Mercedes-Benz bo v Evropi vpoklical 3 milijone avtomobilov z dizelskimi motorji

Četrtek, 20 Julij 2017

Od Volkswagnove dizelske afere naprej so evropske avtomobilske znamke in njihovi dizelski motorji postali tarča številnih poreiskav in sumov glede prekoračitev emisij. Temu se ni izognil niti koncern Daimler, ki pa se je nadaljnjih obtožb sedaj rešil z razširitvijo prostovoljnega vpoklica iz četrt milijona na skoraj tri milijone vozil z dizelskimi motorji, kar naj bi pomenilo večino v Evropi prodanih modelov z motorji Evro 5 in 6.

Upravni odbor družbe Daimler je sprejel celostni načrt za dizelske motorje s katerim naj bi pomirili voznike dizelskih avtomobilov in utrdili zaupanje v dizelsko tehnologijo. Mercedes-Benz od marca dalje ponuja svojim strankam z vozili kompaktnega razreda izboljšavo emisij NOx za eno izvedbo motorja. Doslej je bilo posodobljenih približno 45 odstotkov teh vozil. Prostovoljni servisni ukrep se izvaja tudi za kupce vozil razreda V – zaenkrat je bilo posodobljenih približno 75 odstotkov vozil v Nemčiji.

Da bi učinkovito izboljšal emisije nadaljnjih serij modelov, se je Daimler zdaj odločil, da bo razširil servisni ukrep na več kot tri milijone vozil Mercedes-Benz. Inženirji podjetja za to uporabljajo najnovejša spoznanja, ki so jih pridobili med razvojem nove družine dizelskih motorjev. Ukrepi za skoraj vsa vozila EU5 in EU6 v Evropi bodo izvedeni v tesnem sodelovanju z nemškimi regulatornimi organi. Podjetje bo v to vložilo približno 220 milijonov evrov. Servisni ukrepi bodo za stranke brezplačni. Ukrepi se bodo začeli izvajati v naslednjih tednih. Zaradi velikega števila vozil bo to trajalo dlje časa.

Hitro lansiranje nove družine motorjev

Mercedes-Benz je s povsem novo družino motorjev že dokazal, da lahko izpolnjujejo strožje emisijske predpise EU, ki bodo veljali v prihodnosti. Podjetje je z investicijo v višini približno tri milijarde evrov razvilo novo generacijo motorjev, ki so že dobili potrditve vzornih emisij s strani neodvisnih inštitutov. Po lansiranju novega štirivaljnega motorja OM 654 v novem razredu E, leta 2016, bo hitro sledila širitev družine modularnih motorjev na celotno ponudbo modelov.

Rešitve za mobilnost prihodnosti

Družba Daimler bo tudi v prihodnje pomembno prispevala k izboljšanju kakovosti zraka v mestih in varstvu podnebja s sistematično elektrifikacijo vozil, storitvami mobilnosti, kot sta moovel in car2go, ter z vse čistejšimi motorji z notranjim zgorevanjem. Dizelski motorji bodo še dolgo pomembni zaradi znatno boljše učinkovitosti v primerjavi z bencinskimi motorji.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper