ATS GT - ponovno rojstvo italijanske super-športne znamke

Četrtek, 31 Avgust 2017

Italijanska športnaznamka ATS Automobili bo več kot pol stoletja po svoji ustanovitvi predstavila avtomobil ATS GT in s tem ponovno oživila svoje delovanje. Za lokacijo predstavitve so si izbrali luksuzni angleški avtomobilski dogodek Salon Prive.

Znamko ATS (Automobili Turismo e Sport) sta leta 1961 ustanovila Carlo Chiti in Giotto Bizarrini, skupaj z drugimi vidnimi člani Scuderie Ferrari, ki so zapustili ekipo v znamenje protesta proti takratnim ukrepom Enza Ferrarija. Novoustanovljeno podjetje je želelo premagati Ferrarija tako na cesti kot na dirkah, zato so leta 1963 predstavili lastni športni avtomobil in tudi dirkalnik formule 1.

Novi GT superšportnik ATS GT naj bi združeval sodobne tehnologije z brezčasni italijanskim dizajnom. Poganjal ga bo V8 twin-turbo motor, združen s 7-stopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvema sklopkama. V prvi seriji nameravajo narediti le 12 vozil, ročno izdelanih iz lahkih kompozitnih materialov. Obliko je zarisal ATS-ov glavni oblikovalec Emanuele Bomboi, izdelava pa bo potekala v njihovi italijanski tovarni.

Lastnik znamke ATS Automobili, Daniele Maritan, je poudaril, da so enako kot leta 1962 v vozilo želeli vtisniti vrednote, ki so jih zapisali z besedami izziv, pustolovščina, lepota in strast. Zato bodo na predstavitvi poleg novega avtomobila ATS GT pokazali tudi originalnega predhodnika ATS 2500 GTS.

Aleksander Praper