Prva vožnja serijskega samovozečega tovornega vozila po običajni cesti

Petek, 02 Oktober 2015

Danes lahko ob 11.00 s prenosom v živo spremljate vožnjo prvega serijskega samovozečega tovornega vozila po običajni cesti v Nemčiji. Mercedes-Benz se s tem približuje vožnji brez prometnih nesreč in postavlja nove standarde na področju avtonomne vožnje. S predstavitvijo prve faze avtonomnosti se odpira pot k vsakodnevni uporabi.

Nemška država Baden-Württemberg in Daimler AG sta skupaj združila moči pri tem zgodovinskem dogodku. Prvo vožnjo bosta tako otvorila Winfried Kretschmann in Dr. Bernhard, član uprave Daimler AG. Vožnja bo potekala po avtocesti A8.

Današnja demonstracija bo prikazovala prvo fazo avtonomne vožnje, pri kateri je vsa odgovornost še vedno na vozniku. Ta mora biti na delovnem mestu in spremljati promet, vzilo pa je sposobno samo uravnavati hitrost, voziti v okviru voznega pasu, spremljati spredaj vozeče avtomobile in zaznavati ovire ter dogodke na avtocesti in voznika pšravočasno opozoriti, naj prevzame nadzor. Sistem Highway Pilot je trenutno zastavljen kot pomoč vozniku, za razbremenitev na dolgih, dolgočasnih avtocestnih odsekih, kjer lahko voznik za volanom počiva.
 

Aleksander Praper

Neposredni prenos/kasneje posnetek dogodka: