Honda in Hitachi bosta skupaj proizvajala motorje za električna vozila

Petek, 10 Februar 2017

Hitachi Automotive Systems, Ltd., in Honda Motor Co., Ltd., sta podpisala memorandum o soglasju, da skupaj ustanovita podjetje, v katerem bodo razvijali, izdelovali in prodajali motorje za električne avtomobile.

Honda clarity FCV električno energijo za vožnjo pridobiva s pomočjo vodika in gorivnih celic

Hitachi je pričel prodajati motorje za električna vozila v letu 1999 in od takrat so motorje dobavljali številnim avtomobilskim proizvajalcem na Japonskem in po svetu. Prav tako leta 1999 je Honda lansirala svoje prvo hibridno vozilo Insight. Od takrat dalje so si prizadevali, da bi razširili paleto električnih vozil in tudi proizvodne kapacitete elektromotorjev. Glede na to, da se zaradi zaostrovanja okoljskih predpisov pričakuje rast prodaje električnih vozil, se zdi odločitev po povečanju vlaganj v to področje logična.

Podpis memoranduma o soglasju med dobaviteljem in proizvajalcem avtomobilov predvideva ustanovitev podjetja (približno v juliju letos), v katerem bo Hitachi 51-odstotni lastnik, Honda pa bo imela 49 odstotkov. Japonsko podjetje naj bi imelo podružnici še v ZDA in na Kitajskem.

Prva generacija hibridne honde insight, leta 1999

Hitachi bo še naprej oskrboval avtomobilske proizvajalce z elektromotorji, Honda pa bo v svoja bodoča vozila vgrajevala tako elektromotorje iz skupnega podjetja, kot elektromotorje, ki jih že proizvaja sama.

Aleksander Praper