ASIMO je obiskal Evropo

Sreda, 13 Avgust 2014

Hondin humanoidni robot ASIMO zadnje generacije je nedavno obiskal Evropo in v Bruslju predstavil svoje sposobnosti. Novi ASIMO, ki naj bi v prihodnost pomagal ljudem v težavah, ima krepko izboljšane sposobnosti inteligentnega ravnanja in motorike. Honda se je z novo generacijo robota ASIMO približala razvoju robota, ki bo uporaben kot praktičen človeški pomočnik tako v domačem okolju kot drugje.


Novi ASIMO ima izboljšano obliko in motoriko rok, zaradi česar je sposoben odpreti steklenico, natočiti pijačo in celo držati mehek kartonski kozarec s primerno silo. Novi ASIMO zna komunicirati tudi s pomočjo govorice rok. Prepoznava lahko obraze in glasove več hkrati govorečih ljudi. Svoje aktivnosti lahko ustavi in se prilagodi namenom drugih oseb. Prav tako po novem predvideva smer hoje drugih in se preusmeri, da ne pride do trčenja. Teče lahko s hitrostjo 9 km/h, sposoben je vzvratnega teka, poskakovanja po eni nogi in skakanja, bolj tekoče se povzpenja in spušča po stopnicah.

Poleg ASIMO so predstavili tudi UNI-CUB β – vozilo za osebni transport, ki je na podlagi nagibov na njem sedeče osebe sposoben krmiliti smer svojega premikanja.

Aleksander Praper
 

Galerija