Volkswagen CrossBlue

Ponedeljek, 21 Januar 2013

Volkswagen s študijo CrossBlue napoveduje bodoči 7-sedežni SUV, razvit posebej za tržišča ZDA in Kanade. CrossBlue ima vgrajen hibridni pogonski sklop, sestavljen iz dizla in dveh elektromotorjev. Skupno premore 225 kW (306 KM) in v električnem režimu omogoča do 33 kilometrov vožnje.


Volkswagnova študija CrossBlue dimenzijsko spominja na audija Q7 in napoveduje Volkswagnov model za ZDA

Če bo odziv na študijo CrossBlue dober, bo Volkswagen izdelal 7-sedežni SUV dolžine približno 5 metrov. Z njim bodo dopolnili ponudbo tiguana in touarega. Obliko so zasnovali v Nemčiji, ob sodelovanju z ameriško podružnico Volkswagna. Nastal je SUV, ki po razmerjih spominja na audija Q7, a ima močno poudarjene vodoravne poteze, ki so značilne za aktualne generacije volkswagnov. Veliki SUV, ki pa v Ameriki sodi med srednje velike, deluje masiven in nastopaški ter značajsko prilagojen okusu Američanov. 4,99 metra dolga, 2,02 metra široka in 1,73 metra visoka študija je postavljena na 21-palčna kolesa in lakirana v barvni odtenek CrossBlue Glasflake.

Velike zunanje dimenzije naj bi zadoščale, da je CrossBlue primerljivo prostoren kot enoprostorci. Vgrajenih ima šest posamičnih sedežev in zagotavlja raznolike kombinacije prilagajanja potniškega prostora. Sam dizajn notranjosti je zelo poenostavljen, izrazito oglat in linearen. Na sredinski konzoli kraljuje velik osrednji zaslon, pred voznikom pa pregleni merilniki z digitalnim sredinskim delom. Svetle tople barve izboljšujejo bivalni občutek, potnike pa varuje do 12 zračnih blazin.


Notranjost koncepta CrossBlue je izrazito linearno oblikovana. V serijski obliki bi imela 7 sedežev, v konceptu "le" 6

Usklajeno s sodobnimi ekološkimi trendi je pogonski sklop študije hibridna zasnova, ki kombinira dizelski motor TDI Clean diesel (140 kW) ter dva elektromotorja (spredaj 40, zadaj 85 kW) in 6-stopenjski DSG menjalnik. Pogonski sklop skupno pridela kar 225 kW (306 KM) ter 700 Nm največjega navora. Togega prenosa med prednjim in zadnjim pogonom zaradi ločenih motorjev ni, pač pa zadošča električna povezava. Litij-Ionska baterija je sestavljena iz osmih modulov skupne kapacitete 9,8 kWh.

CrossBlue doseže najvišjo hitrost 204 km/h, ki pa se ob samodejnem ali ročno izbranem električnem režimu zmanjša na 120 km/h. za pospešek velikega SUV-ja od  0 do 100 km/h zadošča le 7,5 sekunde. Pogon lahko po potrebi preklaplja med prednjim (TDI in elektromotor), zadnjim (elektromotor) oziroma štirikolesnim (TDI in elektromotorja). Voznik ima možnost izbirati vozne režime: e-režim, eco-režim, športni režim, terenski režim, režim za polnjenje. Po evropskih normativih meritev, ki pa niso primerljive z ameriškimi, naj bi CrossBlue porabil v povprečju le 2,1 litra goriva in bil sposoben do 33 kilometrov daleč voziti le s pomočjo elektrike.


Aleksander Praper

Video:

Galerija