Dacia logan 1,6 16V prestige

Četrtek, 01 Marec 2007

Tokratni testni avtomobil je v imenu Dacia logan 1,6 16v prestige naznanjal nenavadno kombinacijo. Če upoštevamo, da so logana pri Renaultu v osnovi razvili za revne trge, potem je začudila oznaka prestige. Oznaka, ki naznanja najbogatejši paket opreme in tudi najzmogljivejši motor 1,6 16v, je novost lanske jeseni. Torej se je testni logan z opremo in motorjem uvrščal na vrh palete teh romunskih vozil. In kako gleda prestiž po Daciino?

 

Zunanjost

Ime Logan verjetno utegne marsikoga spomniti na pevca Johnya Logana, ki smo ga ravnokar poslušali. A ko govorimo o pločevini na štirih kolesih to ime pripada Daciinemu avtomobilu, ki so ga pred leti najavili kot avtomobil za 5000 evrov. No te cene vsaj na zahtevnejših evropskih trgih, kjer želimo videti vsaj malo nekaj opreme, seveda niso dosegli. Kljub temu pa je osnova avtomobila enaka za kupce po celem svetu. To na prinaša dokaj konzervativno 4,25 metra dolgo limuzinsko obliko, ki pa ji ne bi mogli očitati ravno cenenega ali neskladnega videza. Voznika razveseli preglednost po zaslugi precejšnje višine vozila, velikih steklenih površin in velikih ogledal. Oznaka prestige na zunanjosti prinese v celoti lakirano karoserijo.


Notranjost

Notranjost najboljšega med logani kljub prestižni oznaki vsaj oblikovno ostaja enaka. Glede na to, da je to že tretja različica, ki smo jo testirali, velja omeniti, da odstopanje do preprostejših izvedb le ni takšno, da bi se lahko počutili posebej prestižno, a kaj drastičnega ji pa vendarle ne manjka. Tokrat so drugačne prevleke sedežev, volan in prestavna ročica sta odeta v usnje, stekla so električno pomična tudi zadaj, merilniki pa so dobili celo kromirano obrobo in sivo podlago. Najpomembnejša pridobitev je gotovo sovoznikova zračna blazina. A če izvzamemo opremo, plastika še vedno deluje enostavna, izdelana iz velikih kosov in oblikovana v preprostih linijah. A hkrati deluje čvrsto sestavljena saj niti na gozdnih cestah na štop ne pobere čričkov. Kljub robustnemu videzu pa ponovno preseneti precej nežno zapiranje vrat.

Prostornost

Precej visoka karoserija prinese visoko in pregledno sedenje na sedežih, ki vam v prvem ovinku jasno povedo, da ne sedite v športnem vozilu. Oprijema namreč ni ne v serijski ne v dodatni opremi. Je pa zato bolj razveseljujoče njihovo udobje in dovolj dobre nastavitve – za voznika tudi po višini in v ledveni opori. Dovolj dobro bodo potniki sedeli tudi na zadnji klopi, saj prostora ne bo hitro zmanjkalo niti za glave niti za kolena. Za shranjevanje manjših predmetov so na voljo predali v vratih, odlagališča na sredinski konzoli in žepka na hrbtiščih prednjih sedežev. Glede na cenovni rang pa se ne gre čuditi, da predal pred sovoznikom nima zaklepanja.

 

Prtljažnik

Prostornost, s katero so se pri Dacii hvalili ob predstavitvi, lahko doživite tudi pri pogledu v prtljažnik. A ker ta očitno ve, da radovednost ni lepa čednost, vas bo za nagel pogled vanj udaril po glavi. Pokrov se namreč odpre zelo lahko in tako sunkovito, da ga lahko dobite po glavi na poti navzgor, ali pa delček sekunde kasneje, saj se na koncu svojega hoda celo odbije nazaj. Kako daleč se bo odbil, je odvisno le od sile odpiranja. Očitno so razmišljali, da se na revnih trgih manj je in tudi mišice manj zrastejo? Zato nekaj previdnosti in nežnosti ni odveč. No, v tej črni luknji, ki ni ravno zgled obdelave in je žal ni moč povečevati, lahko skrijete skoraj čudežnih 500 litrov ropotije.

Ergonomija

Lahko bi rekli, da so dacio inženirji in oblikovalci zasnovali tako, da vsaj na videzu in prostornosti njeno cenovno varčevanje ni kričeče očitno A področje ergonomije je med testom vendarle doživelo kar nekaj kritik. Če si mislite, da so merilniki osvetljeni s tridimenzionalnim učinkom se motite, tako pač sveti tista žarnica v ozadju. Saj načeloma so dovolj dobro pregledni, le tam neklje vmes, med temo in svetlobo, recimo, ko se peljete skozi gozd, pa se siva podlaga in bele številke kar preveč zlijejo. A še pred tem bo voznik opazil, da si volana ne more nastaviti v nobeno smer, kar kljub dobro nastavljivem sedežu prinese za današnja merila sedenja nekoliko nenavaden položaj - noge so že precej skrčene, a volan še vedno dokaj daleč. Že na prejšnjih testih smo pograjali namestitev stikal za pomik stekel na sredinski konzoli, a še bolj kot to moti namestitev gumba za električni pomik ogledal, ki je nameščen pod ročno zavoro. Ni pa mi povsem jasno, ali je mišljeno, da si ta nastavljate le, ko imate ročico zategnjeno, ali pa imajo Romuni po vesoljsko dolge prste? Na začetku uporabe zmoti tudi vedno in pri vseh paketih doplačilna klima. O saj dela, ne skrbeti, samo vrtljiva stikala ima nameščena tako nizko na konzoli in pod nerodnim kotom, da so njihove spodnje oznake vsaj višje sedečim težko berljive. Težko je tudi opaziti, kdaj jo imate vklopljeno in kdaj ne, ker je lučka na gumbu za vklop slabo zasenčena. A kaj bi se sekirali – drsnik za vklop notranjega kroženja zraka sploh nima lučke in ga ponoči iščete le intuitivno. Preden ga najdete je za ta čas moderna vonjava po gnojnici že lepo v vaši družbi. Pa dobro, res ni najbolje, a če smo realni, gre za zamere voznika, ki se prvič sreča z vozilom. Večino omenjenih ergonomskijh napak pač opazite, ko se v ta avto usedete iz katerega drugega sodobnega vozila, ki pa je praviloma bistveno dražje. In ko dacio logan uporabljate vsaj en teden, se navadite položaja za volanom in  najdete že vsa stikala tudi ponoči. Za merilnike pa prej ali slej opazite, da se lažejo za kakih 10 km/h, ker sicer bi vas policaji že zdavnaj ustavili, če bi se skozi naselje vozili mimo njih 60 na uro. Ja, dacia logan tudi v oznaki prestige ne vsebuje vrhunskih prilagoditev prostora, kaj šele nepotrebno hi-techo opremo. Tisto si raje kupite za v stanovanje

 

Mehanika in zmogljivosti

Zadnja pridobitev motorne palete Daciinih loganov je tokrat preizkušeni 1,6-litrski šestnajstventilski agregat. 105 KM in 148 Nm navora nista prestižna podatka, a ob 1100 kilogramih loganove mase, se ta Renaultov štirivaljnik izkaže kot povsem zadosten. Najvišja hitrost naj bi znašala 183 km/h, pospešek do 100 km/h pa  10,2 sekunde. V uporabi se motor izkaže kot dokaj miren in dovolj tih, da ste z njim še vedno na boljšem kot pri dizlih. Precej lepo vleče že iz nizkih vrtljajev in priganjanja proti rdečem polju se zdijo nesmiselna, saj boste večino pospeševanj opravili brez težav in celo s kar nekaj lenarjenja pri prestavljanju. Slednje namreč ni najboljša stran logana. Ročica menjalnika je precej dolga, z dolgimi in nenatančnimi hodi. Pozitivno pa preseneti hitro pretikanje. A kot ste danes lahko že večkrat slišali – logan niti v najboljši različici ni športen avtomobil. Zato bo vaše športne apetite jasno pograjal s povišano porabo, ki lahko preseže tudi devet litrov. Ob umirjeni uporabi, kakršno lahko pričakujemo od kupcev tega avtomobila, pa vam bo vsakih 100 kilometrov popil skoraj tri litre manj. Povprečje testa je bilo točno na sredini in sicer pri 7,6 litra.


Vožnja

Ali morda pri oznaki prestiž pomislite na morje in jadranje? No potem boste nekaj tega prestiža doživeli tudi v loganu. Posrednost volana namreč spominja na krmila jadrnic, nagibanje skozi ovinke pa na jadranje. No, tako hudo pa le ni – ko se privadite pomanjkanja povratnih informacij krmilnega mehanizma in nekoliko povečanega nagiba v ovinkih, ugotovite, da podvozje prenese kar velike hitrosti, ne, da bi kolesa pričela drseti po podlagi. Z nekaj malega jadralskega občutka ste lahko celo precej hitri. A bolj kot drvenje skozi ovinke je vrlina logana udobje podvozja. S tem avtom boste brez večjega stresanja lahko povozili policaje. Seveda mislim tiste – ležeče  - pritrjene na asfalt. Pa tudi siceršnje cestne neravnine, makadam ali pač naše večno prisotne cestne luknje logan za sabo pusti z zmagovalno samozavestjo. Te mu ne zmanjka niti pri mestni okretnosti, kjer razveseli majhen rajdni krog in dobra preglednost, nesrečno pa se počuti pri bočnih sunkih vetra na avtocesti. Čeprav zavore načeloma dovolj dobro ustavijo vozilo, so po hitrem dolgotrajnem spustu s smradom izdale svoje neodobravanje nad voznikovim temperamentom.

Zaključek

Daciin logan je torej avtomobil, ki zna presenetiti. Če bi ga naredili pri kakšni prestižni znamki in vam takšno prostornost hoteli prodati za kakšnih 30.000 €, bi jih nemudoma poslal k psihiatru! A ko takšnega logana v osnovi kupite za 9.490 €, doplačate še za kovinsko barvo, lita platišča, klimo in radio s CD in MP3 predvajalnikom, ter za vse skupaj odštejete 11.210 €, vam mora biti brez nadaljnje razlage jasno, od kod pomanjkljivosti. Nikoli ni težko narediti dobre izdelke za veliko denarja, težko pa je najti ravno pravo mero, kje priškrniti, da bo izdelek trajen in se mu bo varčevanje čim manj poznalo. In prodajne številke logana v svetu potrjujejo, da je našel svoje mesto. To mesto pa je vsekakor upravičeno pri realnem pogledu iz vidika denarnice.