Priporočamo ogled filma o baronu Codelliju – začetniku avtomobilizma v Sloveniji

Aleksander Praper Sobota, 13 Oktober 2018

Pred natanko 120 leti smo Slovenci prvič uzrli avtomobil. Z njim se je v prestolnico Kranjske pripeljal baron Anton Codelli, veliki vizionar, izumitelj in filmar.  Ob obletnici tega zgodovinskega dogodka si lahko v kinematografih ogledate igrano-dokumentarni film Codelli, režiserja in scenarista Mihe Čelarja, ki razkriva baronovo pustolovsko življenje in tehnične dosežke. Ob premierah na različnih lokacijah je prisotna tudi snemalna ekipa, s katero bo možen pogovor. Hkrati še posebej vabijo, da se ogleda udeležijo ljubitelji starodobnikov.

Zgodba v filmu govori o pustolovskem in ljubezenskem življenju barona Antona Codellija, izumitelja in avanturista, ki je v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil.  Na misiji v Togu je Codelli globoko v džungli kot prvi vzpostavil brezžično radiotelegrafsko zvezo med Afriko in Evropo, produciral pa je tudi prvi film, posnet na afriških tleh.

Ustvarjalci filma so se leta 2016, skupaj s Codellijevo vnukinjo, baronico Livio Barbo von Waxenstein Reden, pravnukinjo Alessandro in pra-pravnukinjo Valentino, odpravili po sledeh Codellijevega filma. Pot jih je vodila v Afriko, kjer so odkrili pleme, ki varuje ostanke Codellijeve postaje. Od tam so odleteli v Berlin, kjer so v arhivih odkrili Codellijev film in ga na koncu prinesli v Ljubljano, kjer se je vsa zgodba nekoč začela.

Igrani del filma - zgodbo o Codellijevem življenju, so upodobili s pomočjo 600-ih fotografij iz Codellijeve fotografske zbirke. V maniri nemega filma so ustvarili 16 dejanj, v katerih so s pomočjo več kot 30-ih slovenskih in afriških igralcev oživili številne Codellijeve pozabljene izume, pustolovščine in »velike ljubezni«.

V filmu igrajo: Maruša Majer, Doroteja Nadrah, Grega Zorc, Mojca Fatur, Masa Kagao Knez, Katarina Stegnar, Kany Michel Obenga, Janja Majzelj in drugi. Igrane prizore v filmu je s pomočjo animacije ustvaril Iztok H. Šuc. Direktor fotografije Rožle Brezgar je za fotografijo v filmu prejel nagrado IRIS, za najboljšo filmsko fotografijo v slovenskem dokumentarnem filmu, v letu 2017.

Premiera filma Codelli je bila 10. septembra v Kinudvor, kjer bo na sporedu še do 19. septembra. Sledila bodo predvajanja v drugih kinematografih. Za lastnike starodobnih vozil pa so na voljo spodaj naštete lokacije, kjer jim nudijo prost vstop, če se na ogled pripeljejo s svojim starodobnikom. Pred tem si naj bi vstopnice rezervirali na e-mail: codelli.film@gmail.com

  • 16. oktobra v Kinu Odeon Izola, ob 20:00
  • 18. oktobra v Kulturnem domu Krško ob 19:00.
  • 19. oktobra v Kinu Vrhnika ob 18:00.
  • 20. oktobra v Kinu Metropol Celje, ob 18:00
  • 21. oktobra v Kinu Rogaška, ob 20:00
  • 22. oktobra v Filmskem gledališču Idrija, ob 18:30
  • 23. oktobra v Kulturnem domu Slovenj Gradec, ob 19:00
  • 25. oktobra v Kinu MARIBOX, ob 19:00
  • 26. oktobra v Kinogledališču Tolmin, ob 19:00
  • 27. oktobra v Kinu Brežice, ob 20:00
  • 28. oktobra v Kinu Slovenska Bistrica, ob 19:00
  • 30. oktobra v Kinu Šmarje pri jelšah, ob 10:00

Več informacij o filmu: https://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/3813/baron-codelli/

Vabljeni k obisku Facebook strani, kjer se posodabljajo informacije o predvajanjih: https://www.facebook.com/Codelli-115032099177553/

Aleksander Praper

 

Video