2. Mahle eco rally

Aleksander Praper Nedelja, 16 September 2018

Druga izvedba Mahle eco rallya v Novi Gorici je potrdila smiselnost združevanja ekoloških in klasičnih relijev, saj tako oboji pridobijo na pestrosti. Lepa zasedba, izenačene vožnje in trasa skozi lepo goriško pokrajino so prepričale tudi opazovalca mednarodne avtomobilske zveze FIA.

V četrtek, 6., in v petek, 7. septembra, je po izzivalno zavitih cestah Goriških Brd, Banjške planote, po obrobju Trnovskega gozda, čez Hrušico in kačje ride pri Planini, skozi Postojno, Landol in čez Kras potekal letošnji, drugi zaporedni Mahle Eco Rally. Tako imenovani eko reli za avtomobile z alternativnimi pogoni (elektrika, priključni hibridi) so pri AMD Gorica pripravili v sklopu klasičnega 7. Mahle relija. Na štartu je bilo 24 sodelujočih »eko« avtomobilov, od tega kar 23 popolnoma električnih.

Organizatorji so letos povečali zahtevnost tekmovanja. Točnost glede na predpisano povprečno hitrost so merili na več znanih točkah vsakega točnostnega preizkusa, ob tem pa prek signala GPS še na več deset skritih točkah. Nekatere preizkušnje so bile zelo dolge in so zahtevale od posadk popolno zbranost. Najdaljša preizkušnja je na primer potekala več kot 40 minut.

Trasa je prvi dan vodila po slikovitih cestah skozi goriška Brda, obkrožila je tudi akumulacijsko jezero nad Kanalom. Karavana se je ustavila v vili Vipolže in prvi dan sklenila ob servisni coni klasičnega relija v Kromberku. Drugi dan so posadke peljale po cestah čez Predmejo in čez Hrušico do Postojne. Pred Postojnsko jamo je bil postanek, nato pa je trasa peljala nazaj proti Novi Gorici. Popoldanski postanek je bil na gradu Štanjel. Zaključna preizkušnja je potekala po cesti med Ravnico in Kromberkom, kjer je nekaj minut pozneje potekala tudi hitrostna preizkušnja klasičnega relija.

V skupni razvrstitvi je zmagala češka posadka Venuš-Venušova (hyundai ioniq), na zmagovalnih stopničkah pa sta bili še posadki Vidmar-Vidmar (fiat 500e) in Pavšič-Gregorič (toyota prius plugin). Prvo peterico sta dopolnili posadki Dedikov-Dedikova (BMW i3) in Matjažič-Ušaj (BMW i3). Lanska zmagovalna ekipa v renautu zoe (Purgar – Čretnik) je letos dosegla skupno šesto mesto in med električnimi avtomobili peto. Vseeno pa se lahko pohvali z zelo dobrimi rezultati drugega dne - po nekoliko ponesrečenem nastopu prvi dan je drugi dan potekal bistveno bolje in posadka v renautu zoe je na koncu nanizala zmago na treh od šestih točnostnih preizkušenj.

Pozitiven razvoj tega ekološkega relija pa lepo opiše komentar Željka Purgarja: »Predvsem sem zadovoljen, da so pri AMD Gorica zamisel o e-reliju, ki smo jo prvič preizkusili pred tremi leti, ko sem bil predvoznik z Renault Zoe na klasičnem reliju, pripeljali do te ravni organiziranosti in izvedbe, da bo prihodnje leto najverjetneje uvrščena v mednarodni koledar FIA Electric and new energy championchip.« Dodal je še, da je pri teh smelih načrtih od samega začetka najbolj zanesljiv partner Mahle Electric Drives Slovenija. Podjetje, ki ga je kot samostojnega razvojnega partnerja in ekskluzivnega izdelovalca celotnega pogonskega motorja svojega električnega avtomobila, prvi med vodilnimi avtomobilskimi izdelovalci prepoznal prav Renault.

Rezultati

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
Fotografije: Miloš Ferfolja, AMD Gorica in Mahle