Japonci najbolj zanesljivi, nemško čast rešuje le Mercedes

Sobota, 13 April 2013

Izsledki podjetja, Warranty Direct, ki je največje podjetje na svetu za podaljšanje garancij, kažejo, da so v Veliki Britaniji najzanesljivejši japonski avtomobili, pri čemer izstopata predvsem Honda in Toyota. Nekaj presenečenj je tudi v najslabši deseterici, kjer so med tistimi z največ okvarami motorjev in najdražjimi okvarami pristale pristale celo znamke Audi, BMW, Porsche, Mercedes in Volkswagen.

Warranty Direct je proučil podatke 50,000 zavarovalnih polic avtomobilov, ki jim je potekla tovarniška garancija in so se njihovi lastniki odločili za podaljšanje preko Warranty Direct. Ugotovili so, da so se najbolj kvarili motorji znamke MG Rover. Res pa je, da so vozila tega proizvajalca zaradi staranja voznega parka in nizkih vrednosti rabljenega vozila najbrž tudi med najslabše vzdrževanimi, saj veljajo za najbolj poceni nakup. Med še vedno aktivnimi proizvajalci so se najbolj kvarili motorji znamke Audi takoj za njim pa je razočaral tudi Mini. Na neslavni lestvici najbolj pokvarljivih sta se proti pričakovanjem znašla še BMW in Volkswagen, ki sta bila sedmi oziroma deveti. Presenečenje je tudi Mitsubishi, ki je deseti med tistimi z največ težavavami pri motorjih, a njegov model Lancer, po drugi raziskavi istega podjetja, velja za najbolj zanesljiv model v zadnjih 15 letih, na trgu Velike Britanije.

Najzanesljivejši motorji so bili japonski  (Honda in Toyota), Mercedes-Benz pa rešuje nemško čast na tretjem mestu lestvice zanesljivih. Dobro sta se odrezala tudi Volvo in Jaguar, Lexusu pa tokrat ni več uspelo zasesti samega vrha. Med cenovno sprejemljivimi evropejci sta visoko še Fiat in Ford, Land Rover pa je očitno v zadnjih letih izboljšal kakovost, saj se je v preteklem obdobju pogosto pojavljal na repu lestvic.

Študija je razkrila tudi velikanske stroške, ki lahko doletijo nekatere lastnike ob določenih okvarah. Tako je, na primer, Warranty Direct za popravilo motorja na range roverju vogue pred kratkim morala odšteti kar 12,998.46 £, za popravilo nekega range roverja sport pa celo 14,853.60 £.

Direktor Warranty Direct, Duncan McClure Fisher, je o raziskavi povedal: »Okvare motorjev so največja nočna mora lastnikov avtomobilov, saj popravila le-teh lahko vodijo do astronomskih stroškov. Že res, da je okvar motorja morda manj kot okvar drugih sklopov, zato pa se stroški popravila skoraj vedno merijo v tisočih funtov, in to zlasti pri vozilih, ki jim je že potekla garancija


Zanesljivost motorjev  – najboljših 10 proizvajalcev:  
 
     Proizvajalec          Delež okvar (%)    Delež okvar (1 na x)       
1    Honda                        0.29%                1 na 344       
2    Toyota                        0.58%                1 na 171       
3    Mercedes-Benz           0.84%                1 na 119       
4    Volvo                          0.90%                1 na 111       
5    Jaguar                        0.98%                1 na 103       
6    Lexus                         0.99%                1 na 101       
7    Fiat                            1.17%                1 na 85       
8    Ford                           1.25%                1 na 80       
9    Nissan                        1.32%                1 na 76       
10   Land Rover                 1.38%                1 na 72    


Zanesljivost motorjev – najslabših 10 proizvajalcev
 
    Proizvajalec          Delež okvar (%)    Delež okvar (1 na x)       
1    MG Rover                7.88%                 1 na 13       
2    Audi                        3.71%                 1 na 27       
3    Mini                        2.51%                  1 na 40       
4    Saab                       2.49%                  1 na 40       
5    Vauxhall                  2.46%                  1 na 41       
6    Peugeot                  2.26%                  1 na 44       
7    BMW                      2.20%                  1 na 45       
8    Renault                   2.13%                  1 na 46       
9    Volkswagen             1.91%                  1 na 52       
10    Mitsubishi              1.70%                  1 na 59    

Poleg prikazanih statistik, glede zanesljivosti motorjev in splošne zanesljivosti avtomobilov, je Warranty Direct uvedel tudi poseben »indeks zanesljivosti«, ki upošteva več faktorjev. Ključna pri tem sta – kako pogosto se avtomobil pokvari in kakšen je strošek popravila. Indeks zanesljivosti upošteva tudi neprijetnost okvare. Skratka – vaš avtomobil lahko 5-krat v letu zahteva neplanirana popravila, ki vas stanejo po 50 evrov, lahko pa vam odpove le 1-krat, a je strošek 1000 evrov. Iz takšnih raziskav so ustvarili indeks zanesljivosti, kjer je razvidno, da voznikom najmanjše skrbi in stroške povzročajo majhni avtomobili, s tremi izjemami: mitsubishijem lancerjem, volvom S40 in hondo CR-V:


Avtomobil          index zanesljivosti
1    Vauxhall Agila          6.00       
2    Mitsubishi Lancer     7.00       
3    Citroen C1             14.00       
4    Toyota Yaris           14.00       
5    Toyota Aygo           16.00       
6    Suzuki Alto            16.00       
7    Volvo S40              17.00       
8    Mazda MX-5           17.00       
9    Honda HR-V           19.00       
10    Honda Jazz          19.00    

Med najslabšimi (najdražjimi) pa so predvsem dragi športni nemški avtomobili ter dva luksuzna Britanca:

Avtomobil                     index zanesljivosti
1    Audi RS6                            999.99       
2    BMW M5                            691.00       
3    Porsche 911 996                 595.00       
4    Mercedes-Benz V-razred      574.00       
5    Mercedes-Benz SL              530.00       
6    Mercedes-Benz CL              518.00       
7    Audi A6 Allroad                   483.00       
8    Bentley Continental GT        466.00       
9    Land Rover Range Rover       432.00       
10    Mercedes-Benz S-razred    422.00

Komentar:

Dejstvo je, da so statistike pač statistike - vsaka je zasnovana drugače in med seboj niso primerljive. Warranty Direct beleži odškodninske zahtevke pri avtomobilih, ki jim je potekla garancija in so jo podaljšali pri njih. Čeprav je podjetje globalno, gre pri zgoraj zapisani statistiki za avtomobile na trgu Velike Britanije. A rezultati so zanimivi tudi zato, ker so navsezadnje med najslabše uvrščenimi tudi britanske znamke, torej nakazujejo, da so Britanci pri takšni statistiki verjetno dokaj nepristranski. Nemški ADAC (primerljivo z AMZS) beleži okvare na avtomobilih, katerih lastniki so jih poklicali na pomoč (številne znamke pa imajo svoje mobilne pomoči). Statistika velja za Nemčijo, a je rezultat precej drugačen kot pri britanskih, z bistveno boljšimi uvrstitvami domačih znamk. Potem imamo še eno priznano ime med statistikami - ameriški J.D. Power. Ta sicer dela statistike globalno, a če pogledamo statistiko zanesljivosti 3 leta starih vozil v ZDA je zanimivo, da so izmed 18 segmentov v kar 12 segmentih na vrhu azijske znamke (Toyota, Lexus, Scion - Toyotina znamka, Hyundai, Honda, Nissan, Acura - Hondina znamka) le v enem evropska (Audi). Tudi pri statistiki začetne kakovosti - izkušenj voznikov po 90 dneh lastništva - so izmed skupno 21 segmentov v 12 segmentih prvo mesto osvojili azijski avtomobili (Toyota, Lexus, Nissan, Infiniti - Nissanova znamka, Mazda, Honda in Kia) dve prvi mesti pa evropski (Volvo in Porsche). Povsem drugačen rezultat je v študiji privlačnosti, ki raziskuje predvsem videz, počutje, vozne občutke - tu pa daleč prednačijo evropske znamke - izmed 22 segmetov, so osvojile kar 9 zmag (Audi, Porsche, Mini, BMW, Range Rover, Volkswagen), azijske znamke pa le 5 (Kia, Nissan in Infiniti). Dodati je potrebno, da se v Ameriki številne evropske znamke ne prodajajo, azijske znamke pa nimajo predstavnikov v vseh segmentih.

Pod črto lahko torej ugotovimo, da se načeloma vse tri statistike strinjajo z zanesljivostjo japonskih avtomobilov. Tudi pri takšnem rezultatu pa je neprimerno trditi, da jim sedaj lahko pripišemo generalno gledano najboljšo kakovost. Avtomobilska industrija namreč uporablja pojem "kakovost" na različne načine - vsaka znamka v tisto smer, kjer je kakovost njen adut. A kakovost ni le zanesljivost, ni le natančnost izdelave, ni le izbor materialov, pač pa je tudi kakovost mehanike, dizajna, kakovost bivanja, počutja, trpežnost, odličnost tehničnih rešitev, ... Ene znamke so boljše na enem področju, druge pa na drugem. Statistike, ki bi vse to ovrednotila in pri tem upoštevala še ceno vozila in ceno vzdrževanja, oziroma popravila okvar, pa na celem svetu ne boste našli. Takšna statistika bi bila pač spet statistika - nek nečustven matematični prikaz lestvic. Kupci pa kupujemo tudi videz, ugled, znamko, ... čeprav imamo pri tem pojmovanja o tem, kaj je dobro, vsak po svoje ukrojena. Saj je pri avtomobilih enako kot pri ljudeh - če ima pravi priimek, je bogat/a in slaven/a, je kaj hitro v očeh opazovalca tudi zanimiv/a, lep/a in zaželen/a. Navsezadnje je nakup avtomobila še vedno pogosto izrazito čustvena odločitev! V kup pločevine ter plastike vtisniti dušo je vsaj tolikšna umetnost, kot narediti brezhibno delujoč motor. Pa čeprav utegne slednji ustvarjati največje luknje v denarnici.


Aleksander Praper