Autobest – največji evropski avtomobilski izbor – je objavil zmagovalce

Sobota, 23 December 2017

Enaintrideset žirantov iz prav toliko evropskih držav je oddalo svoje glasove in znan je zmagovalec Autobest 2018 - to je Citroën C3 Aircross. Z udobnimi 121 točkami naskoka je premagal drugo uvrščenega opla granlandada X, za nadaljnjih 97 točk pa je zaostal tretje uvrščeni volkswagen T-Roc.

Menda ni presenetljivo: prva tri mesta so zasedli predstavniki športnih terencev oziroma križancev. Klasične kombilimuzine (Seat Ibiza, Ford Fiesta in Honda Civic) so se morale zadovoljiti z mesti 4 do 6, a so vsi trije dosegli več kot 1.100 točk, kar pomeni, da je bilo od 3. do 6. mesta precej tesno. Slika je torej natančen odraz današnjega stanja na evropskem avtomobilskem trgu: športni terenci imajo pri svojem pohodu še vedno polno sapo, kombilimuzine pa ostajajo trdno zasidrane na večini trgov, ki jih predstavlja žirija Autobest.

Hkrati z objavo glavnega priznanja je žirija Autobest objavljavila še naslednje prejemnike priznanj: Manbest 2017 prejme Li Shifu, ustanovitelj in predsednik kitajske znamke Geely, ki ima danes v lasti tudi prestižne evropske znamke, kot sta Volvo in Lotus; Companybest 2017 prejme podjetje Jaguar Land Rover za izjemen uspeh v zadnjih letih pod taktirko dr. Ralpha Spetha; Sportbest 2017 pa gre v roke Fritza Enzingerja, starega znanca vrhunskega moto športa, ki mu je uspelo z znamko Porsche doseči kar tri zaporedne naslove svetovnega prvaka WEC (World Endurance Championship).

Svečana podelitev vseh priznanj bo 7. februarja 2018 v Salzburgu.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper