Delo v Hidrii Rotomatiki kljub stavki poteka nemoteno

Ponedeljek, 11 April 2011
Proizvodnja lamel na jeseniški lokaciji Hidrie Rotomatika danes kljub stavki, ki se je v dopoldanski izmeni udeležuje 16 od skupno 169 zaposlenih, poteka nemoteno. Ker je vodstvo Hidrie Rotomatika dolžno zagotoviti pravočasne dobave kupcem in preprečiti finančni izpad, je zaradi napovedane stavke danes na jeseniško lokacijo prerazporedilo manjše število zaposlenih iz Hidrie Rotomatika v Spodnji Idriji, kar je popolnoma skladno z veljavno zakonodajo.

Vodstvo Hidrie Rotomatika meni, da je današnja stavka neupravičena, ker je Hidria vselej, tudi v najbolj kriznem obdobju, v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe, redno izplačevala plače, regrese, božičnice in druge bonitete v vseh družbah znotraj korporacije, tudi v jeseniški lokaciji Hidrie Rotomatika. V času povečanega obsega dela tako tudi danes redno izplačuje vse dodatke, nadure in dodatne stimulacije pri osebni oceni, v skladu z dogovorjenimi višinami. Hidria je eno redkih slovenskih podjetij, ki redno izplačujejo božičnico. Vsi zaposleni v Hidrii Rotomatika so božičnico prejeli tudi v letih 2008 in 2009, ki sta bili zaradi gospodarske krize za Hidrio poslovno izjemno težki leti. Poleg tega lahko potrdimo, da se naše osnovne plače gibljejo nad branžno kolektivno pogodbo in so za najbolj pogoste plačilne razrede od 13 do več kot 25% nad najnižjimi osnovnimi plačami od 1. do 4. tarifnega razreda v elektro panogi. Osnovne plače nekaterih kvalificiranih delavcev v oddelkih proizvodnje ustrezajo celo osnovnim plačam za VI. tarifni razred (višješolska izobrazba) branžne kolektivne pogodbe.

Vodstvo Hidrie Rotomatika meni, da stavka, ki jo je sklical nereprezentativni sindikat Neodvisnost KNSS na Jesenicah, ni pravi način za urejanje razmerij med zaposlenimi in delodajalcem. Hidria Rotomatika kot delodajalec skupaj z reprezentativnimi sindikati že od aprila 2010 uspešno vodi socialni dialog pri pogajanjih za sklenitev nove podjetniške kolektivne pogodbe (PKP). Tako je bil že na zadnjem krogu pogajanj konec marca določen naslednji termin za nadaljevanje pogajanj - 19. april 2011. Na pogajanjih bo v skladu z že sprejeto dinamiko aktivnosti sprejet eden izmed predlaganih modelov usklajevanja plač, s čimer se bodo pogajanja za PKP predvidoma zaključila. Vodstvo Hidrie Rotomatika je v petek, 8. aprila 2011, na usklajevalni razgovor glede nastalih razmer pozvalo tudi predstavnike nereprezentativnega sindikata Neodvisnost KNSS, ki pa so ga predstavniki stavkovnega odbora zapustili, ne da bi prisluhnili argumentom delodajalca.

Vodstvo Hidrie Rotomatika ostro zavrača neresnične navedbe predstavnikov stavkovnega odbora, po katerih naj bi bil zaradi današnje prerazporeditve manjšega števila zaposlenih iz spodnjeidrijske lokacije na jeseniško kršen 14. člen Zakona o stavki, saj Hidria Rotomatika za to, da bi omogočila nemoten potek dela ni zaposlovala novih delavcev, pač pa jih je le prerazporedila znotraj podjetja ter tako v skladu z načeli dobrega gospodarja preprečila, da bi stavka ogrozila izpolnjevanje pravočasnih dobav kupcem, velikim mednarodnim korporacijam.

Ob zahtevah nereprezentativnega sindikata Neodvisnost KNSS ne smemo pozabiti na dejstvo, da se slovensko in tudi svetovno gospodarstvo še zmeraj ni uspelo izviti iz primeža gospodarske krize. Na to kaže vsakodnevno dogajanje, ko smo priča potopu številnih, nekdaj izjemno uspešnih podjetij, ki pa so delovala v nekonkurenčnih delovnih okoljih. Ne glede na to, da so za nami skoraj tri poslovno izjemno težka leta, Hidria še zmeraj posluje uspešno ter odgovorno.


PR Hidria Rotomatika