40 dni brez alkohola. Še posebej na cestah

Petek, 12 Februar 2016

Pobuda 40 dni brez alkohola poteka že polnih deset let. Ima močno podporo in ugled v laični in strokovni javnosti. Namen projekta je opozoriti na škodljive učinke alkohola na zdravje, na posledice uživanja alkohola v prometu in na neizmerljive duševne stiske bližnjih, predvsem otrok v družinah, kjer vlada alkohol. Letošnjo pobudo je podprlo tudi podjetje Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz.

Znamka Mercedes-Benz letos praznuje 130 let izuma prvega avtomobila in v tem času so uvedli številne pionirske rešitve, ki so danes del splošnega avtomobilizma. Kljub nenehnim izboljšavam in velikanskem napredku je voznik tisti, ki upravlja vozilo in ima v njem glavno vlogo. Podjetje Autocommerce tako sledi mednarodnim usmeritvam podjetja Mercedes-Benz in njihovem cilju »Accident free driving« oz. vožnji brez prometnih nesreč.

Posebno vlogo pri širitvi akcije imajo tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se odločili, da javno izrečejo svojo podporo. Akcijo podpirajo Miha Deželak, priljubljen radijski voditelj, Andrej Brglez, eden večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktor varne vožnje, Nina Osenar, znana televizijska voditeljica in zagovornica zdravega načina življenja, Boštjan Kljun, radijski voditelj, Tomaž Kavčič, eden največjih slovenskih kuharjev, cenjen tudi v mednarodnem okolju, Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka in svetovalka in David Urankar, televizijski voditelj oddaje Dobro jutro in avtomobilnost.

V letošnjem letu skupna prizadevanja organizatorjev podpirajo Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s projektom Sporočilo v steklenici, Društvo Žarek upanja, Zavod Varna pot, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Društvo Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov (v okviru Družinskih skupin Al-Anon), Zavod Vse bo v redu in letos prvič tudi avtomobilsko podjetje Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz.

Vsak bo med svojimi člani, uporabniki in skupinami, s katerimi se srečuje, opozarjal na posledice alkohola v prometu, na zdravju in v medosebnih odnosih ter sporočal, da je vsak dan nov začetek in priložnost, da sprejmemo ponujeno priložnost in preživimo trenutke brez alkohola.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper