HondaJet v Evropi

Petek, 23 Maj 2008

Honda Aircraft Company, Inc., je na Evropski konvenciji in razstavi poslovnega letalskega prometa (EBACE) začela v Evropi prodajati svoje lahko reaktivno letalo HondaJet ter predstavila svojega prvega kupca v tem prostoru – voznika F1 in podjetnika Jensona Buttona. Kot prodajno in servisno podporo svojim kupcem v Evropi je družba napovedala tudi ustanovitev nove evropske mreže treh ekskluzivnih prodajno-servisnih centrov za HondaJet. 

Honda Aircraft Company je prav tako napovedala širitev svojih povezav s podjetjem FlightSafety International, vodilnim svetovnim ponudnikom programov za urjenje pilotov, da bi svojim kupcem zagotovila urjenje v Evropi. Poleg tega je Honda prvič predstavila nov koncept sistema, namenjenega zabavi med letom (IFE) z nekaterimi najsodobnejšimi funkcijami.

"Evropa je eden od najhitreje rastočih trgov za lahka reaktivna letala in v zadnjih dveh letih nam je veliko število interesentov izrazilo željo, da bi kupili HondaJet," je povedal Michimasa Fujino, predsednik uprave in glavni izvršni direktor družbe Honda Aircraft Company. "Izbire partnerjev za prodajne in servisne storitve smo se lotili s pozorno skrbjo za podrobnosti. Poskušal sem najti ljudi drznega duha, ki z nami delijo strast do tega našega proizvoda, pa tudi strastno prizadevanje za nov, višji standard izkušnje z lastništvom zasebnega reaktivnega letala v Evropi."

Evropska prodajna in servisna mreža HondaJet
Za uresničitev zadane si obveze, da kupcem HondaJeta zagotovi najvišjo raven zadovoljstva in podpore pri prodajnih in servisnih storitvah na trgu lahkih reaktivnih letal, družba sodeluje s tremi evropskimi partnerji pri ustanovitvi omrežja samostojnih, sodobnih centrov, namenjenih izključno prodaji in servisu HondaJeta.  Ti novi območni centri naj bi začeli poslovati do prvih evropskih dobav HondaJeta konec leta 2012 in bodo strateško umeščeni v bližini kupcev na območjih okrog Velike Britanije, Nemčije in Španije. 

Prvi kupec HondaJeta v Evropi – voznik F-1 Jenson Button
Hondi se je pri tej objavi pridružil voznik F1 Jenson Button, ki ustanavlja novo podjetje za čarterski letalski promet in je to novo poslovno naložbo podprl z naročilom dveh HondaJetov. Button bo prvo dobavo prevzel konec leta 2012.

Nov program urjenja pilotiranja v Evropi
Honda je najavila tudi širitev svojega sodelovanja s partnerjem FlightSafety International, ki bo obsegalo urjenje pilotiranja za vse evropske kupce. FlightSafety International razvija za HondaJet simulator letenja za stopnjo D z vsemi ustreznimi parametri. Prvi simulator bo nameščen na novem sedežu družbe Honda Aircraft Company, evropska lokacija pa bo objavljena pozneje. 

Nov koncept zabave med letom
Honda je na konferenci EBACE prvič pokazala tudi svoj novi koncept najsodobnejšega sistema, namenjenega zabavi med letom (IFE). Sistem omogoča potnikom individualno upravljanje video in avdio opreme v potniškem prostoru ter klimatskih naprav in komuniciranje s pilotsko kabino prek zaslonov na dotik z visoko ločljivostjo. Te za dotik občutljive zaslonske ploskve se spustijo s stropa in omogočajo potnikom dostop do video in avdio vsebin.
"Upam, da ta maketa kabine dokazuje, kako si prizadevamo uvesti novosti na vsa področja izkustva naših kupcev," je dejal Fujino. "Veselimo se že njihovih povratnih informacij o tem sistemu."

O HondaJetu
Honda Aircraft Company, hčerinska družba v popolni lasti Honde Motor Co., Ltd., je s prodajo naprednega in inovativnega HondaJeta pričela oktobra 2006 v ZDA in v kratkem zbrala naročila za precej več kot 100 letal. HondaJet je Hondino prvo komercialno letalo, vredno ugleda imena te družbe zaradi svojih dinamičnih karakteristik skupaj z izjemno ekonomičnostjo. "Pri projektiranju HondaJeta nisem iskal srednje poti med zmogljivostjo in udobjem. Prav tako ne med ceno in kakovostjo. Koncept za HondaJet je bil tako zmogljivost za velike hitrosti kot odličen izkoristek goriva skupaj z izrednim udobjem," je dejal Fujino. Z zmogljivostjo, efektivnim izkoristkom goriva, prostornostjo kabine in prostornino tovornega prostora, ki ga uvrščajo na vrh razreda, ponuja HondaJet evropskim poslovnim in zasebnim lastnikom ter ponudnikom storitev največjo potovalno hitrost 773 km/h in v luksuzni konfiguraciji, ki obsega povsem ločeno stranišče, udobno namestitev za pet potnikov ter dva člana posadke.

HondaJet vključuje mnoge napredne tehnološke izboljšave letalske konstrukcije, med drugim edinstveno konfiguracijo nad krilom nameščenega motorja, ki močno poveča zmogljivost letala in efektivni izkoristek goriva zaradi občutno manjšega aerodinamičnega odpora med letom. Ta inovativni pristop k zasnovi ogrodja letala zmanjšuje tudi zaznavo hrupa letala na tleh in omogoča prostornejšo kabino ter večjo prostornino tovornega prostora. Letalo poganjata dva reaktivna turbopropelerska motorja GE Honda HF120 z izjemnim izkoristkom goriva.

Honda Aircraft Company pričakuje prvi testni polet skladnega modela v začetku leta 2009, tipsko homologacijo Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) pa bi morala v skladu s celotnim terminskim načrtom pridobiti v letu 2010. Družba načrtuje začetek dobav HondaJeta ameriškim kupcem v letu 2010. Poleg potrditve FAA se Honda sočasno poteguje tudi za pridobitev certifikata Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA).

Vse dobave HondaJeta kupcem bodo potekale v novem svetovnem dobavnem centru družbe Honda Aircraft Company, ki ga tako kot njen novi svetovni sedež, center za raziskave in razvoj ter proizvodno tovarno gradijo na mednarodnem letališču Piedmont Triad International v mestu Greensboro v Severni Karolini. Svetovni sedež in center RR naj bi bila dokončana poleti 2008, proizvodni obrat in dobavni center pa konec leta 2009.

 

AC Mobil