Mazda CX-5 prva uporablja jeklo visoke trdnosti 1800 MPa

Sreda, 12 Oktober 2011
Mazda Motor Corporation je v sodelovanju s podjetjema Sumitomo Metal Industries, Ltd. in Aisin Takaoka Co. postala prvi avtomobilski proizvajalec, ki je uspešno razvil komponente vozila z jeklom visoke trdnosti 1800 MPa. Prvi Mazdin model z omenjeno trdnostjo jekla bo novo kompaktno terensko vozilo Mazda CX-5, ki bo na naš trg zapeljalo prihodnjo pomlad.



Mazdina nova proizvodna tehnologija uporablja jeklo z visoko natezno trdnostjo 1800 MPa za izdelavo nosilcev, ki bodo nameščeni v notranjosti prednjih in zadnjih odbijačev za večjo varnost v primeru trka. Prečni nosilci so 20 odstotkov trši in 4,8 kilogramov lažji v primerjavi s prejšnjimi različicami ter predstavljajo ključni del nove generacije Mazdine lahke in trdne zasnove vozil, v okviru Mazdine inovativne tehnologije SKYACTIV.

Posebnega pomena je zmanjšanje mase odbijačev, saj so pritrjeni na karoserijo v delu, ki je najbolj oddaljen od središča vozila. S tem imajo pomemben vpliv na vozno dinamiko in odzivnost avtomobila. Ojačitve odbijačev morajo biti trdne za zagotavljanje prave mere varnosti v primeru trka. Metoda serijske proizvodnje avtomobilskih delov s tako visoko trdnostjo jekla je bila doslej neznana in Mazdi je s tem uspel velik preboj.

Trši materiali so manj upogljivi in tako absorbirajo manj energije trka. V želji po izognitvi tej težavi je Mazda izvedla obsežno raziskavo o tem, kako se prečniki odbijačev upognejo pri trku, in oblikovala odbijače, ki učinkoviteje absorbirajo energijo trka. Dodatno se je Mazda za zagotovitev višje trdosti odbijačev pri mazdi CX-5 povezala s podjetjem Futaba Kogyo Co., Ltd. in optimizirala tehnike zvarov ter tako vzpostavila zanesljiv proizvodni proces.