Hondine novosti v Ženevi

Petek, 06 Februar 2009

ASIMO, Hondin napredni humanoidni robot, bo pomagal javnosti predstaviti popolnoma novi Insight Hybrid na Ženevskem avtomobilskem salonu 2009. Novi Insight, ki bo na salonu prvič nastopil pred evropsko javnostjo, je bil zasnovan kot praktičen 5-sedežni družinski avtomobil po dostopni ceni z odlično porabo goriva in nizkimi stopnjami izpustov.

Hondin najnovejši hibridni avtomobil obuja ime Insight, ki je bilo prvič uporabljeno leta 1999. Pomeni pa tudi Hondino vrnitev k proizvodnji hibridnih vozil v namensko razviti aerodinamični karoseriji, oblikovani tako, da optimizira zmogljivost ekonomičnega bencinsko-električnega pogonskega sklopa. Insight kombinira izpopolnjen 1,3-litrski bencinski motor i-VTEC s kompaktnim in tankim električnim. Ta električni motor pomaga bencinskemu, kadar je potrebna večja zmogljivost, med zmanjševanjem hitrosti in zaviranjem pa deluje kot generator. V nekaterih razmerah omogoča pri majhnih in srednjih hitrostih tudi samo električni pogon.

Insight je bil zasnovan tako, da pokaže dobre dejanske rezultate pri izpustih in porabi goriva. Njegov ključni element je sistem Eco Assist, ki je del standardne opreme. Zgornja gruča merilnih instrumentov, v sklopu katere je merilnik hitrosti, ima ambientno osvetlitev, ki spreminja barvo glede na način vožnje: zeleno, če je ta ekološki, modrozeleno, če je poraba še sprejemljiva, in modro, če ekonomičnosti ne upoštevamo preveč. Ambientno osvetlitev merilnika hitrosti dopolnjuje črtni diagram, ki je več kot samo merilnik trenutne porabe. Prikaz v sredini merilnika vrtljajev kaže, kako agresivno voznik pospešuje ali zavira, in ga spodbuja, da z bolj postopnim pritiskanjem na zavorni pedal in pedal za plin pazi na to, da se diagram ne širi preveč v levo ali desno, ampak ostaja čim bolj v sredini.

Kot grafični prikaz razvoja se bodo med vsako potjo na golih steblih rastlinskih simbolov v sredinskem merilniku pojavili listi, kadar se voznik sklada z idealom ekoloških voznih razmer. Če bo njegova vožnja za dalj časa zunaj teh parametrov, bodo rastline ovenele. Ob koncu vsake poti bo voznik dobil rezultat, ki ga sčasoma lahko izboljšuje, dokler ne bo za nenehno in vsakokratno dobro vožnjo nagrajen s trofejnimi znaki.

Insight ima prostora za pet potnikov in prostornino prtljažnika 408 litrov s postavljenimi sedeži. Zaradi drugačne razporeditve enote IPU in baterij je mogoče sedeže zložiti skorajda ravno na tla, tako se prostornina prtljažnika poveča na 1017 litrov*. Praktično notranjost dopolnjuje privlačno oblikovana karoserija z aerodinamičnim profilom, ki  Insightu pomaga do 101 g/km izpustov CO2 in porabe goriva 4,4 l/100 km, izmerjene po postopkih evropskega kombiniranega testa.

Insight gre na evropskih trgih v prodajo konec marca 2009 in prve informacije o ceni bodo objavljene v času ženevskega sejma.

 

Novi ASIMO

Gostitelj na Hondinem razstavnem prostoru bo najnaprednejši humanoidni robot na svetu, novi ASIMO. Ta ASIMO je najnovejši v dolgem nizu Hondinih robotov, ki se je začel z modelom E0 v letu 1986. Pomagal bo pri predstavitvi Insightovih sposobnosti. ASIMO se je z leti razvil do stopnje, ko lahko teče v krogu, prepoznava ljudi in predmete, hodi po stopnicah in celo nosi ter postreže napitke.

ASIMO je postal simbol Hondinih naprednih raziskav zunaj avtomobilske panoge in je krona več kot 20-letnega nenehnega razvoja. Hondine sanje so, da bo ASIMO nekoč tako izpopolnjen, da bo zares lahko pomagal ljudem.

V Ženevi bo ASIMO komuniciral s človeškim gostiteljem pri demonstraciji vsestranskosti novega Insighta. ASIMO je že večkrat potrdil svojo izjemno priljubljenost pri množicah po vsem svetu in se je pojavljal na avtomobilskih salonih, znanstvenih razstavah in celo na newyorški borzi na Wall Streetu.

 

Motor i-DTEC s 180 KM za Accord limuzino in Tourer

Vzporedno z Insightom in ASIMOM bo potekala tudi predstavitev nove, 180 KM izvedenke Hondinega cenjenega dizelskega motorja i-DTEC. Ta nova, močnejša različica razvije 180 KM pri 4000 v/min ali 30 KM več od standardnega i-DTEC, ki največjo moč doseže pri isti vrtilni frekvenci. Tudi navor se je povečal za 30 Nm na 380 Nm pri 2000 v/min.

Izboljšani motor bo vgrajen v novo Accordovo različico Type-S. Poleg znatnega povečanja moči bo ta novi model dobil nova spodnja dela odbijačev, spojler pod sprednjim odbijačem, podaljšana praga in dimasto sivo kromano masko. Ta komplet kozmetičnih sprememb bodo dopolnjevali prozorni pokrovi smernikov, po čemer se bo novi model Type-S dodatno razlikoval. Model bo poleg tega opremljen z novo izvedbo 18-palčnih litih platišč, ki mu bodo dajala bolj športno držo. 

Novi motor je obdržal gibno prostornino 2,2 litra, pribitek moči pa so mu prinesli spremenjeni turbopolnilnik, glava valja in večji hladilnik zraka tlačne polnitve. Podatki o zmogljivosti, porabi goriva in izpustih bodo na voljo po končani homologaciji.

 

S2000 Ultimate Edition

Končni model v modelni paleti Honda S2000; Ultimate Edition bo v Evropi naprodaj od marca 2009. Ta omejena izdaja je bila narejena prav z namenom, da zaključi proizvodnjo večkrat nagrajenega športnega avtomobila.

Ultimate Edition je obdržala zelo cenjeni 2,0-litrski VTEC motor z 9000 v/min v kombinaciji z Grand Prix White – legendarno barvo karoserije – in litimi platišči grafitne barve. Barvni odtenek obuja spomin na prvi Hondin dirkalnik F1 iz leta 1964 in mnoge poznejše športne modele. Barvna kombinacija zunanjosti s temno kovinskimi litimi platišči in edinstveno črno značko S2000 daje brezčasni obliki dvosedežnega kabrioleta svež nadih.

Beli zunanjosti bo ustrezala notranjost iz rdečega usnja, ki jo bodo dopolnjevali edinstveni rdeči šivi na manšeti prestavne ročice. Primerki Ultimate Edition se bodo ločevali po edinstvenih oštevilčenih kovinskih ploščicah na zaščitnih oblogah, ki bodo označevale njihovo mesto v seriji.

Kot že ime nakazuje, bo Honda S2000 Ultimate Edition zadnja različica pred dokončno ustavitvijo globalne proizvodnje modela konec junija 2009.

 

FCX Clarity in koncept CR-Z

Novim modelom bo v Ženevi delal družbo hibridni športni koncept CR-Z, ki vzbuja vtis modela, ki se bo v Hondini ponudbi kompaktnih hibridnih vozil pridružil Insightu in Civicu. Serijski model, ki bo narejen na osnovi tega športnega 2+2, bo hibridnemu trgu ponudil nekaj čisto novega.

Ob boku CR-Z bo stal Hondin velikoserijski avtomobil na gorivne celice FCX Clarity, ki ga že uporabljajo nekateri kupci v ZDA, med drugim hollywoodski filmski producent Ron Yerxa in igralka Jamie Lee Curtis.

Honda ne bo imela tiskovne konference na dan, namenjen medijem, ampak bo novi ASIMO namesto tega v času sejma predstavil novi Insight javnosti in medijem.

 

AC Mobil