Na današnji dan se je pred 115 leti pričela zgodba o Rolls-Roycu

Aleksander Praper Sobota, 04 Maj 2019

4. maja leta 1904 sta se v Midland hotelu, v Manchestru, prvič srečala Charles Rolls and Henry Royce. Na ta dan sta se dogovorila o sodelovanju in skupni avtomobilski znamki Rolls-Royce, ki še danes velja za vrh avtomobilskega luksuza.

115 let kasneje se Rolls-Royce, ki je v lasti Skupine BMW, še vedno trudi nadaljevati tradicijo “najboljšega avta na svetu”. Gotovo bi bila oba ustanovitelja presenečena nad avtomobili, ki se danes proizvajajo pod njunim imenom, saj so se v vmesnem času zgodile neverjetne spremembe v avtomobilizmu. A znamka Rolls-Royce tudi v novi dobi ohranja številne vrednote in pristope, ki sta jih postavila že ustanovitelja. Še več. Rolls-Royce se še bolj vrača k individualizaciji, kar so pokazali leta 2017 z unikatnim avtomobilom Rolls-Royce Sweeptail, ki so ga zasnovali na željo svoje dobre stranke.

A vrnimo se še malo v preteklost. Henry Royce je svojo avtomobilsko kariero pričel z izdelavo izboljšanega avtomobila, na osnovi francoskega modela Decauville (2-valjni motor z 10 KM), ki si ga je kupil po uspešnem poslovanju svojega električnega podjetja. Ko se je Charles Rollce imel priliko popeljati z Roycevim prvim avtomobilskim izdelkom, je začutil, da je našel avtomobil, ki lahko premaga celinsko konkurenco. Zato sta se dogovorila, da bo Rollce prodal vse avtomobile, kar bi jih Royce lahko izdelal. V prvih dveh letih je to bilo zgolj 10 vozil. Malo, a vseeno dovolj, da se je začel razvijati sloves, ki je temeljil na Roycevem principu, da je le najboljše najbolj dovolj dobro.

V letu 2018 je podjetje Rolls-Royce Motor Cars (popolnoma ločeno od Rolls-Royce plc., ki proizvaja letalske motorje in pogone) zaposlovalo okoli 2000 ljudi in je kupcem v 50 državah dostavilo rekordnih 4107 vozil. Čeprav se v primerjavi z začetki sliši ogromno, so to v današnjem času množične proizvodnje izjemno majhne številke. Zaradi povečanja proizvodnje je Rolls-Royce zasnoval enotno platformo “Arhitektura luksuza”, ki temelji na aluminijastem prostorskem okvirju in se lahko velikostno prilagaja za različne modele ter namene uporabe. Skupaj s sodobnimi proizvodnimi procesi nova platforma zagotavlja značilno udobje “magične preproge” a omogoča tudi boljšo vodljivost.

Aleksander Praper