Honda predstavila novega robota ASIMO

Torek, 08 November 2011
Honda je predstavila novo generacijo humanoidnega robota ASIMO, ki ima bistveno izpopolnjeno umetno inteligenco in fizične sposobnosti, da se prilagaja situacijam. S tem je Honda še korak bližje razvoju humanoidnega robota, ki bo sposoben uporabe v javnosti ali v industriji.



Novi ASIMO je sedaj še korak dlje na poti od avtomatske naprave k samostojni napravi. ASIMO se sedaj lahko samostojno odloča glede na okoliščine in gibanje ljudi. Ta humanoidni robot je sedaj precej bolj stabilen. Hkrati pa v situacijah, na podlagi sprejemanja informacij s senzorji, predvideva bodoče dogodke in se odloča o ustreznih ukrepih, brez potrebe, dag a nekdo kontrolira.

Honda je za doseganje teh namenov razvila nov sistem umetne inteligence, ki nenehno analizira podatke senzorjev, predvideva situacijo in določi ukrepe robota. ASIMO lahko predvidi, kam bo šla oseba in se izogne trčenju. Prepozna lahko tudi obraze in zvoke. Poleg tega je sedaj ASIMO fizično precej bolj agilen – hodi lahko po neravni površini, premore več gibov nog in tudi zravnano držo. Z novo večprstno roko, ki ima senzorje dotika in sile v vsakem prstu, lahko ASIMO opravlja raznolike funkcije – recimo pobere steklenico in jo odpre. Lahko tudi nežno prime papir in ga ne strga. Z rokami pa je sposoben pokazati tudi kompleksne geste.



Hkrati s predstavitvijo robota ASIMO je Honda predstavila tudi novo robotsko roko, ki jo je moč upravljati na daljavo, da opravlja dela na težko dostopnih mestih. Ob predstavitvi obeh novosti je Honda svoje robotske tehnologije združila pod novim pojmom Honda robotics.