Mazda slavi 50 milijonov vozil izdelanih na Japonskem

Aleksander Praper Četrtek, 31 Maj 2018

Mazda je sporočila, da so 15. maja dosegli proizvodni mejnik – 50 milijonov vozil izdelanih na Japonskem. V počastitev tega dogodka so v domači tovarni Hofu organizirali slovesnost, kjer je udeležene nagovoril izvršni direktor in predsednik Mazde - Masamichi Kogai.

Mazda je oktobra 1931 v Hirošimi izdelala prvega trikolesnega tovornjaka, leta 1960 pa so s proizvodnjo majhnega modela R360 coupe vstopili med proizvajalce osebnih vozil. Tovarni v Hirošimi so leta 1982 dodali še tovarno Hofu. Obe domači tovarni si med sabo izmenjujeta proizvodnjo različnih modelov, sam način izdelave vozil pa je tako fleksibilen, da na istih linijah montirajo različne modele tudi majhnih količinah. V letih 2016 in 2017 so uvedli dodatne izboljšave, s pomočjo katerih so zagotovili še boljšo fleksibilnost za izdelavo križancev in tudi možnost hitrejšega odzivanja na tržne spremembe. Mazdini domači tovarni služita kot matični tovarni, kjer sprva uvedejo vse nove napredne tehnologije, jih preizkusijo in šele nato preselijo na druge lokacije.

Mazda ima letos namen izdelati 1,66 milijona vozil, prihodnje leto pa napovedujejo uvedbo nove generacije vozil z novimi tehnologijami. Nadaljujejo tudi z razvojem globalne proizvodne mreže, ki naj bi bila v letu 2024 zmožna izdelati dva milijona enot na leto.

Aleksander Praper