Kako slovenski starši izberejo avtošolo za svoje otroke

Torek, 26 Maj 2015

Goodyear je opravil spletno anketo o kriterijih, na podlagi katerih starši izbirajo avtošole za svoje otroke. V 19 državah (EU, Rusija, Turčija in Južna Afrika) je vzorec zajel 6.805 staršev, med njimi 163 slovenskih. Slovenski starši se pri izbiri avtošole za svoje otroke zanašajo na osebna priporočila, velika večina pa je prepričana, da so avtošole pri nas predrage.

Raziskava podjetja Goodyear EMEA je pokazala, da v Sloveniji več kot polovica staršev (66 %) meni, da na podlagi njim dostopnih informacij težko ugotovijo kakovost avtošol, zato pri izbiri avtošole v večji meri upoštevajo osebna priporočila (54 %). Velik vpliv na izbor avtošole ima še oddaljenost od doma in usposobljenost inštruktorjev. Zanimiv pa je podatek, da se zgolj 0,8 % za avtošolo odloči na podlagi oglaševanja. Poleg tega je velika večina slovenskih staršev (83 %) prepričana, da so avtošole pri nas predrage.


Starši želijo aktivno sodelovati pri usposabljanju svojih otrok za vožnjo

Številni starši želijo bolj aktivno sodelovati pri usposabljanju mladih za vožnjo in biti v večji meri vključeni tudi v njihovo strokovno usposabljanje. Tako bi jih 52 % želelo redno prejemati poročila inštruktorja vožnje o njihovem napredku, 32 % pa bi jih rado spremljalo napredek iz prve roke, tako da bi bili na urah vožnje skupaj z otroki. Kot se je izkazalo v Goodyearovi raziskavi, si ogromna večina staršev (89 %) želi v izobraževanje svojih otrok vpeljati več ur vožnje v slabem vremenu, kot je močan dež, sneg, nevihte ali megla, podoben odstotek (86 %) pa bi rad vključil tudi več praktičnih vaj, na primer kako zavirati oziroma se pravilno odzvati na cestne nevarnosti.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper