na strani je dobra, slabše je gledanje nazaj – zaradi zadnjih vrat, visokih zadnjih vzglavnikov in premajhnih ogledal. Merilniki na svetli podlagi niso zgled berljivosti, njihova neenakomerna osvetljenost pa spominja na avtomobilsko romantiko izpred desetletij. Zanimivo je, da se po podatkih potovalnega računalnika (enosmerno) brska ob pomoči desne obvolanske ročice, resetira pa se ga (odročno) z gumbkom pod merilniki. Varčevanje je opazno pri namestitvi stikal za električni pomik stekel – prednja so na sredinski konzoli, zadnja pa kar med prednjima sedežema, oziroma pod nogami zadaj sedečih. Udobno se sliši, da lahko radijski sprejemnik upravljate z daljincem, a žal je sprejem postaj slaboten.Pogonski sklop in poraba

V testnem modelu je bil vgrajen močnejši izmed dveh preizkušenih Renaultovih dCi-jev. Ob enaki 1,5-litrski prostornini ta razvije 85 dizelsko rezgetajočih konjičev. Motor lepo vleče že iz nizkih vrtljajev, za kar poskrbi 200 Nm navora od 1900 vrtljajev dalje. Kombinirali so ga s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki mu ukazuje visoka prestavna ročica. Motor se izkaže kot ena boljših strani logana MCV, saj mu je glede zmogljivosti primeren partner. 163 km/h najvišje hitrosti ni veliko, čeprav je že precej nad omejitvami. Zaradi slabe zvočne izolacije in odsotnosti šeste prestave pa je omenjena hitrost tudi nad mejo hrupa, ki bi ga bila vesela vaša ušesa. Verjetno se 14,3 sekunde za pospeševanje do stotice sliši skromno, a navora je povsem dovolj za normalna prehitevanja. Pri speljevanju ga je celo preveč za slabe Barumove pnevmatike, s katerimi lahko nehote »cvilite« na skoraj vsaki podlagi. Z nekaj občutka v desni nogi boste sedem potnikov prevažali tudi z zgolj 4,3-litrsko povprečno porabo. V drugi skrajnosti »tiščanje« pomeni podvojitev porabe. Končno povprečje testa, ki je segal skoraj »od Jadrana pa do Triglava«, je znašalo 6,2 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Vožnja

Dacia logan MCV je posajena na trpežno in udobno vzmetenje, ki je visoko oddaljeno od tal in zasnovano za prebavljanje slabo vzdrževanih cest. Z dolgimi hodi vzmeti in visokimi pnevmatikami se na makadamu izkaže udobnejše od navidezno klenih nizko obutih sodobnih SUV-jev. Žal to pomeni izrazitejša nagibanja in slabše občutke v ovinkih. Krmilni mehanizem je posreden in kljub servo pomoči namenjen močnejšim rokam. Poceni pnevmatike žrtvujejo  stabilnost, ki pa je še vseeno enostavno nadzirljiva. Žal niti za doplačilo ni na voljo sistem ESP. Tako vožnja kot delovanje brisalcev spominjata na modele izpred desetih let.

Zaključek

Predstavljajte si, da je v avtomobilu tisoče sestavnih delov. Če jih kakšen odstotek izpustite, na preostalih pa vsaj malo varčujete, je končni seštevek lahko ugoden. Navdušujoče spisana tovarniška predstavitev dacie logan MCV blackline se bi navdušujoče prebrala kvečjemu pred 15 leti, ko je bila tovrstna oprema res nekaj vredna. Danes pa je treba priznati – to je preprost, cenovno dostopen avtomobil, brez viška estetike in hi-tech domislic. Sprijazniti se je treba s pomanjkljivo varnostno opremo in strmeti k umirjeni vožnji. A za to se Romunka oddolži z nadpovprečno prostornostjo, zadovoljivim udobjem, trpežnostjo,  preizkušeno mehaniko, nizko porabo ter z obljubljenim poceni vzdrževanjem. Avtomobil v bistvenem pomenu besede za tiste, ki rabijo poceni prevoz za sedem oseb.

 

Galerija

 

Dacia logan MCV blackline dCi 85 7 sed.karavan, 5 vrat, 7 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4450 x 1740 x 1636 mm
Medosna razdalja2905 mm
Dimenzija pnevmatik185/65 R 15
Prostornina prtljažnega prostora198-700-2350 l
Masa praznega vozila 1255 kg
Dovoljena masa vozila1870 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja1461ccm
Največja moč63 kW (86 KM) pri 3750 /min
Največji navor200 Nm 1900/min
Menjalnik 5-stopenjski   ročni
Pogonspredaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost 163 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h14,3 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje5,9/4,8/5,2 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 8,4/4,3/6,2 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo50 l
Izpust CO2137 g/km
Varnost:3 zvezdice   euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaABS, EBD, EFU, 2x zračne blazine, 2x ISOFIX
Cena:
Dacia logan MCV base 1,6 (osnovni model) 8.500 €
Dacia logan MCV blackline dCi 85 (testni model)13.770 €
Testni model z dodatno opremo:14.620 €
Napake med testiranjem:prednji desni zvočnik občasno ni delal