Mazda Motor Europe je eden najboljših zaposlovalcev v Nemčiji

Sobota, 18 Oktober 2008

Mazda ni le eno najboljših podjetij v Evropi na področju zadovoljstva kupcev, temveč tudi podjetje, v katerem se odlično počutijo tudi zaposleni sami. To je pokazala raziskava, ki so jo izvedli pri organizaciji Corporate Research Foundation (CRF), ki deluje pod okriljem avtomobilskega sektorja v Nemčiji. Raziskava TOP Automotive Employer Study 2008/09 je Mazdo uvrstila na drugo mesto v kategoriji International med 37-imi podjetji, ki so sodelovala v študiji.

Raziskovalno telo fundacije sestavljajo neodvisni novinarji iz področja avtomobilizma, ki s spraševanjem zaposlenih pridobijo informacije o njihovem zadovoljstvu pri delu za krovno organizacijo. Rezultate nato CRF obdela s pomočjo svetovalnega podjetja A. T. Kearney in jih razvrsti v šest glavnih kategorij. Kategorije zajemajo zanesljivost obstoja delovnih mest, možnosti razvoja, ravnovesje med delom in prostim časom, vzpodbujanje inovativnosti, mednarodnost delovne sile ter kulture in pripadnost podjetju. Objavljeni rezultati so namenjeni predvsem iskalcem zaposlitve v Nemčiji in osmih drugih državah z namenom najdbe delovnega mesta po svoji meri in pri najboljših zaposlovalcih v posameznih državi, vodstvo posameznega podjetja pa dobi neodvisno sliko o delovni klimi v podjetju.

Po mnenju Bruna L. Müllerja, podpredsednika za človeške vire pri podjetju Mazda Motor Europe, je glavni cilj pri delu s človeškimi viri organiziranost podjetja na način, da se lahko vsak uči od vsakega, s čimer organizacija spodbuja tudi kulturo podjetja, hkrati pa omogoča posamezniku, da tudi individualno raste in se razvija na svojem delovnem področju. Različnost kultur pri Mazdi pripomore k  posebnosti zaposlenih in bogati izmenjavo med Evropo in drugimi deli sveta, je še prepričan Müller.

Mednarodna sestava zaposlenih je ena izmed glavnih prednosti Mazdine organiziranosti v Evropi. Mazda Motor Europe ima namreč 280 zaposlenih, nemška podružnica Mazda Motor Deutschland pa šteje 170 zaposlenih, ki prihajajo iz dvajsetih držav sveta. Slednji se vsakodnevno ukvarjajo z delom na 35-ih tržiščih po Evropi, kjer je Mazda prisotna s svojo prodajno mrežo, njihova dejavnost pa je izjemna, saj je podjetje v zadnjih šestih letih podvojilo prodajo na evropskem trgu. Eden pomembnejših dejavnikov za uspeh je tudi uvedba posebnih sistemov, ki posameznikom omogočajo napredovanje in so kompatibilni evropskim standardom na tem področju.

»Trudimo se, da bi prosta delovna mesta ustvarjali s ciljem napredovanja za zaposlenega,« pravi Antje Schüssler, vodja področja človeških virov pri Mazdi. »To vključuje tudi podporo za delovna mesta v različnih državah in na vseh nivojih. Poleg samih osebnih prednosti za posameznika, kot je nabiranje izkušenj, se trudimo deliti znanje tudi med našimi nacionalnimi organizacijami in bolje razumeti tudi njihove zahteve in potrebe,« še dodaja Schüsslerjeva.

 

MMS