Honda na avtomobilskem salonu v Parizu

Torek, 16 September 2008

Razstavni prostor Honde na pariškem avtomobilskem salonu je prepoln avtomobilov, ki pričajo o  njenih prizadevanjih za zmanjšanje vpliva motornih vozil na okolje. Honda v Parizu  svetovni javnosti predstavlja svoja konceptna vozila in vozila iz redne proizvodnje, ki znova potrjujejo njeno privrženost in zavezanost ohranjanju človekovega okolja.

Tako je svojo veliko premiero dočakalo dolgo pričakovano konceptno vozilo Insight, ki s svojo pridružitvijo družini bencinskih hibridnih vozil nakazuje smer  prihodnjega razvoja.  Poleg Insighta doživlja premiero tudi čisto novi Jazz, ta neverjetno vsestranski  hatchback segmenta B, ki ga zdaj odlikujejo še gospodarnejša raba goriva in še nižje emisije.

Konceptno vozilo Insight Hybrid
Častno mesto na Hondinem razstavnem prostoru je pridržano za konceptno vozilo Insight, ki naznanja povratek izključnega hibrida v Hondino družino vozil.  Konceptno vozilo Insight je začetek nove faze razvoja v Hondini hibridni strategiji in naznanja prvega od treh novih hibridnih modelov, ki bodo prišli na trg v naslednjih štirih letih. Insight je koncept praktičnega in vsestranskega družinskega avtomobila, z obilico prostora za potnike in prtljago, obenem pa nizkimi emisijami in izjemno majhno porabo goriva. 

Ključni del koncepta Insight je namera, spraviti hibridna vozila v tak cenovni razred, da bodo dosegljiva širokemu krogu kupcev.  Hondo pri tej strategiji vodi želja po čim širši uveljavitvi vozil z nizkim izpustom CO2 in posledično bistvenemu znižanju skupnih izpustov ogljikovega dioksida. Konceptno vozilo Insight je vrhunec več kot 20-letnega razvoja hibridov in več kot 35-letnega razvoja bencinskih motorjev z majhnim vplivom na okolje, ki se je začel z motorjem CVCC v letu 1972.

Čisto novi Honda Jazz
Obiskovalci pariškega avtosalona bodo imeli prvikrat na ogled vse modele Honde Jazz. Na Hondinem razstavnem prostoru bodo prikazani modeli  1.2, 1.4 in 1.4 i-SHIFT z avtomatiziranim ročnim menjalnikom (AMT). Notranjost tega nagrajenega in prenovljenega Hondinega petvratnega vozila bo najbrž prepričala marsikoga, ki v želji po manjši porabi razmišlja o tem, da bi presedlal na manjši avtomobil.

Novi Jazz namreč na majhnem prostoru ponuja neverjetno veliko, odlikujejo ga za svoj razred najbolj prostoren prtljažnik in potniška kabina in še bolj izpopolnjeni magični sedeži, ki se jih da podreti z enim samim gibom, tako da se Jazz lahko pohvali s praktičnostjo, kakršno je sicer ponavadi najti le v segmentu nad njim.  S 399 litrov velikim prtljažnim prostorom ob nezloženih sedežih bo najnovejša najmanjša Honda zlahka kos vsem nalogam, ki jim jih utegnejo nameniti bodoči uporabniki. 

Ob praktični notranjosti ima novi model tudi dva nova motorja i-VTEC, ki sta močnejša, varčnejša in čistejša ter imata izboljšane karakteristike dušenja hrupa, vibracij in neuglajenosti.

Preoblikovani Civic Hybrid
Napovedani prihod novih hibridnih modelov med Hondine družinske člane ni zasenčil priznanega Civic Hybrida. Navzlic preseganju zastavljenih prodajnih ciljev po vsej Evropi je bila štirivratna limuzina deležna nekaterih oblikovalskih sprememb. Ta nadvse varčni družinski avtomobil je bil deležen nekaterih lepotnih popravkov, med drugim polepšanih sprednjih in zadnjih luči, in ima zdaj odbijač bolj agresivnega videza in na novo oblikovana lahka platišča. 

Te spremembe bodo s Civic Hybrida prenesene tudi na 4-vratnega Civica z navadnim 1,8-litrskim motorjem, ki je naprodaj v nekaterih delih Evrope.

Samodejni menjalnik za modele z motorjem i-DTEC
Pariz je mesto, kjer doživlja premiero tudi novi Hondin samodejni menjalnik za dizelski motor i-DTEC. Novi menjalnik je bil razvit na željo evropskih kupcev po možnosti izbire samodejnega menjalnika za 2,2-litrski dizelski motor. Ta menjalnik je bil razvit izključno za turbodizelski motor i-DTEC in sicer kot dopolnilo njegovi prožnosti in široki porazdelitvi navora. Hondin brezkompromisni pristop ni dovoljeval vgradnje menjalnika tuje proizvodnje, ki bi utegnil okrniti učinkovitost najnovejšega motorja. 

Športni konceptni avtomobil CR-Z Hybrid

Na pariškem razstavnem prostoru bo luč dneva ugledal tudi CR-Z, majhen športni konceptni avtomobil, s katerim se nakazuje smer razvojnih načrtov Honde, ki ima namen ponuditi kar nekaj manjših hibridov z bencinskim motorjem. CR-Z  bo tvoril osnovo za novi, mali hibridni kupe, ki se bo pridružil rastoči Hondini družini hibridnih avtomobilov in poskrbel, da bodo vozila z nizkim izpustom CO2  postala še bolj privlačna

Štirisedežni športnik ima deljeno zadnje steklo, kakršnega je tri desetletja imel CR-X in kakršnega je imel prvotni kupe Insight, v zadnjem času pa je ena od značilnosti trivratnega in petvratnega Civica.

Štirisedežni športnik ima deljeno zadnje steklo, kakršnega je tri desetletja imel CR-X in kakršnega je imel prvotni kupe Insight, v zadnjem času pa je ena od značilnosti trivratnega in petvratnega Civica.

FCX Clarity – vozilo na gorivne celice
V Franciji se predstavlja tudi Hondin avtomobil na gorivne celice, FCX Clarity, ki je že v redni proizvodnji; prvi primerki so bili izročeni kupcem v ZDA v začetku julija.  Med prvimi lastniki avtomobila, iz katerega izpušne cevi ne izhaja nič drugega kakor samo voda, sta igralka in borka za varstvo okolja Jamie Lee Curtis in producent Ron Yerxa. Proizvodnja FCX Clarity je stekla v juniju na Japonskem in prva vozila bodo v tej državi dana v najem proti koncu letošnjega leta.

Prisotnost hibridov z bencinskimi motorji, Civica, konceptnega vozila Insight in CR-Z ter seveda vozila FCX Clarity je jasen znak, kakšno vizijo ima Honda za prihodnost.  Po mnenju japonskega proizvajalca so vodikove gorivne celice rešitev pogona vozil z ničelnimi emisijami, medtem ko so hibridni pogonski sklopi odlična srednjeročna rešitev za zmanjšanje izpustov CO2 do tedaj, ko bo stekla množična proizvodnja vozila FCX Clarity. 

 

AC Mobil