Čistimo gore in polnimo virtualni zabojnik za smeti

Petek, 10 Avgust 2012

Novost tretje sezone vseslovenske ekološke akcije Zavarovalnice Triglav predstavlja mobilna aplikacija Očistimo gore, s katero bodo lahko v prihodnje obiskovalci gora beležili svoj prispevek k čistejšemu gorskemu svetu. Aplikacija je na voljo za pametne mobilne naprave z operacijskim sistemom Android 2.2. ali višje različice.

V dveh letih so v okviru akcije Očistimo gore in planine med planince razdelili 50.000 vrečk in znova uveljavili tisto staro planinsko geslo, da poleg lepih vtisov odnesimo v dolino tudi smeti. Prav tako nenehno raste njihova spletna skupnost na Facebooku, ki se vztrajno približuje številki 20.000 prijateljev. Z uvedbo nove mobilne aplikacije Očistimo gore pa želijo v največji slovenski zavarovalnici še okrepiti čiščenje gora. »Z uporabo aplikacije slikamo vrečke s smetmi, ki smo jih napolnili ob planinskih stezah ali gorskih poteh, ter ocenimo težo vrečke, ki jo prispevamo v skupni virtualni zabojnik. Tako beležimo pogostost in težo nabranih smeti pohodnikov, ki uporabljajo aplikacijo Očistimo gore,« je povedala Urša Manček, pomočnica predsednika uprave Zavarovalnice Triglav. Vstop v aplikacijo je možen preko Facebook in Twitter računa ter z geslom in elektronsko pošto. Aplikacija nam omogoča objavo prispevkov tudi na Facebooku in Twitterju.

Posebna skrb je v letošnji sezoni namenjena varnosti planincev v gorah, zato v Zavarovalnici Triglav v kratkem pripravljajo še eno novost – mobilno aplikacijo za pomoč planincem, ki se v gorah znajdejo v kriznih situacijah. »Aplikacija Gorski priročnik, ki bo začela delovati v drugi polovici avgusta, bo planince seznanila z napotki za varnost, v pomoč pa jim bo predvsem pri reševanju kriznih situacij in sicer s klicem v sili ali SMS sporočilom,« je izpostavila Mančkova. Pohodnike bo opozorila na prihajajoči mrak ali slabo vreme ter jih glede na lokacijo napotila v najbližjo gorsko kočo ali postojanko. Aplikacija bo delovala tudi brez podatkovne povezave. Gorski priročnik je torej tisti prijatelj v stiski, ki ga potrebuje vsak planinec.

Akcijo Očistimo gore in planine lahko ves čas spremljate tudi na Facebooku in Twitterju, planinci pa svoje planinske podvige lahko beležite in pošiljate fotografije na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Aplikacija Očistimo gore se nahaja v Google play trgovini. Deluje na različicah Androida od 2.2 naprej, naložiti pa jo je mogoče preko povezave: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.triglav.ocistimoGore.

Ohranimo naše gore čiste. Povejte naprej!