Euro NCAP je objavil najbolj varne avte posameznih razredov v letu 2015

Sreda, 13 Januar 2016

Euro NCAP, nevtralna avtomobilska organizacija, ki skrbi za preverjanje varnosti avtomobilov, ki se prodajajo v Evropi, je v letu 2015 opravila preizkusna trčenja 40 vozil. Sedaj so objavili najbolj varne predstavnike posameznih razredov. Glede izvora so po trije avtomobili iz Japonske, trije iz Nemčije ter po en iz Anglije in Švedske.

Volvo XC90 ni bil le zmagovalec med velikimi terenskimi avtomobili, temveč tudi avtomobil, ki se je v lanskem letu izkazal z najboljšo varnostjo. Volvo XC 90 je namreč dosegel oceno 97 % za varnost odralskih oseb in 100 % za varnostne tehnologije.

Med manjšimi SUV-ji se je z najboljšo varnostjo na preizkusnih trkih izkazal novi Mercedesov športni terenec GLC.

Med velikimi družinskimi avtomobili pa sta odlične rezultate dosegla jaguar XE in toyota avensis. Dosegla sta identične rezultate, a jaguar je zmagal, saj ima vse varnostne tehnologije vgrajene serijsko. Toyota ima nekaj varnostnih sistemov med opcijami, a je njena cena opazno ugodnejša.

Najbolj varen mali družinski avto je Infiniti Q30, ki se je zelo dobro izkazal na vseh varnostnih preizkusih. Aktivni pokrov motorja mu je pripomogel do enega najboljših lanskih rezultatov za varnost pešcev.

Tudi med majhnimi avtomobili sta bila dva modela z izenačenim rezultatom preizkusnih trčenj: Honda Jazz in Suzuki Vitara Honda jazz je osvojila prvo mesto zaradi strategije vgrajevanja naprednih varnostnih sistemov.

V kategoriji kompaktnih enoprostorcev je prvo mesto, kot najbolj varen med konkurenco zasedel novi volkswagen touran.

Med velikimi enoprostoci sta tesno bitko bila dvojčka ford galaxy /S-max in stilski renault espace. Zmagal je ford.

Lani so pri Euro NCAP precej pozornosti posvetili tudi roadsterjem, ki so sicer praviloma dragi avti, a varnost se zdi pri njih bolj drugotnega pomena. Noben izmed preizkušenih roadsterjev ni dosegel petih zvezdic, predvsem zaradi pomanjkanja tehnologij za preprečevanje naleta.

V lanskem letu je Euro NCAP uvedel polni čelni trk, ki so ga dodali dosedanjemu, kjer so preizkušali delno prekrivanje avtomobila ob trku. Ravno ta novi trk je pokazal precejšnjo razliko med avtomobili, ki so bili razviti o najnovejših standardih in med že starejšimi modeli. V letu 2016 pa organizacija Euro NCAP pričenja v okviru preizkusnih trčenj preizkušati tudi delovanje tehnologij za preprečevanje trka s pešci.


Aleksander Praper