Rolls-Royce danes praznuje 110 let

Nedelja, 04 Maj 2014

Na današnji dan, pred 110 leti, se je pričelo pisati pomembno poglavje avtomobilske zgodovine. V Midland Hotelu sta se sestala Charles Rolls in Henry Royce ter sklenila, da skupaj ustanovita podjetje, ki je z leti postalo sinonim za odličnost.

Charles Stewart Rolls

Zanimive povezave:

Tistega davnega leta 1906 so bili časi povsem drugačni kot danes. Drugačni so bili pojmi užitka in drugačno je bilo delo. Številne danes samoumevne stvari sploh še niso obstajale, med drugim so bili tudi avtomobili prava redkost. Medtem, ko je talentirani inženir, aristokratsko vzgojeni poslovnež Charles Stewart Rolls imel srečo, da je lahko dirkal s kolesi, motocikli, avtomobili ter užival v letu z baloni in letali, je skromni talentirani Henry Royce v raznih podjetjih nabiral tehnična znanja in izkušnje, dokler ni ustanovil svojega inženirskega podjetja v Manchestru.

Charles Stewart Rolls in Frederick Henry Royce - neenaka partnerja, ki sta spremenila avtomobilizem

Henry RoyceSkupna točka dveh danes legendarnih Britancev je bila želja po odličnosti. Charles Rolls je v Londonu prodajal uvožene avtomobile in se jezil nad pomanjkanjem britanske iniciative na avtomobilskem področju. A kaj, ko so številni takrat mislili, da so avtomobili le muha enodnevnica. Henry Royce prav tako ni bil navdušen nad takratnim stanjem. Razočarala ga je kakovost konstrukcije in izdelave pri avtomobilih, zato se je odločil, da bo izdelal svojega – 10HP Royce. Med preizkusom, 1. aprila 1904, je avtomobil brez težav prestal dobrih 30 kilometrov dolgo testno vožnjo med tovarno v Manchestru in domom v Knutsfordu, kar je bilo zelo vzpodbudno.

1904 Royce 10HP 01


Na podlagi predloga Clauda Johnsona, partnerja C.S. Rolls and Co. ter Henrya Edmundsa, direktorja Royce Ltd. je Charles Rolls 4. maja 1904 odpotoval v Manchester, kjer se je v Midland Hotelu sestal z Roycem. Kljub njunima povsem različnima ozadjema je sestanek postal zgodovinski. Rollsa je vožnja z Roycevim avtomobilom tako navdušila, da je zatrdil, da bo prodal vse avtomobile, kar jih Royce lahko izdela. Strinjala sta se, da bodo avtomobili poimenovani Rolls-Royce. Ob povratku domov je Rolls izjavil: „Spoznal sem najboljšega inženirja na svetu!“

1904 Royce 10HP 02

Sledila je uvedba danes slavne in prepoznavne oblike hladilnika, kmalu za tem sta uvedla značko s črkama RR, nato je sledila še maskota duha ekstaze »Emily«. Dva vizionarska moža sta uresničila skupno željo in Charles Rolls bi bil ponosen, da še po 110 letih slava znamke traja. Ko je z vlakom potoval v Manchester, skupaj z Edmundsom, je izrazil željo, da bi rad ustanovil avtomobilsko znamko, ki bo tako znana, kot je Broadwood med kupci klavirjev. Danes ni dvoma, da mu je uspelo.
 

Aleksander Praper