Korošci so z vstajo zažugali Vladi, da zahtevajo 3. razvojno os!

Ponedeljek, 12 Junij 2017

Na Ravnah na Koroškem je pretekli teden potekala »Koroška vstaja - HOČ´MO CESTO!«, ki jo je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Dogodek je imel namen dokazati, da so si Korošci enotni glede slabega stanja cestne infrastrukture in posledično glede prizadevanj za boljšo cestno povezavo, oziroma za izgradnjo 3. razvojne osi. Čeprav je bil termin nenaklonjen prisotnosti študentov in zaposlenih, se je v centru Raven na Koroškem vendarle zbrala množica kritično razmišljujočih ljudi.

Prebivalci Koroške so pozvali vse koroške oblastnike, da naj združijo sile za dosego skupnega cilja. Poleg tega je bil shod namenjen tudi pristojnim v Ljubljani, od katerih se pričakuje vsa resnost in hiter odziv pri izgradnji hitre ceste na Koroško.

Zbrane sta v imenu iniciative nagovorila Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik. Oba sta v govoru poudarila, da ni več časa za apatijo, temveč je treba strniti vrste in doseči, kar Koroški pripada. Hitra cesta namreč ni prošnja, temveč je zahteva. Na pogoste izjave Vlade, o pomanjkanju finančnih sredstev za izgradnjo ceste, odgovori že dejstvo, da koroška in savinjsko-šaleška regija skupaj letno v BDP države prispevata približno tolikšen znesek, kot je ocenjena vrednost izgradnje severnega kraka 3. razvojne osi.

Zato Mladinska iniciativa za 3. razvojno os ne odstopa od podpisa dogovora o izgradnji hitre ceste na Koroško. V njem zahtevajo časovno umestitev izgradnje hitre ceste na celotnem odseku, torej med Šentrupertom in Holmcem. V primeru podpisa dogovora bo Mladinska iniciativa spremljala vsak korak Vlade, ki je potreben za izgradnjo 3. razvojne osi. V primeru, da se Vlada dogovora ne bo držala, bo Mladinska iniciativa kot odgovor organizirala strožje ukrepe državljanske nepokorščine.

Na Koroški vstaji-HOČ´MO CESTO! so spregovorili tudi predsedujoči Svetu koroške regije dr. Tomaž Rožen, podžupan MO Velenje Peter Dermol, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Branko Meh, in v imenu Gospodarske zbornice Slovenije še mag. Franci Kotnik. V kulturnem programu pa so nastopili: Milan Kamnik, Adi Smolar, Ditka, Vera Traffela, Samo Sam, Nushy & Dunja ter pevska zbora Koroški oktet in Koroški mix. Nastopili so tudi dijaki Gimnazije ter Srednje šole Ravne na Koroškem.

Ob zahtevah za izgradnjo 3. razvojne osi ne gre prezreti dober kritičen zapis kolega Marka Radmiloviča, da bi 3. razvojna os morala biti opravičilo države provinci za dolgoletno zapostavljanje. Povrh ne moremo spregledati, da povsod v Sloveniji plačujemo enaka nadomestila za uporabo javnih cest, a cestna infrastruktura niti približno ni homogeno vzdrževana oziroma sodobna. Zato ob zahtevah za tretjo razvojno os ne smemo pozabiti, da se precej prebivalcev obrobnih območij Slovenije dnevno vozi po cestah, ki so za 21. stoletje in razvito Evropo v nespodobno slabem stanju, kar prav na primeru Koroške lepo pokaže prispevek RTV Slovenija. Slabe ceste  pomenijo uničevanje avtomobilov, zmanjševanje njihove vrednosti, večje stroške vzdrževanja in tudi poslabšanje njihove varnosti. Nekoliko v šali pade v oči ime vladajoče stranke SMC (stranka modernega centra), ki ne bi smelo pomeniti, da bo Slovenija imela zgolj en moderni center (Ljubljano), ostalo okoli nje pa propadajoče obrobje. A ta pripomba o mačehovskem odnosu velja tudi za prejšnje vlade, ne glede na njihovo oznako.

Aleksander Praper