Honda z novim dirkalnikom F1 in novo podobo

Četrtek, 31 Januar 2008

Uradna predstavitev dirkalnika moštva Honda Racing F1 za leto 2008 je bila v torek, 29. januarja na operativnem sedežu moštva v Brackleyu, VB. Predstavitev je sledila prvemu obdobju preizkušanja popolnoma novega RA108 v Valenciji prejšnji teden, v katerem sta tekmovalna voznika moštva Rubens Barrichello in Jenson Button naredila z avtom za prve ocene potrebno število kilometrov v pripravah na začetek programa testiranja konec tega tedna pred novo sezono. Vloga slovesne predstavitve RA108 v novi moštveni preobleki za 2008 je bila dodeljena novemu testnemu in rezervnemu vozniku Alexu Wurzu. Alex je prvič za volanom novega avtomobila zapeljal RA108 po avditoriju, urejenem kot dovozna steza v boksu pred zbrano mednarodno množico 300 novinarjev in posebnih gostov.

Ross Brawn, vodja moštva
"RA108 ima povsem drugačno zasnovo kot njegovi predhodniki, kar zadeva aerodinamično oblikovno razporeditev in mehansko konstrukcijo. Razvili smo posebno miselno podlago oblikovanja, ki omogoča, da v večjem obsegu prostorsko vključujemo in izkoriščamo aerodinamične značilnosti, zlasti pa naj bi nam olajšala uvajanje izboljšav za večjo zmogljivost med sezono.

Osredotočili smo se na to, da dosežemo visoko raven aerodinamičnega učinka s stabilnostjo, kar se vidi v tem, da je podvozje tako spremenjeno, da medsebojno učinkuje skupaj z različnimi aerodinamičnimi značilnostmi in vzmetenjem. Ta pristop naj bi omogočal več potenciala za nadaljnje razvojne dosežke in prvi takšen čaka na Melbourne, ko bomo predstavili bistveno spremenjen aerodinamični paket v primerjavi z avtomobilom, ki smo ga danes pokazali javnosti.

Motor Honda RA808E se mora podrejati homologacijskim predpisom FIE in zato velika večina motornih sklopov ostaja nespremenjena. Geometrija izpušne naprave in sesalni kanal za zrak sta spremenjena, da ustrezata kompletu aerodinamičnih lastnosti RA108. Dodatna zadeva je zahteva mednarodne zveze, da mora mešanica goriva zdaj vsebovati 5,75 % biogoriva – pobuda, ki jo Honda v celoti podpira. Dve najpomembnejši spremembi pravil zadevata področji elektronike in menjalnika. Uporaba elektronske krmilne enote in programja po standardu FIE je pomenila trdo delo v času zimskih testov pri povezovanju novega sistema z motorjem, menjalnikom in podvozjem RA108. Z odstranitvijo nadzora pogonskega spodrsavanja in drugih sistemov za pomoč vozniku iz avtomobila bo večji poudarek dobilo voznikovo znanje. Menjalnik RA108 iz ogljikove kompozitne matrice je tako zasnovan, da ustreza novim predpisom, ki zahtevajo, da vsak menjalnik zdrži štiri velike nagrade. Izvedli smo obsežne pogonske teste na preizkusni mizi, da bi optimizirali zasnovo menjalnika in se tako prepričali, da smo dosegli zahtevano stopnjo zanesljivosti. Zasnova RA108 zagotavlja, da so vsa ključna področja usklajena z varnostnimi predpisi FIE in zahtevami testnih trkov za udarno absorpcijske segmente konstrukcije, kot so sprednji del, samonosna karoserija in zadek. Povečali smo tudi zaščito voznika v območju zglavnika.

Naš cilj v letu 2008 je priti spet na položaj, ki smo ga držali v drugi polovici sezone 2006, ko se je Honda potegovala za točke na vsaki dirki. Šele potem bomo imeli trdno osnovo za doseganje bolj ambicioznih ciljev. Pohvaliti moram celotno moštvo za trud in predanost, ki so ju pokazali po razočaranjih v lanskem letu. Morali bomo počakati, da vidimo, kolikšen korak naprej v učinkovitosti smo naredili s tem avtomobilom, toda kar zadeva ljudi in sposobnosti, so vse prave sestavine že na svojem mestu in te lahko pomaknejo moštvo Honda Racing F1 naprej proti njegovim tekmovalnim ambicijam."

Jenson Button, tekmovalni voznik, avtomobil št. 16
"Motivira me delo z moštvom, ki želi dosegati najvišjo stopnjo učinkovitosti, in avtomobilom, ki je konkurenčen, tako da verjamem v Hondo v tem prihodnjem obdobju. Želim si zmagovati in želim se potegovati za naslov svetovnega prvaka. Minulih pet let je bilo polnih izzivov in zadnje tudi razočaranj, vendar si je moštvo to priznalo in se lotilo problemov, ki so nam preprečevala dosegati optimalne rezultate. Vsi v moštvu so pozimi delali neverjetno zagnano, da bi pripravili RA108 za današnjo predstavitev. Spremembe, ki smo jih naredili v moštvu v zadnjih šestih mesecih lanskega leta, so bile natanko takšne, kakršne smo potrebovali, da bi letos lahko napredovali, in prepričan sem, da imamo prave ljudi, da skupaj z veliko podporo in sredstvi Honde dosežemo svoje cilje."

Rubens Barrichello, tekmovalni voznik, avtomobil št. 17
"Prvič sem imel sem priložnost voziti RA108 v Valenciji prejšnji teden in čeprav sem napravil z novim avtomobilov samo nekaj krogov, smo načrtovano delo vseeno lahko zaključili. Prezgodaj je še sprejemati sklepe o voznih lastnostih in zmogljivosti avtomobila, vendar se veselim testa v Barceloni konec tega tedna in se šele prav soočiti z izboljšanim RA108. Letos bo moja 16. sezona v formuli ena in tretja v Hondinem moštvu F1, moja ljubezen do tega športa in navdušenje pa nista nič manjša. Pravzaprav bom letos postal najizkušenejši voznik za velike nagrade doslej, na kar sem zelo ponosen. Letos imamo s prihodom Alexa Wurza v moštvo zelo obetavno osnovo za razvoj in res me zelo veseli, da bo lahko prinesel svoje izkušnje in znanje v RA108."

Alex Wurz, testni in rezervni voznik

"Zadnjih nekaj tednov sem užival v spoznavanju moštva Honda Racing F1 in se udeležil svojega prvega testa z njim prejšnji teden v Valenciji še po programu privajanja v RA107. Doslej sem prevozil z RA108 samo nekaj kratkih metrov na današnji slovesni predstavitvi, zato se veselim priložnosti, ko bom lahko preskusil novi avtomobil konec tega tedna v Barceloni in šele zares lahko začel prispevati k razvojnemu načrtu. Vsa tri prejšnja moja moštva so bili zmagovalci svetovnih prvenstev in zelo sem ponosen, da imam priložnost odigrati vlogo v Hondinih prizadevanjih za uresničitev svojih ciljev."

 

AC Mobil